Rata Lombard – Ce este rata lombard

Rata Lombard este rata dobânzii percepută de băncile centrale atunci când acordă împrumuturi pe termen scurt băncilor comerciale. În mod tradițional, se referă la împrumuturi care sunt garantate de garanții specifice.

Termenul de Rata Lombard a fost folosit anterior pentru a se referi în mod specific la ratele dobânzilor la împrumuturile pe care Bundesbank, banca centrală a Germaniei le-a acordat clienților săi de credit. Similar cu casele bancare italiene din Evul Mediu, băncile aveau obligația de a gaja garanții pentru a primi un împrumut Lombard. 

Imprumutul Lombard reprezintă acordarea de credite băncilor cu bunuri gajate, mai ales sub formă de titluri sau polițe de asigurare de viață. Aceste bunuri trebuie să fie ușor comercializate. Împrumuturile se fac prin intermediul băncilor centrale.

De regulă, rata lombard (rata dobânzii) este cu aproximativ un procent peste rata de actualizare. 

Gajarea valorilor mobiliare înseamnă că instituțiile de credit au posibilitatea de a achiziționa bani pe termen scurt de la băncile centrale. 

Termenul Lombard este utilizat și în Europa pentru ratele bancare de către banca centrală atunci când acordă împrumuturi altor bănci.

Împrumuturile Lombard înseamnă pur și simplu un împrumut garantat prin care un depozit asigură întreaga sumă a împrumutului. Aceste depozite includ banii din conturile bancare, polițele de asigurare, obligațiunile sau orice alt activ care poate fi utilizat ca garanție pentru un împrumut.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.