Rata de leasing – Ce inseamna o rata de leasing

Rata de leasing este suma de bani plătită într-o perioadă de timp specificată pentru închirierea unui activ, cum ar fi proprietatea reală sau un automobil.

Această rată  pe care creditorul o câștigă din faptul că i-a permis altcuiva să-și folosească proprietatea compensează creditorul pentru că nu a putut să-și plaseze proprietatea într-o altă utilizare pe durata contractului de închiriere. 

Rata de leasing poate avea două nuanțe diferite în funcție de tipul de proprietate închiriat. În imobiliare, reprezintă costul pentru ocuparea spațiului, indicată în termeni X lei/ pe lună, ca în cazul unui contract de închiriere sau chiar X euro/lună.

Condițiile contractului de leasing vor preciza perioada de timp pentru care se aplică rata de leasing și, de asemenea, vor putea preciza creșteri ale acestei ratei contractului de închiriere în cazul contractelor de închiriere pe mai mulți ani.

În cazul unui contract de leasing auto, rata de leasing se bazează pe amortizarea preconizată a autovehiculului și pe valoarea reziduală – o sumă predeterminată pe care o va valora autoturismul la sfârșitul termenului de închiriere, care este de obicei declarat ca procent.

Prin plăți lunare, locatarul compensează dealerul auto atât pentru deprecierea vehiculului, cât și pentru legarea activelor în vehicule, în loc să investească acești bani în altă parte. În acest caz, rata de închiriere este echivalentă aproximativ cu o rată a dobânzii. 

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.