Cum si cat pot economisi afaceristii romani din tranzactiile valutare externe? (P)

Nu știu câți dintre voi știți, dar cea mai mare parte din timp o petrec la birou lucrând pentru propria firmă, agenția The Pharmacy. Din fericire pentru noi, în ultima perioadă am tot început să avem clienți externi și aici ne-am intersectat puțin cu problema plăților în valută.

S-a nimerit ca în această perioadă să mă contacteze cei de la AKCENTA, care cred că este una dintre companiile de top pe care antreprenorii care se ocupă cu importurile sau care au de făcut multe plăți internaționale care implică schimburi valutare ar trebui să o cunoască. În context de criză economică, o soluție de optimizare financiară este mereu benefică pentru că toate aceste economii pe care le poți face cu AKCENTA te pot ajuta să treci mai bine peste această perioadă.

Am hotărât să aflu mai multe despre serviciile AKCENTA și, având în vedere că îmi place tehnologia pe zona financiară, chiar să discut cu ei pentru a afla cum pot ei ajuta o companie să economiseasca bani.

M-am bucurat mult când m-au contactat să analizez serviciile din punctul meu de vedere și să vin cu o perspectivă personală. Această perspectivă sper eu să fie una cât mai obiectivă și utilă pentru tine.

În urma discuțiilor, am aflat că AKCENTA a fost dezvoltată în Cehia, acum mai bine de 23 de ani, de un antreprenor care se ocupa activ de importurile din domeniul mobiler. În urma zecilor de plăți realizate de acesta, el a observat că avea o pierdere substanțială în momentul în care colabora cu alte companii care foloseau euro, dolar sau lire sterline.

Băncile, așa cum le știm, încearcă mereu să ne ia banii din cont atât prin comisioane de tranzacții, cât și prin cursul valutar care nu este unul prea bun pentru noi.

Având în vedere că încerca mereu să caute cele mai bune variante de transfer, acesta s-a gândit la o soluție despre cum poate să-și reducă costurile privind tranzacțiile la compania importatoare.

Iar de aici a început istoria AKCENTA care a ajuns să fie una dintre companiile de top ce reușește să te ajute să economisești bani din tranzacții și schimb valutar pentru peste 39 000 de companii din Europa.

Cum face mai exact acest lucru:

Ce mi-a atras atenția la serviciile oferite de AKCENTA

Am încercat să aflu de ce AKCENTA este o soluție pentru companiile importatoare și care sunt cele mai importante servicii și beneficii pe care le poți obține:

1. Rate de schimb valutar personalizateeste un serviciu personalizat și profitabil pe care AKCENTA îl oferă companiilor care importă sau au de făcut plăți în diferite valute.

Avantajul este că poți face schimburi valutare gratuite în condiții excelente de schimb pentru piața financiară.

Ei îți oferă cel mai bun schimb valutar pe care îl poți găsi. Schimburi mult mai profitabile și mai avantajoase decât la bănci sau alte instituții de schimb valutar!

Acest beneficiu te ajută să economisești sume substanțiale chiar dacă diferența la o unitate valutară este doar de câțiva bani. La sume mai mari banii se vor aduna, iar economiile vor fi substanțiale.

Pentru importatori sau exportatori, beneficiul se vede destul de bine dacă sumele sunt mai mari.

Hai să luăm un exemplu: dacă ai o companie și faci importuri lunare de 100 000 de euro. Dacă cursul valutar oferit de AKCENTA este mai bun cu doar 0,03 lei față de cel bancar, vei avea o reducere de 3 000 de lei. Calculând reducerea la nivel de an, vei ajunge să economisești undeva la 60 000 de lei, bani pe care îi poți folosi în alte proiecte, investiții sau alte lucruri.

Un al doilea exemplu pe care vreau să ți-l ofer este: am cumpărat EURO tot cu LEI și am ajuns la o economie de 182 de lei, după cum se poate vedea în poza de mai jos:

După cum observi, poți ajunge să economisești sume interesante de bani atunci când și tranzacțiile au valori mari.

Sumele economisite mai mari apar la companiile care au tranzacții internaționale mai dese și mai mari. Poți să faci o estimare a sumelor economisite în funcție de fluxul tău de pe această pagină.

2. Plăți internaționale în valută

Un al doilea serviciu pe care AKCENTA îl oferă este cel de plăți internaționale în diferite valute. Este un serviciu combinat cu schimbul valutar de mai sus.

Dacă aveți de făcut o plată într-o valută sau pur si simplu doriți să schimbați din euro în lei sau invers, veți putea face acest lucru eficient și profitabil.

În plus, comisioanele pentru efectuarea plății sunt zero pentru plăți primite și cu 50 % mai puțin la plățile efectuate în comparație cu comisioanele practicate de bănci.

Un bonus la 6 ani de când AKCENTA a intrat în România este că fiecare client din România primește serviciul de plăți SEPA în mod gratuit.

3. Soluții la termen Forward, SWAP și Options.

Am rămas surprins să aflu despre faptul că poți să te folosești și de instrumente mai avansate privind schimburile valutare.

Vei găsi instrumente precum Forward (dacă ai o planificare bună a plăților valutare viitoare), SWAP (ca să limitezi expunerea la creșterile pieței) sau Options (poți închide contractul tău când dorești tu în funcție de fluctuațiile pieței).

Practic, te ajuți sau te protejezi de fluctuațiile pieței valutare. Dacă în multe alte articole vorbeam despre FOREX și despre cum poți câștiga ca trader pe această piață globală, prin aceste contracte la termen, te protejezi de tot acest mecanism global și de fluctuații.

Aceste servicii ajută companiile care lucrează pe contracte și termene de plată lungi de 90 sau 180 de zile. Dacă ai un contract cu un client din Germania de la care imporți produse, dar plata se face peste 6 luni, iar tu îți desfășori activitatea în România unde plătești taxele, impozitele si salariile, atunci ești expus de fiecare dată când moneda RON se depreciază. La fel, poți fi în avantaj daca RON se apreciază.
Dacă presupunem că estimarea analiștilor ca moneda RON va ajunge la 5 lei la începutul anului viitor, atunci orice contract în care tu vei importa produse sau servicii cu plată la 6 luni, te va afecta, avand în vedere că la data scrierii articolului cursul EURO era situat undeva la 4,87 RON.

Într-un context așa de delicat, această opțiune de contracte FORWARD este ideală pentru companiile din România. Acest serviciu te va ajuta să blochezi un preț EURO-RON la care tu te poți raporta peste 6 luni atunci când vei fi nevoit să plătești importul realizat.

Opțiunea de a salva cursul valutar din acest moment care se preconizează a ajunge la 5 lei la începutul anului 2021 este mai mult decât utilă.

Acestea sunt 3 servicii pe care AKCENTA le oferă clienților care caută metode de optimizarea a finanțelor atunci când vine vorba de plați internaționale.

Din punctul meu de vedere, serviciile sunt ideale pentru companiile care au tranzacții lunare cu sume minime de 50-100 000 de euro. Nu este un serviciu destinat companiilor mici pentru că, dacă vei face câteva calcule, sumele economisite sunt mici atunci când tranzacțiile sunt mici.

Economiile se văd, în special, pe termen lung și la tranzacții mari. Dar, chiar și dacă ai tranzacții mai mici, îți poți face calcule să vezi că tot este un plus pentru compania ta.

Despre modelul de calcul oferit de AKCENTA poți afla din acest video:

Sunt prezenți în România de 6 ani și au ajutat peste 2 000 de companii locale să economisească bani din transferuri bancare și schimburi valutare.

Sper că această opinie personală a modului de lucru oferit de AKCENTA companiilor din România este utilă, întrucât consider că ar ajuta multe companii locale care se ocupă cu exporturi-importuri, în special pe timp de criză economică.

Poți oricând să-i contactezi și să afli dacă poți economisi cu ajutorul serviciilor propuse de ei.

Concluzii

Prin toate articolele postate de mine, am încercat mereu să vin cu idei sau soluții despre cum să câștigi sau să economisești mai mulți bani.

De data aceasta, articolul este destinat în special antreprenorilor sau persoanelor-cheie care se ocupă de zona financiară a companiilor care se ocupă activ cu importuri sau exporturi.

Poate vei găsi în AKCENTA un partener pe termen lung!

Succes la bani!

Laurențiu Mihai

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitateaFac cinste cu o cafea!.