Pe scurt, blockchain este tehnologia de păstrare a înregistrărilor din spatele bitcoinului și nu numai. Mai pe larg, reprezintă o serie de înregistrări constante de date care este gestionată de un grup de computere care nu deține nicio entitate.
Fiecare dintre aceste blocuri de date este securizat și legat între ele folosind principii criptografice (adică lanț).
Permițând distribuirea informațiilor digitale, dar nu copierea acestora, tehnologia blockchain a creat structura vertebrală a unui nou tip de internet. Inițial concepută pentru moneda digitală, Bitcoin, acum sunt si alte utilizări potențiale pentru această tehnologie.
Această tehnologie stochează informații despre tranzacții precum data, ora și suma celei mai recente achiziții.
Deasemenea, stochează informații despre cine participă la tranzacții. În loc să îți folosești propriul nume, tranzacția este înregistrată fără nicio informație de identificare folosind o „semnătură digitală” unică, precum un nume de utilizator.
Când se stochează date noi, acestea sunt adăugate la blockchain.
Pentru a putea fi adăugate date noi, trebuie să se întâmple patru lucruri: să se producă o tranzacție, acea tranzacție trebuie verificată – confirmarea detaliilor achiziției, inclusiv ora tranzacției și participanții, tranzacția trebuie să fie stocată într-un bloc, tranzactiei să i se ofere un cod de identificare unic, numit haș.
Când datele sunt adăugate la blockchain, acestea devin publice și disponibile pentru oricine să le vadă.