Dobanda Capitalizata nu se obtine doar la Banca!

Acesta este un articol mai mult pentru cei care se gândesc că atunci când vine vorba de dobândă, ea se găseşte doar la bancă.

Da, dobânda este cunoscută datorită băncilor, dar nu trebuie să ne rezumăm doar la acest aspect.

Dobânda capitalizată este un concept sau un mod de gândire şi nu un instrument financiar pe care îl găseşti la bancă.

Am tot primit această întrebare de fiecare dată când am scris articole despre randamente de 6-8-10% alături de noţiunea de Dobânzi capitalizate.

Cum putem beneficia de dobanda capitalizată?

Aşa cum spuneam mai sus, este un concept de investiţie,  strategie, nu un instrument financiar.

Dacă nu ştii exact ce este Dobânda capitalizată, de invit să citeşti acest articol:

–> Capitalizarea Dobanzii sau Puterea Dobanzii Compuse <–

Capitalizarea dobânzii sau puterea dobânzii capitalizate sau a 8-a minune a lumii cum o spun mulţi antreprenori, este o strategie pe care o alegi tu.

Ea nu are legătură cu randamentul pe care îl obţii sau cu instrumentul financiar pe care îl alegi, ci mai mult cu timpul de investiţie.

Dobânda capitalizată se bazează pe randamentul pe care îl obţii şi cel mai important, pe timp.

Timpul în care tu alegi să investeşti fără să retragi bani din investiţia făcută. 

Dobânda capitalizată este atunci când investeşti constant, nu retragi câştigurile şi, cel mai important, reinvesteşti tot ce câştigi ca să ajungi la momentul în care profitul tău este mai mare decât suma depusă.

Vezi aici un articol despre ce sume poţi câştiga din acest proces -> Cat ai putea castiga daca ai investi zilnic valoarea unui pachet de tigari

„Bine, Laurenţiu. Acum înţeleg procesul, dar cum pot ajunge la randamentele acelea de 6-8-10% despre care mai menţionezi în articole?”

Aşa cum menţionam mai sus, dobânda capitalizată o poţi aplica în toate metodele de investiţii.

1. Banca este locul cel mai cunoscut unde poţi aplica acest lucru doar că în cazul acesta nu poţi ajunge la o dobândă de 6 sau 8%. Aici vei putea câştiga maxim 3% din depozitele bancare.

2. Fonduri Mutuale care investesc pe acţiuni – o metodă bună pentru tine cu un randament posibil de 7-9 poate chiar şi 10%, în funcţie de fondul ales.

Uite aici un top al fondurilor de investiţii şi randamentele lor:

3. Investiţii directe pe bursă – poţi investi chiar tu pe bursă iar câştigurile obţinute să le reinvesteşti astfel încât, într-un timp de 10-20 ani, să ajungi la o sumă mult mai mare decât suma investită.

4. Peer to peer – sunt Platforme de peer to peer care te pot ajuta să câştigi chiar şi 12%. Trebuie doar să alegi platforma potrivită şi să începi să investeşti.

Aici găseşti mai multe platforme de acest gen.

5. Investiţii imobiliare – chiar şi în imobiliare poţi face acest lucru. Tot ce câştigi din chirii, reinvesteşti în alte imobile.

6. Asigurările unit-linked sau Fondurile de pensii pot fi şi ele o investiţie pe termen lung mai ales că trebuie să investeşti sume lunare. Un randament mediu de 6-7% este valabil pentru termen lung.

7. ETF-uri internaţionale precum au cei de la xtb. Poţi obţine pe termen lung un randament de 6-7% doar din aceste etf-uri internaţionale: S&P500 sau chiar MSCI World.

Mai multe detalii poţi afla AICI. Poţi chiar să-ţi faci un cont demo ca să vezi cum funcţionează aceste investiţii.

……

Cred că ai înţeles mesajul de bază din spatele acestor rânduri. Ca să ajungi să beneficiezi de puterea dobânzii compuse trebuie să:

  • Investeşti constant
  • Să alegi o metodă de investiţie care să-ţi convină (raportul risc – câştig să fie pe placul tău)
  • Să investeşti pe termen lung (20-30 ani) 
  • Să reinvesteşti câştigurile de la un an la altul

Sper ca acum să fie puţin mai simplu conceptul de dobândă compusă.

După cum observi, randamentul total poate să difere foarte mult de tipul de investiţie ales. Trebuie doar puţin interes pentru a găsi acele investiţii mai profitabile.

Nu uita, înainte să investeşti, citeşte tot ce găseşti despre investiţii. Investitorii deştepţi se informează foarte bine înainte.

Succes la investiţii!

Laurenţiu Mihai

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.