Regulă Principală pe Bursă: Să nu fii LACOM

Da, o mare parte dintre investitori sunt lacomi (nesătuli) când vine vorba de investiţii pe bursă sau pe FOREX sau în orice alt domeniu.

Toţi ne aşteptăm să investim astăzi, iar mâine să avem un randament de 10-15% ca mai apoi să vindem şi să reluăm acest proces la nesfârşit.

Credem că în fiecare zi se lansează un joc precum Pokemon Go, iar acţiunile unei companii cresc cu 200% în doar 1-2 săptămâni.

Asta înseamnă speculaţie şi pentru asta trebuie să fii pregătit să stai ore în şir la calculator şi să citeşti/analizezi/interpretezi.

Totodată, când speculezi rişti şi să pierzi. Acum acţiunile au mai scăzut cu vreo 50-6% de la respectivul boom. Zilele trecute au anunţat că în ultimele 30 de zile au pierdut 10 milioane de jucători iar trendul este în scadere.

Acum toţi cei care vor să mai cumpere acţiuni la această în freză s-ar putea să şi-o ia puţin în „freză” pentru că această companie a crescut mult prea mult şi nesusţinut.

Revenind la lăcomie, mulţi investitori (în special cei care sunt la început de drum) îşi investesc banii pe care îi câştigă cu speranţa să câştige şi mai mult, însă dacă îi va pierde li se va clătina bugetul personal.

Banii pentru activitatile zilnice = investiţie pe bursa

Banii pe care îi investim pe bursă trebuie să fie bani speciali pentru aşa ceva. Nu investi banii destinaţi traiului zilnic cu speranţa de a-i înmulţi.

Dacă vei face asta, vei acţiona impulsiv şi vei ajunge să investeşti ca un „cal”: te uiţi mereu înainte şi vei crede că acţiunile vor creşte, iar luna viitoare vei avea o sumă mare de bani în cont însă acest lucru nu este adevărat.

Dacă ne investim banii zilnici vom fi mereu lacomi şi vom încerca să câştigăm mult mai mult pentru că suntem presaţi (undeva în conştient) că trebuie să fim pe plus şi că trebuie repede.

Eu îţi recomand ca înainte să investeşti, să-ţi faci un buget de investiţii. Economiseşti o perioadă de timp, îţi faci o sumă minimă de 5.000-10.000 lei şi începi. Dacă te ajută, poţi folosi Regula 50/30/20.

Până când economiseşti suma respectivă, poţi să înveţi să investeşti cum spun AICI.

Cât mai repede, într-un timp cât mai scurt

Dacă începi cu asta de la început, îţi spun din start că vei pierde şi vei ajunge în clubul celor care spun că Bursa nu merge şi că este o ţeapă ca în anii ’95-’98 (când erau vechile metode de investiţii)

Nu, Bursa nu este o ţeapă şi mai mult, bursa nu este o joacă. Poţi câştiga foarte bine în fiecare an (randamente de 5-8-10%), dar poţi şi să pierzi dacă nu eşti atent şi dacă eşti lacom.

La început de drum, am fost puţin lacom cu o parte din suma de investiţie pe care o aveam. Am încercat să speculez anumite acţiuni şi nu a fost prea bine. Am pierdut şi am învăţat.

Poţi să faci şi tu ca mine – să speculezi, să pierzi şi să înveţi sau poţi direct să câştigi şi să înveţi de la alte persoane care au pierdut.

Eu acum investesc gândindu-mă la 2 aspecte: istoricul companiei si domeniul de activitate + dividendele oferite. În funcţie de aceste 2 aspecte îmi aleg portofoliul, iar investiţi mea se bazează pe minim 1 an.

În concluzie:

  • Nu investi banii cu care ar trebui să supraveţuieşti. Economiseşte întâi şi investeşte un buget special pentru aşa ceva.
  • Investeşte pe termen lung dacă nu vrei să faci asta full time.
  • Investeşte în companii cu dividende dacă vrei să ai un randament anual mult mai bun decât depozitele bancare sau fondurile de investiţii.
  • Nu specula dacă nu eşti pregătit să pierzi.
  • Nu te juca pentru că bursa nu este o joacă.
  • Învaţă înainte, testează gratuit şi după investeşte cu bani reali.
  • NU FII LACOM pentru că nu te vei îmbogăţi peste noaptea.

Succes la investiţii!

Laurenţiu Mihai

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.