EBITDA – Ce reprezinta acest indicator

EBITDA este prescurtarea de la Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization și înseamnă profitul înainte de dobânzi, impozite, depreciere și amortizare.

Reprezintă o măsură a performanței financiare generale a unei companii și este utilizată ca o alternativă la câștigurile simple sau la venitul net în anumite circumstanțe.

Nu trebuie confundat cu încasările de numerar, EBITDA fiind un indicator de măsurarea profitabilității, nu pentru evaluarea cash flow-ului.

Această valoare exclude, de asemenea, cheltuielile asociate datoriei prin adăugarea cheltuielilor cu dobânzile înapoi și a impozitelor la venituri. Cu toate acestea, este o măsură mai precisă a performanței corporative, întrucât este capabil să prezinte câștiguri înainte de influența deducerilor contabile și financiare. 

Mai simplu spus, EBITDA este o măsură a rentabilității.

Deși nu există o cerință legală pentru companii să își dezvăluie această cifră, acest indicator poate fi elaborat și raportat folosind informațiile găsite în situațiile financiare ale unei companii.

EBITDA a început să fie folosit des în anii ’80, cu scopul de a afla dacă o companie este capabilă sau nu să-și plătească datoriile.

În timp, a devenit foarte popular și în prezent de multe companii, mai ales în sectorul tehnologic, chiar și când indicele nu este garantat. 

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..
Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitateaFac cinste cu o cafea!.