TVA sau taxa pe valoare adăugată este o taxă de consum pentru un produs sau un serviciu aplicat de la producție până la vânzare, suportat de consumatorul final.
Se bazează pe creșterea valorii unui produs sau serviciu în fiecare etapă de producție sau distribuție.
Cu toate acestea, un TVA este încasat de retailerul final și este de obicei o taxă forfetară și, prin urmare, este în mod frecvent comparat cu o taxă de vânzare.
Este de obicei implementat ca o taxă bazată pe destinație, unde cota de impozitare se bazează pe locația consumatorului și se aplică la prețul de vânzare. TVA-ul se bazează mai degrabă pe consumul contribuabilului și nu pe veniturile acestora.
Spre deosebire de un impozit progresiv pe venit, care percepe impozite mai mari pentru câștigătorii de nivel superior, TVA se aplică în mod egal pentru fiecare achiziție. Taxa este evaluată și colectată în fiecare etapă, spre deosebire de o taxă de vânzare, care este evaluată și plătită de consumator doar la sfârșitul lanțului de aprovizionare.
Valoarea TVA este decisă de stat ca procent din prețul final de piață.
După cum sugerează și numele său, taxa pe valoarea adăugată este concepută să impoziteze numai valoarea adăugată de o companie pentru serviciile și bunurile pe care le poate vinde pe piață. În România, TVA este de 19% și redus de 9% și 5% pentru o categorie de produse aparte: eco, bio și montane.