Return on Assets (ROA) – Rentabilitatea activelor – Ce reprezinta

Rentabilitatea activelor (ROA) este un indicator care arată cât de profitabilă este o companie în raport cu activele totale.

ROA oferă unui manager, investitor sau analist o idee despre cât de eficient este managementul unei companii la utilizarea activelor sale pentru a genera profit. Rentabilitatea activelor este afișată în procente.

Compararea profiturilor cu veniturile este o valoare operațională utilă, dar compararea acestora cu resursele pe care le-a folosit o companie pentru a le câștiga reduce fezabilitatea existenței companiei respective.

Rentabilitatea activelor (ROA) este cea mai simplă dintre aceste măsuri corporative de tip „value for money”. 

ROA, în termeni de bază, spune ce câștiguri au fost generate din capitalul investit. Pentru companiile publice poate varia substanțial și va depinde foarte mult de domeniul de activitate.

Acesta este motivul pentru care atunci când se foloseste acest indiator ca măsură comparativă, este mai bine să fie comparat cu cifrele ROA anterioare ale unei companii sau cu ROA-ul unei companii similare. 

Cifra ROA oferă investitorilor o idee despre eficiența companiei în transformarea banilor pe care îi investește în venituri nete.

Cu cât numărul ROA este mai mare, cu atât mai bine, deoarece compania câștigă mai mulți bani pe mai puține investiții.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.