Ce este polita Carte Verde si ce acoperiri ofera?

Polita Carte Verde este corespondentul politei de asigurare RCA atunci cand circulati in afara granitelor tarii. Daca produceti un accident de circulatie in strainatate, cei prejudiciati vor fi despagubiti prin polita dumneavoastra Carte Verde.

Pe baza Politei Carte Verde sunteti despagubit si daca pe teritoriul Romaniei sunteti accidentat de un autovehicul inmatriculat in afara tarii noastre.

Incepand cu 2007 polita Carte Verde se achizitioneaza impreuna cu polita RCA. Practic, atunci cand achizitioneaza polita RCA, asiguratul primeste automat si documentul Carte Verde.

Este insa foarte important de retinut ca, la cele mai multe dintre companiile de asigurare emitente, documentul Carte Verde primit la achizitionarea politei RCA nu are acoperire  in orice teritoriu.

In general, polita Carte Verde este valabilă numai teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene şi in Spaţiului Economic European. Tarile in care este valabila Cartea Verde sunt colorate in verde pe polita, iar  tarile in care nu este valabila au simbolul barat (sau taiat). Pentru țările neacoperite se achiziționează separat poliță Carte Verde pentru pe o perioada de la 15 zile până la 12 luni.

In cazul unei calatorii cu autovehiculul in afara granitelor Romaniei este foarte important sa se verifice anterior teritoriile acoperite de Cartea Verde primita la achizitia RCA.

Despăgubirile acordate in baza politei Carte verde se realizeaza în conformitate cu legislaţia în vigoare a statului pe teritoriul căruia s-a produs accidentul.

Daca ati provocat un accident in strainatate trebuie sa inmanati o copie a asigurarii Carte Verde organului de politie si sa contactati Biroul National de Asigurare al tarii respective (adresa o gasiti pe spatele asigurarii).

Polita Carte Verde va acoperi pagubele materiale, cheltuielile de judecată efectuate de către persoana prejudiciată şi vătămările corporale sau decesul.

Fiecare tara are propriul Biroul National de Asigurare (B.A.A.R.), care reprezinta o asociaţie profesională, independentă şi autonomă cu rolul de a reglementa activitatea membrilor săi.

Membrii B.A.A.R. sunt Asigurătorii care emit documente internaţionale de asigurare. B.A.A.R.  îşi asumă responsabilitatea gestionării şi lichidării daunelor care rezultă din accidentele produse de automobiliştii străini, in acelasi timp garantează documentele de asigurare tip Carte Verde atunci cand accidentul are loc in afara tarii.

cartea verde asigurari

Asiguratorii din Romania au diferite tari pe care nu le includ in polita Carte Verde:

  • Carpatica: exclude Albania, Bosnia și Hertegovina, Israel, Iran, Macedonia, Muntenegru și Tunisia;
  • Generali: exclude Rusia;
  • Euroins: exclude Bosnia și Hertegovina, Israel, Iran, Maroc, Moldova, Macedonia, Rusia, Tunisia și Turcia;
  • Omniasig: exclude Rusia;
  • Uniqa: exclude Albania, Bosnia și Hertegovina, Belarus, Israel, Iran, Maroc, Macedonia, Tunisia, Turcia și Muntenegru;
  • Groupama: exclude Rusia și Belarus.

Puteti achizitiona o astfel de polita la companiile mentionate mai sus si online de aici, cu emitere și descărcare imediată a fișierului pdf al poliței.

Siguras.ro este un proiect de vanzare asigurari in mediul online lansat in aprilie 2016. Primul tip de polita de asigurare ce se poate achizitiona online este RCA urmand sa se lanseze in curand si politele de asigurare medicala de calatorie, politele de asigurare de imobil si politele de asigurare de malpraxis.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitateaFac cinste cu o cafea!.