Puţini sunt cei care nu au auzit de Robert T.Kiyosaki. Este investitor, om de afaceri şi autorul a numeroase cărţi de literatură motivaţională. Una dintre cele mai cunoscute cărţi ale lui este “Tată bogat, tată sărac. Educaţia financiară în familie”, carte ce a scris-o în colaborare cu Sharon L.Lechter, de asemenea autor a unor cărţi motivaţionale şi antreprenor.
Cartea scrisă de cei doi a fost o adevărată inspiraţie pentru multe persoane, dar a strâns în acelaşi timp şi cele mai multe critici, fiind o carte extrem de controversată. Se pare că o dată ce o citeşti nu poţi fi decât într-una din cele două tabere: fie o iubeşti, fie o urăşti. De ce? Pentru că în anumite părţi ale cărţii ai senzaţia că această carte promovează un cult al snobismului – “ce îi învaţă bogaţii pe copiii lor despre bani şi săracii sau clasa mijlocie nu o fac.”
Dar dacă reuşeşti să treci peste acest sentiment vei descoperi multe lucruri interesante.
Primul lucru menţionat în carte cu care ar fi toată lumea de acord ar fi faptul că nu se învaţă literatură financiară la şcoală. Copiii nu sunt învăţaţi cum să facă bani şi nu sunt învăţaţi nimic despre investiţii. Astfel, neavând această educaţie financiară nici acasă, acel copil va creşte şi va face ceea ce fac majoritatea oamenilor: vor munci să se întreţină, vor plăti rate şi vor cheltui întotdeauna mai mult decât câştigă.
În cartea “Tată bogat, tată sărac”, Robert Kiyosaki evidenţiază 6 puncte cheie:
- Omul bogat nu lucrează pentru bani
- Importanţa literaturii financiare
- Atenţia dedicată unei afaceri proprii
- Taxele şi corporaţiile
- Bogaţii au inventat banii
- Nevoia să munceşti pentru a învăţa şi nu să munceşti pentru bani
Cei mai mulţi bani muncesc pentru bani în loc să facă banii să muncească pentru ei. Asta ştiu să facă pentru că nu au avut cine să îi înveţe să facă altcumva. Iar Kiyosaki îţi dă câteva idei despre cum ai putea determina banii să muncească pentru tine, adică să ai venituri pasive.
În concluzie, cartea “Tată bogat, tată sărac” este o carte ce merită a fi citită măcar o dată în viaţă. Dacă ar trebui să facem un sumar al cărţi în 3 propoziţii acestea ar fi: asumă-ţi responsabilitatea pentru viitorul tău financiar, învaţă să investeşti şi să îţi îmbunătăţeşti educaţia financiară şi achiziţionează-ţi bunuri care produc bani la rândul lor.
Pentru mine, această carte citită într-o vacanţă la mare, cred că a fost ca un declick privind educaţia mea financiară. Citită acum mai bine de 5 ani, cred că este la fel de actuală.
O recomand tuturor prietenilor. Este un start foarte bun de a începe educaţia financiară în familie.
Cartea o poţi găsi uşor pe:
Succes la bani!