Sunt Asigurarile o Teapa? Raspunsuri care te vor ajuta

Un articol scris cu ajutorul Roxanei Bucur, planificator, educator financiar şi o bună cunoscătoarea a sistemului de asigurare.

Cuvântul asigurări are în mintea românilor echivalentul păcălelii, pierderii financiare.

Fiind planificator și consultant financiar independent; activând, prin urmare, și în acest domeniu, am văzut că foarte mulți oameni (este adevărat, nu generalizez) au această concepție a fraudei în cazul asigurărilor.

Și, aici, vorbind despre toate tipurile de asigurări, pentru că ele sunt împărțite în două mari categorii: asigurări de viață și de non-viață; fiecare având la rândul ei și alte categorii secundare; subcategorii.

Se poate vorbi, de asemenea, despre asigurări obligatorii și facultative.

Asigurările obligatorii asta este, nu ai ce să faci, nu mai comentezi dacă sunt țeapă sau nu, le faci și de cele mai multe ori găsești utilitatea pentru că, dacă vorbim despre cea mai răspândită asigurare obligatorie, RCA, tot ai măcar un accident și ai fost despăgubit și, astfel, i-ai găsit utilitatea.

De ce este asigurarea o țeapă?

Haideți să vă spun de ce o asigurare este o țeapă!

Asigurările, da, sunt țepe, dacă plătești la ele, fără să beneficiezi de nimic, dar acesta este scopul: să fii protejat.

Conform definiției cuvântului asigurare, o asigurare acoperă descoperirea unui bun în cazul în care acesta a fost avariat, degradat, iar riscul de a se întâmpla acest eveniment de daună să nu fie unul previzibil.

Astfel, dacă cineva se îmbolnăvește și vrea să beneficieze de spitalizare la clini private, să plătescă mai puțin prin asigurare și se ocupă să și-o facă în acel moment, riscul fiind deja produs, compania nu îl despăgubește, de fapt nici nu îl ia în asigurare.

De asemenea, dacă cineva știe că este bolnav și mai devreme sau mai târziu riscul de a avea nevoie de spitalizare, de o intervenție chirurgicală este unul iminent și își face asigurare nu este despăgubit, pentru că de fapt riscul, în acest caz, nu era imprevizibil, ci unul iminent.

Da, astfel, în aceste condiții, asigurările sunt o ”țeapă”. Nu te despăgubesc dacă riscul deja este produs sau se va produce, în mod clar, în următoarea perioadă.

De aceea, nici blocurile cu bulină nu sunt acoperite de asigurări, pentru că nu mai este nicio impredictibilitate, ci o siguranță că este depreciată și va avea de suferit acel imobil/clădire.

De ce asigurarea nu este o țeapă?

Asigurările îți conferă confortul psihologic și financiar că în cazul în care se produce o daună, să nu fii afectat financiar, în acel moment și să scoți mulți bani din buzunar- contravaloarea bunului, ci compania de asigurări să îți dea banii necesari pentru a îl înlocui cu unul nou sau pentru a îl repara.

Dau un exemplu, cu asigurarea de naștere.

Această asigurare acoperă controalele și analizele medicale din timpul sarcinii și costul intervenției de naștere, în baza unei cotizații lunare.

Toate aceste costuri sunt unele mai reduse decât dacă s-ar plăti toate aceste controale și intervenția la clinicile medicale private.

Asigurare versus credit

Beneficiile unei asigurări ne oferă relaxare, lipsa grijii financiare cu privire la o boală sau la o intervenție chirurgicală.

Am auzit cazuri în care persoanele s-au împrumutat și au plătit rate mulți ani pentru o intervenție chirurgicală sau pentru o spitalizare.

De ce nu ai plăti dinainte, fără a rămâne dator?! Din cauza fricii de a lua țeapă?

De aceea trebuie să te consulți cu un specialist din domeniul financiar; el îți poate recomanda un pachet de servicii medicale decontate de asigurator la un preț avantajos; pachet conform cu nevoile tale.

Asigurarea un cost prea mare

Da, este necesar să iei în calcul faptul că dacă evenimentul nu s-a întâmplat, atunci banii din asigurare nu se vor recupera; aici, mă refer la sigurările CASCO, nu cele de viață, ci doar cea de deces dacă decesul nu s-a produs.

În schimb, banii dintr-o asigurare de sănătate consider că nu îi pierzi, ci îi recuperezi pentru că, deși nu ai o problemă de sănătate, tot mergi la controale medicale de rutină; făcându-ți analizele atunci banii sunt recuperați prin primirea acelor servicii medicale care oricum trebuie să le facem la o anumită perioadă, fiind controalele și analizele de rutină.

În schimb, dacă ai contractată o asigurare de boli grave, unde plătești pentru a fi despăgubit doar în cazul bolilor grave, decontul care poate ajunge până la de milioane de euro pentru servicii de transport în străinătate, cazare însoțitor și bilet de avion, spitalizare și intervenție chirurgicală, tratament, transport în țara de origine și tratamentul din țara și riscul nu s-a produs, atunci banii sunt pierduți, dar beneficiezi de liniștea financiară și de resursele financiare dacă s-ar întâmpla.

Îți poți permite să pierzi câțiva zeci de lei pe lună în schimb să primești dacă se întâmplă un risc major 1 până la 2 milioane de euro să te poți trata, tu sau familia ta?!

Asigurările au rolul de a îți proteja averea în diferite situații de risc.

O asigurare de sănătate nu este scumpă, având în vedere că beneficiezi de îngrijire medicală în clinici private. Dar, da, este un cost, pentru că fiecare dintre noi suntem asigurați și cotizăm la serviciul medical de stat, este adevărat din venitul brut, dar câți dintre noi, atunci când avem o problemă de sănătate, nu apelam la serviciul privat și ne plătim din venitul net?

Astfel, asigurarea este un cost pe care îl plătim pentru noi și sănătatea noastră și pentru a ne lipsi de grijii financiare.

Informarea corectă și asumarea riscurilor

O asigurare vine la pachet cu riscuri.

Beneficiile de a avea posibilitratea de a te trata la clinici medicale private, de a beneficia de o a doua opinie medicală, de a fi prioritizat în programare, de a avea parte de prevenție și tratare chiar și în străinatate fac parte din pachetul unei asigurări de sănătate.

Riscurile asumate vizează plata unei asigurări, ceea ce poate duce la o ”țeapă”.

Odată ce s-a întârziat plata asigurării și la scurt timp, chiar a doua zi nu mai beneficiezi de beneficiile ei pentru că nu a fost plătită.

Este necesar să beneficiezi de o informare corectă asupra tuturor opțiunilor din piață și asupra condițiilor contractuale cu beneficii si riscuri.

Educația financiară nu vizează doar investiții, optimizare buget, ci și informații cu privire la toate opțiunile financiare din piață și principii financiare sănătoase, iar asigurarea vizează principiul de asigurare a averii (prin ”avere” a se înțelege toate bunurile de care dispunem; una dintre bunurile cele mai de preț fiind sănătatea – viața).

Aşadar, este sau nu este o ţeapă o asigurare?

Pentru mine, asigurarea este foarte importantă, pentru că ea îmi oferă încrederea că indiferent ce se va întâmpla mâine, am o siguranţă care mă va ajuta.

Articol scris cu mare drag de Roxana Bucur, planificator financiar şi o cunoscătoarea foarte bună a asigurărilor.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.