Cat ai putea castiga daca ai investi zilnic valoarea unui pachet de tigari

Nu vreau să ţin morala respectivă că dacă te laşi de fumat poţi aduna x lei într-o lună sau într-un an pe care i-ai putea investi şi aşa mai departe.

Am ales acest pachet de ţigări ca fiind o unitate de măsură şi pentru a-ţi atrage atenţia că, dacă ai investi zilnic o sumă de bani relativ mică pentru mulţi dintre noi, ai putea câștiga destul de mulţi bani dacă eşti perseverent şi o strategie pe termen lung.

De reţinut – Pe termen lung!! – îţi este greu să te gândeşti la o investiţie pe 30 de ani, dar uşor să apelezi la un credit pe termen lung.

Poate o să învăţăm că este mai uşor să investeşti pe 30 de ani decât să luăm un credit pe termen lung, însă este deja o altă discuţie despre care voi vorbi într-un viitor apropiat.

Acest articol va fi unul informativ, să vezi ce poţi face cu 18 lei pe care îi oferi zilnic pe un pachet de ţigări (dacă eşti fumător) sau pe care i-ai putea cheltui zilnic dacă ai fi fost fumător.

Nu trebuie să renunţăm fix de azi la fumat, însă poate te pune pe gânduri acest lucru şi poate vei investi pe lângă acel pachet de ţigări şi 18 lei pentru investiţii pe termen lung.

Dacă nu îţi place exemplul cu pachetul de ţigări, poţi să te gândeşti la echivalentul a 2 beri băute în oraş sau un meniul zilei la prânz (dar parcă şi acesta este mai scump de 18 lei).

Ce înseamnă 18 lei strânşi în fiecare zi:

  • Pe lună: 540 lei
  • Pe An: 6570 lei
  • Pe 10 de ani: 65.700 lei
  • Pe 20 de ani: 131.400 lei
  • Pe 30 de ani: 197.100 lei

Sumele acestea le-ai fi obţinut doar dacă ai strânge 18 lei în fiecare zi, fără să faci nimic cu ei.

Cred că ai aflat din toate celelalte articole că nu este bine să-i păstrezi la saltea pentru că, pe termen lung, aceştia se devalorizează. Poţi, în schimb, să-i investeşti şi să încerci să-i multiplici pe termen lung.

Mai jos aş vrea să vezi cât ai putea câştiga dacă ai investi 18 lei pe zi la un randament anual de 8%. Acest procent este unul pe care îl poţi obţine destul de uşor dacă apelezi la un fond care investeşte în indici sau dacă investeşti pe bursă pentru dividende sau multe alte opţiuni. Mai poţi găsi AICI sau AICI sau AICI alte variante prin care poţi obţine un randament de 8 sau chiar 10%.

Articolul acesta este mai mult să te motiveze şi să realizezi cât poţi obţine pe termen lung chiar dacă investeşti sume mici în fiecare zi.

Am ales acest randament de 8%, însă poţi calcula AICI exemplul acesta cu randamente mai mici sau chiar mai mari.

Cât ai câştiga dacă ai investi zilnic valoarea unui pachet de ţigări la un randament de 8%

Vom merge pe 3 perioade de timp: 10, 20 şi 30 de ani.

1. Periadă de investiţie – 10 ani

Suma de start: 0 lei

Investiţie zilnică: 18 lei

Randament anual: 8%

 

Sumă totală pe care o vei câştiga: ~102.000 lei

Suma depozitată: ~65.700 lei

Dobânda obţinută (profitul): ~36.500 lei

2. Perioada de investiţie – 20 ani

Suma de start: 0 lei

Investiţie zilnică: 18 lei

Randament anual: 8%

Sumă totală pe care o vei câştiga: ~338.000 lei

Suma depozitată: ~131.400 lei

Dobânda obţinută (profitul): ~209.500 lei

3. Perioada de investiţie – 30 ani

Suma de start: 0 lei

Investiţie zilnică: 18 lei

Randament anual: 8%

Sumă totală pe care o vei câştiga: ~884.000 lei

Suma depozitată: ~197.000 lei

Dobânda obţinută (profitul): ~686.600 lei

După cum observi, poţi ajunge până la 900.000 lei dacă investeşti 30 de ani câte 18 lei pe zi, 540 lei pe lună. O sumă de aproape 200.000 de euro pe care îi poţi folosi la bătrâneţe.

Dacă investeşti doar 10 ani, ai să obsevi că puterea capitalizării este destul de mică 36.500 lei faţă de 209.500 lei după 20 de ani sau 686.600 lei după 30 de ani.

Cu cât eşti mai perseverent în această investiţie cu atât câştigurile tale sunt din ce în ce mai mari.

La sumele acestea vei fi nevoie să plăteşti impozit, însă contează că la final vei rămâne cu o sumă considerabilă pe care o poţi folosi la bătrâneţe, fără să ai nevoie de prea mult ajutor de la copii sau să te deranjeze pensia care se anunţă a fi mult prea mică.

Pensia ne-o putem face chiar noi dacă gândim pe termen lung şi dacă economisim chiar şi sume mici, echivalente unui pachet de ţigări sau al unei cheltuieli repetitive.

Puterea Dobânzii capitalizate este la putere şi trebuie să ne folosim de ea.

După cum ziceam mai sus, nu trebuie să renunţi la aceste vicii care te fac pe tine fericit. Rolul acestui articol este să te pună pe gânduri atunci când te gândeşti la viitorul tău.

Trebuie să începi din timp să înveţi să economiseşti şi să pui banii să lucreze pentru tine.

Partea că nu poţi economisi este doar o scuză. Cu siguranţă ai cheltuieli repetitive la care poţi renunţa. Chiar dacă nu poţi 18 lei pe zi, poţi să ajungi să investeşti sume şi mai mici.

Totul ţine de modul în care tu te raportezi la viitorul tău şi îţi pasă de ce se va întâmpla.

Aștept cu drag părerile tale printr-un comentariu mai jos.

Succes la bani!

Laurenţiu Mihai

Vrei să citeşti şi alte articole de educaţie financiară? Hai în grupul Totul despre Bani de pe Facebook.