Contabilitatea personală este, după părerea mea, cea mai importantă materie care trebuie învăţată de toată lumea. Din păcate, aceasta nu este o materie care se învaţă la şcoală.
Nu este o materie care trebuie să fie învăţată doar de economişti sau doar de contabili, este o materie obligatorie pentru toţi cei care deţin bani, adică pentru toată lumea.
Într-un articol anterior am vorbit despre 2 termeni foarte importanţi în contabilitatea personală,şi anume: activul şi pasivul personal.
Pentru a recapitula puţin: activul = produce bani, iar pasivul = mănâncă bani.
Asta înseamnă că activele sunt acele investiţii care ţie îţi vor aduce bani pe termen lung (acţiuni, obligaţiuni, afaceri, propietăţi imobiliare/intelectuale, etc) iar pasivele sunt acele investiţii care te fac să-ţi cheltuieşti banii fără să producă alţi bani pe termen lung (maşină, casă, împrumuturi, cărţi de credit).
În acest articol vor aborda alţi doi termeni foarte importanţi din contabilitate şi anume: bilanţul şi contul de profit şi pierdere.
Înainte să vorbesc despre ce înseamnă aceste 2 situaţii pentru viaţa personală trebuie să înţelegem ce înseamnă acestea pentru o firmă.
Bilantul si Contul de Profit si Pierdere pentru Finantele Personale
Bilanţ: Situaţie centralizatoare care se întocmeşte pe o perioadă de timp stabilită (de preferat 1 an), pe baza activităţilor contabile şi care reflectă activitatea desfăşurată şi rezultatele ei. Bilantul este reprezentat de activele şi pasivele unei firme.
Aşadar, bilanţul este acel document în care sunt trecute toate activele (bunuri care generează bani) şi toate pasivele (datoriile sau bunuri care consumă bani) dintr-o firmă.
Cont de profit şi pierdere: Reflectă performanța financiară a unei firme. Mai concret, contul de profit și pierdere explică formarea rezultatului unui exercițiu financiar (profit sau pierdere), prin prezentarea detaliată a veniturilor și cheltuielilor.
Cont de profit şi pierdere – documentul care justifică toate veniturile şi cheltuielile şi prezintă situaţia finală dintr-un perioadă de timp care poate fi: profit sau pierdere.
Bilanţ = monitoriează bunurile unei firme
Cont de profit şi pierdere – monitorizează veniturile şi cheltuielile unei firme
Acum să trecem la ce înseamnă aceste situaţii în viaţa personală.
Ştiu că este destul de greu de transpus cele 2 situaţii în viaţa personală, însă te asigur că acestea te vor ajuta să înţelegi mai concret cum funcţionează finanţele personale.
Bilanţul Personal
Bilanţul personal este caracterizat de activele şi pasivele personale. La fel ca în cazul unei firme, bilanţul monitoriează toate bunurile sau titlurile pe care le deţii şi îţi oferă o perspectivă de ansamblu asupra lucrurile pe care tu le deţii.
Nu mai reiau toate discuţia despre active şi pasive deoarece am vorbit în detaliu despre ele în articolul: Activul si Pasivul in Viata Personala.
Ce vreau să reţii este funţionalitatea acestui document. Bilanţul este absolut necesar în viaţa personală pentru că el este cel care ne oferă imaginea clară a vieţii noastre financiare.
Acesta ne arată care sunt lucrurile care nouă ne produc bani şi care sunt lucrurile care nouă ne cheltuie banii.
Îţi recomand să îţi realizezi un asemenea bilanţ personal şi să-ţi analizezi toate activele şi toate pasivele.
Cu cât eşti mai conştient asupra acestor termeni, cu atât inteligenţa ta financiară va creşte.
Un exemplu de bilanţa personal este următorul (la tine trebuie să apară şi sumele pentru fiecare):
Contul de profit şi pierdere personal
Dacă bilanţul este acela care ne monitoriează bunurile şi titlurile pe care le deţinem şi ne analizează productivitatea fiecăruia, contul de profit şi pierdere se ocupă cu operaţiunile zilnice pe care noi le facem. Se ocupă cu veniturile şi cheltuielile pe care noi le realizăm.
Asta înseamnă că toate veniturile şi toate cheltuielile sunt monitorizate şi trecute în contul de profit şi perdere pentru ca la sfârşit să ştim dacă suntem pe profit sau pe pierdere.
Profit – bani cu care noi am rămas
Pierdere – bani pe care noi i-am împrumutat pentru a ne susţine financiar
Acest proces poate fi numit şi BUGET PERSONAL.
Bugetul personal reprezintă contul de profit şi pierdere în termeni de specialitatea.
Poţi descărca gratuit un buget personal complet de AICI.
Cu cât eşti mai conştient asupra veniturilor şi cheltuielilor tale cu atât îţi vei da seama că nu-ţi gestionezi bine banii şi că îţi doreşti să ai un control mai bun asupra propriilor finanţe.
Totodată, bugetul te va ajuta să scapi de datorii, să începi să economiseşti şi să investeşti în active.
Un exemplu de cont de profit şi pierdere este următorul:
Acestea sunt cele 2 situaţii financiare pe care ţi le recomand să ţi le realizezi.
Sunt situaţii din care îţi poţi da seama ce se întâmplă cu viaţa ta financiară şi încotro se va îndrepta aceasta.
Te va ajuta să iei măsuri şi să începi să te gândeşti mai mult la cum să arate viitorul tău financiar.
Cele 2 noţiuni foarte importante pe care trebuie să le reţii din acest articol sunt:
1. Bilanţul personal = situaţia care îţi monitoriează activele şi pasivele şi din care vei afla poziţia financiară în care te afli: bogat = cel care are mai multe surse de venit (care investeşte în active), sărac = cel care are doar pasive.
2. Contul de profit şi pierdere = situaţia care îţi monitoriează veniturile şi cheltuielile şi îţi oferă imagină clară asupra modului în care îţi cheltuieşti banii.
În următorul articol voi detalia circuitele financiare pe care îl au un bogat şi un sărac şi modul în care aceştia utilizează bilanţul şi contul de profit şi pierdere personal.
În continuare te invit să-ţi exprimi ideile sau opiniile despre acest subiect printr-un comentariu mai jos.