Cash-flow – Ce este mai exact Cash-Flow-ul

Cashflow-ul este creșterea sau scăderea sumei de bani pe care o companie, instituție sau persoană fizică o are. În finanțe, termenul este utilizat pentru a descrie suma de numerar generată sau consumată într-o perioadă de timp dată.

Există multe tipuri de Cash Flow, cu diverse utilizări importante pentru a conduce o afacere și a realiza analize financiare. 

Înțelegerea situației cash flow-ului este esențială pentru evaluarea lichidității, flexibilității și performanței financiare globale ale unei companii. Poate proveni din activități de operare generate de activitățile de bază ale companiei, din cheltuielile de capital, din modificarea cantității fluxului de numerar de la o perioadă contabilă la alta. 

Fluxul de numerar are multe utilizări atât în operarea unei afaceri, cât și în efectuarea analizei financiare. De fapt, este una dintre cele mai importante valori din toată finanța și contabilitatea.

Fluxul de numerar pozitiv indică faptul că activele lichide ale unei companii cresc, ceea ce îi permite să deconteze datorii, să reinvesteze în activitatea sa, să returneze bani acționarilor, să plătească cheltuielile și să ofere un tampon împotriva provocărilor financiare viitoare. Companiile cu o flexibilitate financiară puternică pot profita de investiții profitabile.

De asemenea, ele sunt mai bune în caz de criză, evitând costurile suferinței financiare.

Chiar și companiile profitabile pot eșua dacă activitățile operaționale nu generează suficient numerar pentru a rămâne lichid.

Situația în care ieșirile de numerar într-o perioadă sunt mai mari decât intrările de numerar din aceeași perioadă este definită ca un cash flow negativ.  Asta nu înseamnă neapărat pierdere și poate fi datorat doar unei nepotriviri a cheltuielilor și a veniturilor.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.