Ce este un Card de Credit si Cum il poti folosi

Cardul de credit poate aduce beneficii importante atunci când îl folosiți cum trebuie, dar folosit în mod greșit, va poate face o mulţime de probleme.

Va voi explica în cadrul acestui ghid, modul cum funcționează cardul de credit, astfel încât să puteți să-l folosiți într-un mod responsabil.

Cardul de crediut este apreciat pentru faptul că vă permite să accesați cu ușurință o linie de credit. Cu toate acestea, costul acestor împrumuturi este unul destul de mare, de aceea este important să rambursaţi cât mai rapid sumele pe care le împrumutaţi.

Suma maximă pe care o puteți împrumuta este stabilită de limita de credit, această fiind aprobată de către banca. De exemplu, în cazul în care banca v-a acordat o limita de credit de 4000 de lei, veți putea face cheltuieli până când datoria atinge această limita. Dacă ați cheltuit 1000 de lei, atunci limita disponibilă este redusă la 3000 de lei.

Linia de credit permite rambursarea oricând a sumelor pe care le împrumutați. În momentul în care faceți aceste rambursări, creditul disponibil este reîntregit automat. Dacă ați rambursat de exemplu 500 de lei, atunci limita creditului este majorată la 3500 de lei.

În cazul în care depășiți limita de credit pusă la dispoziție de către banca, veți ajunge să fiți penalizați, de aceea este important să evitaţi să faceți tranzacții dacă soldul datoriei este aproape de limita aprobată.

Cum se rambursează creditul?

Băncile impun la cardurile de credit o suma minimă, iar această trebuie rambursată lunar. Această este de cele mai multe ori egală cu 5-10% din suma utilizată, alături de dobânzile, dar și de comisioanele datorate.

Dacă ați utilizat creditul de pe card, va trebui să rambursati cel puţin suma minimă plătită lunar. Banca va va trimite în fiecare luna un extras de cont, unde se va figura suma minimă de plata.

Este important să plătiți cât mai mulți bani din creditul utilizat, de preferat fiind întreagă suma. Evitați achitarea unei sume minime. Dacă va decideți să achitați doar suma minimă, imprumutul este rambursat foarte greu.

Ce este perioada de garanție?

Această perioada de garanție este considerată a fi una dintre avantajele principale ale cardurilor de credit. Ea va permite să cheltuiți banii de pe card, fără a plăti dobânda. Dacă ajungeți să depășiți doar cu o zi dată scadentă, sau dacă nu rambursaţi până la utlimul leu din suma cheltuită, banca va începe să vă perceapă o dobânda pentru întreaga perioadă în care ați folosit creditul respectiv.

Modul de aplicare al dobânzii, depinde de ciclul lunar de tranzacționare, acesta fiind stabilit de către bancă. El funcţionează în mod similar cu factura de telefonie mobilă.

Toate tranzacțiile efectuate în ultimele 30 de zile sunt cumulate și se stabilește astfel suma datorată, dar și termenul de plata.

Dacă plătiți intregul sold până la termenul de plata, atunci nu va mai trebui să plătiți dobânda. Suma minimă de plata trecută în extrasul de cont, nu reprezintă soldul datoriei, ci suma ce trebuie să o achitaţi, astfel încât să nu fiți penalizați.

Având în vedere că nu toate persoanele își permit să achite cumpărăturile în perioada de grație, băncile încearcă să mizeze pe acest aspect, astfel încât să faceți tranzacții cu cardul. O dată ce retrageți de la bancomat, pierdeţi această perioadă de grație pentru tranzacțiile efectuate în luna respectivă.

Care sunt costurile unui card de credit?

Cardul de credit vine alături de o lungă lista de comisioane, dar cele care ar trebui să va intereseze pe voi sunt comisioanele pe care aveți cele mai mare șanse să le plătiți.

Costurile vor depinde de modul cum veți utiliza cardul respectiv. Atunci când retrageți banii de la bancomat sau plătiți cu cardul respectiv, veți avea parte de costuri mai mari. În cazul în care doriți să utilizaţi perioada de grație, atunci rată dobânzii nu va interesează atât de mult. Principalul cost este comisionul anual de administrare.

În situația în care doriți utilizarea liniei de credit pentru a rambursa cumpărăturile pe care le faceți într-o perioada mai lungă, atunci cel mai important cost este dobânda practicată de către banca. Atunci când retrageți numerar de pe cardul de credit, comisionul de retragere la ATM va reprezenta un cost important. Trebuie să fiți atenți la toate aceste costuri.

Băncile sunt obligate să afișeze DAE la cardurile de credit, dar modul de calcul este însă unul înșelător.

În multe dintre cazuri nu se ține astfel cont de comisioanele de administrare, dar și cele de emitere ale cardului. DAE va indică doar costul parțial al creditului respectiv.

Acum la final de articol, eu îţi recomand cu mare căldură să apelezi la un astfel card de credit doar dacă ai mare nevoie de el şi doar dacă poţi să-ţi plăteşti sumele cheltuiet la timp.

Cardul de credit este un instrument negativ pentru educaţia noastră financiară pentru că acesta ne oferă posibilitatea de cheltui mai mult decât ne permitem. Odată cu asta, vom ajunge să cheltuim mai mult şi să ajungem la datorii.

Este păcat să ai datorii. Dacă ai posibilitatea, economiseşti şi fă-ţi propria ta linie de credit pe care să o alimentezi constant. Îţi pui contul de debit o sumă economisită pe care să o foloseşti tip card de credit. Alimentezi de fiecare dată când consumi de el, însă fără prea multe comisioane.

Totuşi, unele persoane au nevoie de cardul de credit. Chiar şi pentru o închiriere a unei maşini , ai nevoie de un card de credit (eu am avut nevoie de unul când am fost plecat în concediu fiind cel de debit nu a funcţionat). Important este să îl foloseşti doar atunci când ai nevoie de el şi să nu faci o obişnuinţă din el.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.