Sunt de părere că cea mai mare problemă când vine vorba de finanţele personale este faptul că prea puţini oameni cunosc bazele în contabilitate.
Nu trebuie să ai studii superioare sau doctorate. Trebuie să cunoşti câţiva termeni foarte importanţi din contabilitate care se aplică şi în viaţa personală.
De data aceasta m-am decis să scriu despre cei mai importanţi termeni din contabilitate şi anume: activul si pasivul.
Înainte să încep să vorbesc despre cum se aplică aceştia în viaţa personală vreau să înţelegi ce reprezintă activul si pasivul pentru o companie. Sunt mulţi contabili care ştiu ce înseamnă aceştia pentru o companie dar nu ştiu cum se transpun în viaţa personală.
Activul si Pasivul in Viata Personala
Activul pentru o companie, reprezintă o resursă controlată de antreprenor ca rezultat a unor evenimente trecute și de la care se așteaptă să genereze beneficii economice viitoare pentru companie (să genereze profit).
Pasivul în schimb, este definit ca o obligație a unei părţi provenită din tranzacții sau evenimente din trecut, a cărei stingere poate duce la transferarea unui activ, prestarea de servicii sau alte beneficii economice viitoare (o cheltuială pe viitor).
În câteva cuvinte putem spune că activele sunt cele care ne vor oferi profit pe termen lung iar pasivele sunt cele care ne vor mânca activele adică ne vor cheltui banii.
Activele = produc bani
Pasivele = mănâncă bani
Acum să trecem la nivelul finanţelor personale.
Când vine vorba de finanţele personale ne este foarte greu să discutăm de contabilitate. Spunem că contabilitatea este pentru economişti şi nu ne poate ajuta deloc vieţile personale.
Greşit! Contabilitatea se aplică şi în viaţa personală la fel de mult cum se aplică şi cazul firmelor, însă aceasta nu este obligatorie. Faptul că nu este obligatorie reprezintă motivul pentru care multe persoane fizice ajung în pragul falimentului personal.
Ca şi în cazul firmelor, activele pentru o persoană fizică sunt lucrurile care îi aduc profit. Sunt lucrurile în care investeşte, din care să aibă un beneficiu pe termen scurt, mediu sau lung.
Dacă vorbim legat de pasivul personal, aceste este reprezentat de acele lucruri pe care noi le cumpărăm (lucruri scumpe) şi care nu ne aduc un beneficiu pe termen lung. Sunt bunuri care în loc să produc bani, consumă bani.
Un filmuleţ bun care explică mai bine acest proces este următorul:
Pentru a evita acest blocaj financiar trebuie să înţelegi foarte bine care sunt activele şi pasivele pentru o persoană fizică.
Activele pentru o persoană fizică sunt următoarele:
- Acţiuni;
- Obligaţiuni;
- Afaceri;
- Bunuri Imobiliare;
- Proprietăţi Intelectuale;
- Depozite bancare;
- Mărfuri;
- Aur/Argint/Pietre preţioase.
Pasivele pentru o persoană fizică sunt următoarele:
- Imprumuturi/Ipotecă;
- Cărţi de credit,
- Maşini (rate la maşini);
- Casa personală;
- Electronice şi Electrocaznice Personale;
- Pensie facultativă;
- Bunuri de lux (ceasuri, tablouri, haine scumpe; etc)
Nu îţi sugerez să renunţi la toate pasivele şi să încerci să investeşti doar în active. Trebuie să găseşti balanţa dintre acestea.
Trebuie să înţelegi puterea venitului pasiv şi de ce acesta este necesar pentru viaţa ta personală. O poveste care explică tot acest proces de venit pasiv este următoarea: Povestea Conductei de Milioane! Puterea Venitului Pasiv.
Pasivele sunt foarte importante. Pasivele precum: casa şi maşină sunt importante pentru viaţa noastă. Sunt importante pentru că acestea ne oferă accesibilitate şi stabilitate.
Însă nu trebuie să investim doar în pasive. Trebuie să ne asigurăm un activ destul de mare pentru a ne permite să ne cumpărăm pasive.
Ce îţi recomand este să începi să investeşti în active şi după în pasive.
Cu cât ai mai multe active cu atât ai posibilitatea să ajungi bogat.
Mulţi oameni lucrează pentru o maşină foarte bună. Întrebarea este de ce? O maşină bună consumă mai mult, întreţinerea maşinii costă mai mult, reparaţiile sunt mai costisitoare iar impozitul este mai mare.
De ce să alegi o maşină puternică? Mai bine aleg o maşină mai ieftină şi restul banilor îi investest în active.
Pentru a deveni bogat trebuie să gândeşti contabiliceşte.
Active = Profit / Pasive = Cheltuieli neprofitabile
În continuare te invit să-ţi analizezi finanţele personale. Te invit să-ţi realizezi o listă cu toate activele şi pasivele pe care le deţii.
Dacă observi că nu ai active înseamnă că e un punct foarte mare la care trebuie să lucrezi.
Înseamnă că de acum înainte tot ce trebuie să faci este să-ţi creşti activele. Să-ţi creşti sursele de venit pe termen lung.
O sursă de venit = instabilitatea financiară
Mai multe surse de venit = stabilitatea financiară (sănătate financiară)
Cu cât ai mai multe surse de venit cu atât viaţa ta este mai sigură şi poţi dormi liniştit. Dacă ai mai multe surse de venit cu siguranţă vei dormi liniştit când îţi vei cumpăra o maşină scumpă, deoarece eşti sigur că banii îi poţi reface.
La nivel de casă personală. Îţi recomand să nu-ţi cumperi una în cazul în care nu ai cel puţin 2 surse de venit.
Casa pe care ţi-o permiţi este cea care costă cel mult 2,5*venitul tău total anual.
Totodată ai grijă ca sursele tale de venit să se transforme în active şi pasive. De cele mai multe ori venitul se transformă în cheltuieli (venit=cheltuieli) şi nu se mai transformă deloc în active sau pasive. Pentru aste trebuie să-ţi monitorizezi toate cheltuielile şi veniturile astfel în cât să te asiguri că ai bani pentru investiţii.
Poţi începe să faci asta cu ajutorul unul buget personal.
Acum tot ce trebuie să faci este să-ţi realizezi propria listă de active şi pasive şi să lucrezi să-ţi creşti mereu activele.
Îţi recomand să memorezi sintagma: Active = Profit. Asta te va ajuta să ai o viaţă personală sănătoasă.
În continuare te invit să-ţi exprimi ideile sau opiniile despre acest subiect printr-un comentariu mai jos. O să răspund la toate întrebările!
Succes la bani!