Cum sa-ti stapanesti dependenta de cumparaturi in 8 pasi

Trăim într-o ţară care se bazează pe consum. Din păcate cea mai mare parte a economiei noastre se bazează pe comerţ şi pe faptul că noi (românii) consumăm mai mult decât putem şi decât avem nevoie.

Este una dintre cele mai mari probleme cu care ne confruntăm la nivel personal. De multe ori ne trezim că ne cumpărăm lucruri pe care nu le folosim.

Le cumpărăm pentru că comportamentul nostru îşi doreşte din ce în ce mai mult să cumpere şi să cheltuiască bani. Ne simţim bine atunci când cumpărăm ceva, însă de foarte multe ori când ajungem acasă ne dăm seama că nu avem nevoie de acel ceva.

Nu avem nevoie de alte haine noi sau de mâncare. Un studiu realizat acum o perioadă de timp ne spune că un român aruncă anual peste 100 de kg de măncare la gunoi.

Cum sa-ti stapanesti dependenta de cumparaturi
Cum sa-ti stapanesti dependenta de cumparaturi (8 pasi)

De ce se ajunge la aruncat? Pentru că nu ştim unde ne este limita.

Nu ştim ce avem acasă, cât consumăm şi cât să cumpărăm.

Nu ştim să ne controlăm comportamentul şi mereu acţionăm pe ideea „Cumpără acum să fie acolo, că nu se strică. Nu se ştie niciodată când o să am nevoie.”

Acest lucru se aplică foarte uşor la mâncare, la haine şi chiar la electrice. Ne cumpără telefoane sau tablete fără să avem nevoie cu adevărat de ele.

Cunosc persoane care au tablete doar pentru a se juca cu ele, joacă pe care o puteau face liniştite pe laptop sau pe telefoane.

În continuare aş dori să schimbăm puţin acest aspect. Să acordăm mai multă atenţie comportamentului nostru şi să-l învăţăm (cu forţa) să nu mai cumpărăm lucruri de care nu avem nevoie.

Ţi-am pregătit câteva metode de cum să scapi de această povară şi să cheltuieşti mai puţin atunci când ieşi la cumpărături.

Nu uita! Totul depinde de tine şi de comportamentul tău. Învaţă să treci de promovarea agresivă care te zguduie şi te provoacă să adaugi în coş.

Să începem cu ideile. Toate sunt testat şi au dat rezultate.

Cum sa-ti stapanesti dependenta de cumparaturi

[divider top=”no”]

1. Analizează-ţi stilul de cumpărături

Observă-te atunci când cumperi. „Este simplu de zis” îţi trece acum prin cap.

Nu este chiar aşa greu. Tot ce îţi trebuie este un buget personal sau o listă unde să-ţi notezi tot ce cumperi în fiecare zi. Fiecare produs sau serviciu pe care îl cumperi, îl treci acolo în buget sau pe foaie.

Trebuie să afli cât de mult cumperi ca să începi să faci ceva în privinţa asta.

Totul începe de la conştientizare, iar cea mai bună metodă este atunci când pui pe foaie cifre. Cifrele sunt cele mai bune atunci când vrei să faci o analiză financiară.

Acest proces ar trebui să dureze cam 1 lună. Eu îţi recomand ca după să continui să foloseşti bugetul. Este cel mai bun intrument adresat finanţelor tale financiare.

Vezi articolul -> 10 Motive pentru care ar trebuie sa Folosesti un Buget Personal.

După îndeplinirea acestui proces vei realiza dacă cheltuieşti bani pe lucruri inutile şi dacă da, care sunt acele lucruri.

2. Inventarierea tuturor lucrurilor pe care le deţi

Este evident şi normal să-ţi cunoşti bunurile. Nu poţi merge la shopping să-ţi cumperi haine fără să ştii ce ai acasă.

Dacă mergi doar de dragul de a merge, îţi vei mai cumpără o rochie sau o cămaşă şi când vei ajunge acasă vei realiza că ai prea multe şi că îţi rămân mici sau că nu apuci să le porţi pe toate.

Vezi ce haine ai. Clasifică-le după ocazii. Vezi dacă ai haine de schimb şi haine pentru toate evenimentele la care vei participa în viitor. Fă o listă cu toate.

Vezi ce electronice ai. La fel, fă o listă cu toate.

În acest pas vei realiza de unde porneşti. Vei conştientiza căre îţi sunt bunurile şi vei vedea dacă mai ai nevoie de ceva sau nu.

Nu uita să citeşti această listă în fiecare săptămână. Cu cât o citeşti de mai multe ori, cu atât vei reţine şi vei conştientiza că nu trebuie să faci chiar aşa de multe cumpărături.

3. Necesar înainte de a cumpăra

De acum înainte când vei merge într-un supermarket îţi vei face un necesar de acasă.

Necesarul ar trebui să cuprindă fiecare produs de care ai nevoie. Se aplică foarte bine atunci când cumperi de mâncare, deoarece atunci suntem tentaţi să cumpărăm cât mai multe neştiind ce avem acasă în frigider.

De aceea te sfătuiesc să faci necesar acasă după ce te-ai uitat prin resurse.

Un alt sfat este să mergi la cumpărături după ce mănânci. Statistic vorbind, în momentul în care mergi la cumpărături când ţi-e foame, eşti tentat să cumperi mai multe în cantităţi mai mari.

Asimilezi cumpărăturile cu foamea, iar acest aspect poate duce la un exces de cumpărături fără să fie necesar.

4. Ia un prieten mai economicos cu tine la cumpărături

Un bun prieten te va ajuta mereu atunci când vine vorba de cumpărături. Iaţi prietenul care cunoaşte foarte bine cum să-şi gestioneze banii şi care să-ţi va pune întrebări atunci când vrei să cumperi un bun.

Din fericire pot spune că sunt unul dintre acei prieteni. Din nefericire, nu pot ajunge la fiecare dintre voi în parte.

Trebuie să fie printre prietenii tăi. Vezi care este cel mai cumpătat şi invită-l cu tine când mergi la shopping.

5. Aici poţi aplica sintagma „Las pe mâine”

Da, aici este cel mai bine să zici asta. Atunci când vrei să cumperi un produs cu o valoare mai mare nu te alarma. Nu lăsa tentaţia să te cuprindă şi să-l cumperi pe loc.

De cele mai multe ori vei regreta a doua zi şi nu vrei asta.

Atunci lasă pe a doua zi să cumperi acel produs. Între timp vei analiza foarte bine necesitatea acestuia. După un somn liniştit, vei putea lua decizia corectă de dimineaţă.

Nu uita! Produsele cu un cost mai ridicat se cumpără A DOUA ZI!

6. Nu cumpăra cu cardul!

Te vei învăţa să nu numeri câţi bani cheltuieşti. Vei cumpără fără să-ţi dai seama câţi bani ies din contului tău şi vei ajunge în momentul în care vei regreta fiecare cheltuială.

Plus că sunt şi comisioanele care fac costul produsului şi mai mare.

Dacă vrei să ai o evidenţă clară a cheltuielilor şi a disponibilului, atunci foloseşte doar bani cash.

7. Ia cu tine în fiecare zi o sumă mică de bani

Dacă ai mulţi bani la tine eşti tentat să cheltuieşti. Eşti sigur că ai bani la tine şi te avânţi la produse scumpe.

Dacă îţi laşi intenţionat banii acasă, cu siguranţă nu vei ajunge să-ţi cumperi produse scumpe până a doua zi, iar aici se aplică foarte bine punctul nr. 5 care detaliat mai sus.

8. Fii determinat şi perseverent!

Ultimul lucru pe care ţi-l mai recomand este să fii determinat şi să munceşti mult pentru a-ţi educa comportamentul.

Nu este uşor să-ţi stăpâneşti setea de a cumpăra. Trebuie să spui acum STOP şi să te gândeşti la această oprire ca la un nou început.

Rezultatele nu se vor vedea peste noaptea. Doar cu multă muncă, perseverenţă şi determinare vei reuşi să-ţi stăpâneşti setea de a cheltui.

Eu îţi doresc mult spor la muncă.

Este o muncă pe care o depui acum şi care se va întoarce înzecit în viitor.

Succes la bani!

Laurenţiu Mihai

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.