Rework de David Heinemeier Hansson și Jason Fried – Recenzie

Rework este una din cărțile care zguduie din temelii lumea bussiness-ului și dărâmă multe mituri din lumea afacerilor.

Unul dintre aceste mituri este faptul că se spune că înveți doar din greșeli și experimentând eșecuri, pe când cei doi autori cred că învățam cel mai bine din propriile succese și că se exagerează prea mult cu „eșecul – mijloc de învățare”.

Cei doi autori, Jason Fried și David Heinemeier Hansson, au o vastă experiență în lumea afacerilor: au creat un soft de succes pentru companii, soft care produce anumite aplicații (de exemplu Basecamp – aplicația nr 1 în lume pe Project Management), sunt creatorii blogului Signal vs Noise (cel mai popular blog de pe planetă, apărut în 1999) și creatorii unei aplicații web framework Ruby on Rails.

Cartea debutează cu un paragraf ce te determină să vrei să citești mai departe: „Această carte nu se bazează pe teorii academice. Se bazează pe experiența noastră. Suntem în afaceri de mai mult de 10 ani. De-a lungul timpului am trecut prin 2 recesiuni, diverse modele de afaceri schimbătoare și predicții care vin și pleacă.”

Din punctul meu de vedere, cartea care se bazează pe experiență și nu pe teorie este cartea ce merită citită. Ne-am săturat cu toții cu „lecții” care o dată puse în practică nu prea au rezultate. Pentru că de la teorie la practică e cale lungă și orice antreprenor știe asta.

În lumea afacerilor problema lor principală e că regulile nu s-au mai schimbat de mult. În ultimii 100 de ani s-a trecut de la o economie industrială la una informațională, și cu toate astea regulile de bussiness nu au evoluat și ele.

Autorii sunt conștienți de asta, știu că este nevoie de o schimbare și asta încearcă să facă ei cu „Rework”.

Mesajul general al cărții este să treci la acțiune și să creezi ceva. Oferă sfaturi bune despre creșterea productivității și cum să îți duci la bun sfârșit proiectele.

Autorii îți evidențiază motivele pentru care apar întârzieri cu finalizarea proiectelor și oferă câteva trucuri micilor companii prin care pot manevra marile corporații.

O carte ușor de citit; fiecare secțiune are la final un sfat practic.

Poate cu unele lucrurile pe care le spun nu vei fi de acord, dar este de departe cea mai utilă și provocatoare carte de business pe care am citit-o în ultimii ani. Tonul nu este unul academic, are aprox 270 de pagini – ceea ce înseamnă că o vei termina în câteva ore.

„Rework” este potrivită atât pentru companiile ce au activitate în mediul online, cât și pentru cele tradiționale care au nevoie de o schimbare.

Cartea o poţi găsi uşor pe:

eMAG.ro

elefant.ro

libris.ro

Succes la citit!

Laurentiu Mihai

Vrei să citeşti şi alte articole de educaţie financiară? Hai în grupul Totul despre Bani de pe Facebook.