EBITDA – Ce reprezinta acest indicator

EBITDA este prescurtarea de la Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization și înseamnă profitul înainte de dobânzi, impozite, depreciere și amortizare.

Reprezintă o măsură a performanței financiare generale a unei companii și este utilizată ca o alternativă la câștigurile simple sau la venitul net în anumite circumstanțe.

Nu trebuie confundat cu încasările de numerar, EBITDA fiind un indicator de măsurarea profitabilității, nu pentru evaluarea cash flow-ului.

Această valoare exclude, de asemenea, cheltuielile asociate datoriei prin adăugarea cheltuielilor cu dobânzile înapoi și a impozitelor la venituri. Cu toate acestea, este o măsură mai precisă a performanței corporative, întrucât este capabil să prezinte câștiguri înainte de influența deducerilor contabile și financiare. 

Mai simplu spus, EBITDA este o măsură a rentabilității.

Deși nu există o cerință legală pentru companii să își dezvăluie această cifră, acest indicator poate fi elaborat și raportat folosind informațiile găsite în situațiile financiare ale unei companii.

EBITDA a început să fie folosit des în anii ’80, cu scopul de a afla dacă o companie este capabilă sau nu să-și plătească datoriile.

În timp, a devenit foarte popular și în prezent de multe companii, mai ales în sectorul tehnologic, chiar și când indicele nu este garantat. 

Vrei să citeşti şi alte articole de educaţie financiară? Hai în grupul Totul despre Bani de pe Facebook.