Abilităţile de cum să-ţi administrezi banii personali sunt unele din cele mai importante din viaţa noastră pe care, din păcate, nu foarte mulţi dintre noi le au.
Şi, mai cu părere de rău, este şi faptul că nici la şcoală nimeni nu te învăţă cum să-ţi administrezi banii sau cum să câştigi bani sau să-ţi cheltuieşti banii pe care îi ai.
(english version -> 10 methods to manage your personal money)
Aşadar, aş dori să împărtăşesc cu voi o listă simplă dar eficientă cu 10 modalităţi de cum să-ţi administrezi banii personali care îţi poate aduce rezultate atât pe termen scurt dar în special pe termen mediu şi lung.

10 modalitati de cum sa-ti administrezi banii personali
[divider top=”no”]1. Stabileşte-ţi potenţialul financiar
Primul şi primul lucru pe care trebuie să-l facem înainte de a începe să ne facem un plan de cum să ne administrăm banii personali este să ne găsim imaginea şi potenţialul financiar pe care îl avem şi pe care ni-l dorim.
Pentru asta există o serie de întrebări la care trebuie să răspundem cât se poate de sinceri:
- Care este starea mea financiară acum? Cât venit acumulez în fiecare lună? Câţi bani rămân la sfârşitul lunii? De ce este aşa situaţia?
- Unde aş vrea să fiu pe viitor din punct de vedere financiar? Câţi bani aş vrea să câştig în viitor? Ce aş vrea să-mi cumpăr pe viitor? Ce aş vrea să fac cu banii pe viitor?
- Cum am de gând să îndeplinesc lucrurile pe care mi le doresc?
Sunt nişte întrebări care te ajută să înţelegi locul unde te afli acum, din punct de vedere financiar, locul unde vrei să ajungi şi să-ţi creezi câţiva paşi pentru a ajunge acolo.
Acestă modalitate este foarte importantă deoarece este pasul principal care ne ajută să le îndeplinim pe restu 9.
2. Foloseşte un Buget Personal
Este foarte important pentru noi să ştim ce avem planificat să cumpărăm lunar sau din ce locuri ne vin banii. Este important să avem un buget pentru că ne arată imaginea cheltuielilor şi câştigurilor noastre şi ne arată unde sunt „scurgerile” de bani pe care noi le facem şi pe ar trebui să le oprim.
Mai multe lucruri despre utilitatea unui buget puteţi afla într-un articol anterior numit 8 lucruri esenţiale pe care trebuie să le ştii despre buget iar dacă vreţi un buget personal puteţi descărca unul gratuit AICI.
3. Salvează. Salvează. Salvează.
Începe să salvezi bani de acum înainte. Încearcaţi să respectaţi bugetul personal şi încearcaţi să salvaţi în fiecare lună o sumă de bani pentru aşa zise „zile negre” sau pentru a vă cumpăra un obiect mult dorit.
Pentru că tentaţia este foarte mare pentru că puteţi imediat să-i cheltuiţi, puneţi banii pe care i-aţi salvat într-un cont la bancă pentru că aşa vă va face să vă gândiţi de două ori înainte de ai retrage din cont.
4. Folosiţi tehnica EARN – SAVE – SPEND
Foarte mulţi dintre noi sunt persoane care după ce câştigă un ban primul lucru pe care îl fac este să-i cheltuiască. Aceasta este tehnica în care nu te interesează să salvezi bani ci să cheltuieşti fără un scop şi după (la sfârşit de lună) te gândeşti să salvezi câţiva din banii pe care ţi-au mai rămas. (tehnica EARN – SPEND – SAVE).
Încearcă ca primul lucru după ce câştigi bani să te gândeşti la bugetul pe care l-ai planificat, la economiile pe care vrei să le faci (asta înseamnă să salvezi bani) şi mai apoi să intri în perioada în care trebuie să-i cheltuieşti.
Este un proces logic care trebuie respectat mereu.
5. Deţine un card personal şi pune-ţi banii în el
Întotdeauna să folosiţi un card în care să primiţi salariul, în care să vă depuneţi economiile sau alţi bani pe care îi mai aveţi. Vă ajută foarte mult să economisiţi doar din simplu fapt că banca este destul de departe de dvs. iar pentru a scoate nişte bani trebuie să plătiţi un comision. Acest lucru vă ajută să vă gândiţi de două ori înainte de a scoate nişte bani.
6. Nu deţine mai mult de un card
Foarte important este şi numărul de carduri pe care îl avem. Încercaţi să deţineţi cât mai puţine carduri (adică 1) deoarece cu cât aveţi mai multe cu atât plătiţi mai multe comisioane lunare şi asta vă trage în jos tot bugetul pe care l-aţi planificat.
7. Închiriază şi nu cumpără
Multe persoane dintre noi sunt persoane care vor să cumpere orice bun chiar dacă îl folosesc doar o dată şi atât.
Încercaţi să nu fiţi acele persoane şi să vă gândiţi de două ori dacă merită sau nu să cumpăraţi un produs. Există o serie de produse care pot fi închiriate foarte uşor la un preţ neimportant: cărţi, cd-uri cu filme, îmbrăcăminte pe care le folosim doar o dată şi multe altele.
Făceţi-vă propria voastră listă de bunuri care merită cumpărate şi care NU merită cumpărate. Vă va ajuta foarte mult în a vă da seama ce vă este necesar şi ce nu.
8. Cumpără bunuri când sunt la ofertă
Întotdeauna dacă sunteţi într-o perioadă în care vreţi să cumpăraţi bunuri de valoare mai mare de 20-30 lei încercaţi să le amânţi şi să le cumpăraţi când sunt la reduceri. Puteţi economisi foarte uşor între 10-50% din valoarea acestora.
Această regulă se poate aplica foarte bine dacă doriţi să vă cumpăraţi haine. Acolo găsiţi reducerile cele mai mari.
9. Rate lunare mari în loc de rate lunare mici
Întotdeauna suntem fericiţi când ratele pe care vrem să le dăm pentru a cumpăra un bun sunt mici.
Dacă ratele sunt mici asta înseamnă că avem de plătit pe un termen îndelungat ceea ce înseamnă că dobânda şi comisionul pe care le vor încasa băncile sunt foarte mari.
Cu cât ratele sunt mai mari cu atât termenul de plată este mai scurt ceea ce ne oferă un discount în ceea ce priveşte comisionul plătit către bancă.
Pe lângă acestea, o rată lunară mare ne oferă un disconfort financiar la început dar un plus de valoare de termen lung. Niciodată nu ştim când o să avem nevoie de bani pe viitor şi o să ne fie şi mai greu dacă avem şi o rată de plătit.
Încercaţi să optaţi pentru rate lunare mari deoarece pe termen lung vă va ajuta să economisiţi mai mulţi bani.
10. Salvează câte 1 leu pe zi
Ştiu că sună foarte funny dar este foarte util. Încearcă să îţi faci o puşculiţă unde, în fiecare zi, să pui câte 1 leu acolo. Ai să vezi că după un timp o să te obişnuieşti cu asta.
Gândeşte-te la acel leu ca la o economie pentru vremuri grele, vremuri în care îţi trebuie imediat nişte bani. Poţi să-ţi faci chiar nişte reguli pentru utilizarea acestor bani ca să te ajute să-i cheltuieşti cât se poate de corect şi conform bugetului.
Acestea au fost 10 modalităţi de cum să-ţi administrezi banii personali mai bine cu care eu m-am confruntat. Dacă ai alte idei şi vrei să le împărtăşeşti cu noi le poţi lăsa printr-un comentariu mai jos.
Dacă ţi-a plăcut articolul şi crezi că este util te rog să dai un like şi un share să afle şi alte persoane despre el.
Citeşte articolul în limba engleză aici -> 10 methods to manage your personal money