2% – Cum sa cresti veniturile unui ONG prin 2% (doi la suta)

Începutul de an ar trebuie să reprezinte onglinda întregului an. Firecare organizaţie/companie îşi planifică veniturile şi cheltuielile şi încep să-şi facă planuri de dezvoltare.

Având în vedere că numărul de ONG-uri (asociaţii şi fundaţii) au crescut foarte mult în ultimul an, una dintre marile probleme pentru acestea sunt sursele de venit. De unde îşi extrag acestea banii pentru a se întreţine tot anul?

În legătură cu acest subiect poţi citi articolul: 11 surse de venit pentru ONG-uri. Acolo vei afla pe scurt care sunt cele 11 surse de venit pe care un ONG le poate avea şi cum poate beneficia de ele.

În acest articol vreau să-ţi spun despre sursa de venit 2% (doi la suta). Este o sursă foarte cunoscută de către ONG-urile vechi şi foarte practicată de acestea, dar una total necunoscută de cele noi.

Acum să vedem despre ce este vorba cu aceasta sursa de venit 2% si cum putem beneficia de ea!

2% – Cum sa cresti veniturile unui ONG prin 2% (doi la suta)

doi la suta
Campania 2% (doi la suta)

Legea 2% (doi la suta), prevăzută în Legea 571/2003, este o lege ce ajută toate organizaţiile nonprofit (asociaţii, fundaţii, partide politice, asociaţii de proprietari) şi unităţile de cult, să beneficieze de un ajutor din partea contribuabililor de impozite pe venit către stat.

Prin urmare, contribuabilii către stat (persoane fizice) pot decide să direcţioneze către organizaţia ta 2% din impozitul pe venit plătit de ei (care ar ajunge, altfel, la bugetul statului).

Tot acest proces se face foarte uşor, prin completarea unui formular cu datele personale ale contribuabilului şi cu organizaţia către care vrea să direcţioneze cei 2% (doi la suta).

Procesul este gratuit, adică pe contribuabil nu-l va costa nimic în plus. Banii se vor retrage din impozitul pe care el sau compania la care lucrează îl plăteşte către stat.

Redirecţionarea se va face de către stat, începând cu trimestrul 4 al anului în curs.

Uite de ai de făcut pentru a beneficia de 2%

1. Descărcarcă formularului 230 de pe ANAF.ro (îl poţi descărca pe cel din 2014 de AICI) şi completarea acestuia cu datele organizaţiei.

Datele organizaţiei trebuie trecute în Secţiunea III Destinaţia sumei reprezentând până la 2% din impozitul anual, Punctul 2 Susţinerea unei entităţi nonprofit/unităţi de cult.

Cele 3 lucruri pe care trebuie să le completeze entitatea sunt:

  • Codul de identitate fiscală a entităţii nonprofit/unităţii de cult
  • Denumirea entitate nonprofit
  • Cont Bancar (IBAN)

Pentru a-ţi fie mai uşor, poţi tipări direct datele entităţii pe formular astfel încât să-i fie mai uşor contribuabilului.

2. Completarea formularului de către Contribuabil! Formularul trebuie completat în dublu exemplar (un exemplar care trebuie depus la ANAF şi un exemplar care îi revine contribuabilului).

Acesta trebuie să-şi completeze datele personale în Secţiunea I Date de identificare a contribuabilului.

Şi foarte important, semnătura!

3. Depunerea formularelor!

Formularele pot fi depuse de către contribuabil sau de către entitatea nonprofit.

În ambele cazuri acestea trebuie despuse direct la Direcţia Generală a Finanţelor Publice din judeţul din care are domiciliu contribuabilul, sau trimise prin poştă prin recomandată, de către contribuabil sau entitate;

Recomand ca toate formularele să fie strânse de entitate şi să fie duse în acelaşi timp, în termenul de depunere a acestora. Este mult mai uşor pentru contribuabil pentru că nu trebuie să-l plimbi până la ANAF.

4. Respectarea termenului de depunere!

Pentru 2014, termenul de depunere a formularului 230 privind 2% este de 23 mai 2014.

5. Primirea banilor!

Începând cu trimestrul IV, banii vor fi trimişi de către stat în contul bancar al entităţii.

Acestea fiind spuse, eu îţi doresc spor la promovare şi spor la formulare.

Te invit să tratezi această sursă de venit cu foarte mare atenţie, să propui ca o persoană sau mai multe din ONG-ul tău să se ocupe promovarea campaniei 2%.

Pare uşor la prima vedere, dar este foarte greu să-i convingi pe oameni că ONG-ul tău este cel care merită cel mai mult să primească acei 2% (doi la suta).

Tratează cu seriozitate campania 2% şi cu siguranţă vei avea de câştigat bani importanţi pentru ONG-ului tău.

Mult succes!

PS 1. Te invit să comentezi pe baza acestui subiect puţin mai jos!

PS 2. Trimite acest articol persoanelor/prietenilor tăi care au nevoie de el cu ajutorul butonaşelor de like şi share de mai jos.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.