Ce ar trebui sa stiti despre Bitcoin? – Scurt Manual de Istorie

Bitcoin este un subiect în mare vogă în acest moment în piețele financiare.

Cel mai probabil toată lumea a auzit de Bitcoin și de monedele virtuale care fac furori în piețe cu evoluțiile lor fulminante.

Ce este Bitcoin?

Incă vă întrebați ce este Bitcoin? Ei bine, Bitcoin este cea mai celebră dintre monedele digitale sau „criptomonede”. Apariția Bitcoin a fost posibilă datorită tehnologiei revoluționare pe care se bazează și anume “blockchain”.

Blockchain este o tehnologie diferită de criptare care folosește o bază de date online distribuită ca să asigure confirmarea tranzacțiilor în structura sa.

Avantajul Bitcoin este că face posibile plăți între diverse entități în mod direct, sigur și mai ieftin, fără intervenția unei centrale care să proceseze plăți sau a unei bănci.

Tranzacțiile cu monede virtuale se efectuează direct între portofelele digitale ale părților și se verifică prin intermediul blockchain. Tranzacțiile sunt semnate digital cu chei private unice care aparțin doar proprietarului portofelului digital.

Bitcoin în piețe este abreviat BTC, și se tranzacționează sau se schimbă contra principalelor valute EUR, USD, GBP și contra altor criptomonede.

Ce este mai exact blockchain, tehnologia din spatele Bitcoin

Concret Blockchain este un registru public descentralizat unde sunt evidențiate toate tranzacțiile cu Bitcoin care au fost executate.

Un număr precis de operațiuni/tranzacții formează ceea ce se numește “bloc” – o unitate a acestei baze de date.

Fiecare astfel de unitate are înregistrate detaliile plăților – cumpărător, vânzător, sumă, portofel digital, etc precum și informații despre blocul anterior. Astfel se asigură o transparență totală a tranzacțiilor.

Ceea a adus revoluționar această tehnologie este modalitatea transparentă de stocare a datelor la care are acces oricine și care nu este proprietatea vreunei entități sau persoane.

Tehnologia blockchain este întreținută de milioane de computere de mare capacitate dispersate pe tot mapamondul care verifică operațiunile, le confirmă și le adaugă în rețeaua de “blocuri”.

Odată confirmate tranzacțiile cu Bitcoin, acestea sunt finale, nu mai pot fi anulate sau modificate.

Ce este minarea (mining) de Bitcoin ?

Minarea este procesul prin care se confirmă tranzacțiile cu Bitcoin și care adaugă blocuri noi în rețeaua blockchain. Acest proces implică resurse umane și tehnologice mari, la care participă persoane fizice și companii din lumea întreagă.

Pentru a fi motivate să participe în procesul de confirmare a tranzacțiilor în blockchain, fiecare bloc nou creat este recompensat cu suma de 12,5 Bitcoin.

Aproximativ la fiecare 10 minute se creează un bloc nou.

În acest fel se generează noi monede Bitcoin. Sistemul nu poate fi trucat sau păcalit, aceasta fiind singura modalitate prin care se creează monede noi.

Recompensa care se acorda în acest moment pentru crearea de blocuri noi va scădea in timp, va fi redusă la jumătate din 4 în 4 ani până se generează totalul de 21 milioane de Bitcoin.

Fiind un volum limitat, se consideră că acesta ar putea fi fundamentul unui potențial de creștere.

În acest moment există deja în circulație trei sferturi din volumul de Bitcoin prevăzut inițial.

Bitcoin a scris istorie …

În 22 mai 2010 s-a efectuat prima plată cu monedă virtuală din istorie, o persoană a plătit 10.000 de Bitcoin pentru a cumpăra pizza. Astăzi consumația respectivă de 10.000 de Bitcoin ar însemna aproximativ 100 milioane de dolari.

Și s-ar clasifica probabil fără probleme drept cea mai scumpă pizza din istorie!

Valoarea Bitcoin a cunoscut o evoluție flamboaiantă, mai ceva ca un Mountain Russe.

În 2017 a atins un maxim istoric absolut de 19421 $ per Bitcoin, urmat de o scădere la fel de dramatică până în jurul valorii de 3000 $, iar la data scrierii acestui articol valoarea sa se situează undeva la nivel de 10000 $ per Bitcoin.

Unde se poate utiliza Bitcoin?

Astăzi numărul comercianților care acceptă Bitcoin pentru plăți este din ce în ce mai mare, ba chiar apar și companii care își plătesc angajații în Bitcoin.

Puteți utiliza Bitcoin pentru plăți oriunde în lume, unde este propus ca mijloc de plată și puteți cumpăra de la cadouri și achiziții curente, până la călătorii și investiții financiare.

Articol realizat în parteneriat cu admiralmarkets.ro.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..
Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitateaFac cinste cu o cafea!.