Cartile lui David Bach se focalizeaza pe cateva puncte (puterea investitiilor si automatizarii, ideea ca relatiile cu oamenii sunt factori cheie pentru managementul banilor) si le aplica unor grupuri diferite (femei, cupluri, barbati etc).
In aceasta carte Bach se focalizeaza pe oamenii trecuti de 45 de ani, oameni carora pensionarea incepe sa le bata la usa si ei nu au inceput sa economiseasca.
David Bach a inceput sa scrie aceasta carte dupa ce multi cititori de ai sai s-au plans ca in majoritatea cartilor lui ofera metode de prosperitate care functioneaza doar pentru tineri, avand suficient timp la dispozitie sa li se intoarca investiile, pe cand cei care sunt trecuti de o anumita varsta nu mai au acelasi timp la dispozitie.
Singurul avantaj al oamenilor ce se apropie de pensionare este ca ei sunt cu adevarati motivati pentru a crea un plan care sa ii duca la prosperitate si la o batranete mai usoara.
Cartea are potentialul de a oferi niste sfaturi extrem de utile pentru scopurile pe termen scurt, undeva la 10, maxim 15 ani.
Ea incepe prin a-i spune audientei sale sa nu isi faca griji, sa nu renunte pentru ca inca are timp sa se dezvolte financiar, si apoi explica ceea ce cititorii probabil stiu deja, si anume ca cu cat incepi mai tarziu in viata sa economisesti, cu atat trebuie sa o faci intr-un mod mai agresiv.
Asta inseamna ca trebuie sa apeleze la o sursa de venit aditionala, ori sa reduca din cheltuielile pe care le face in mod curent.
Ulterior cartea abordeaza moduri de a castiga bani mai multi. Unele din ele sunt destul de practice si realistice, in timp ce altele nu se adreseaza tuturor categoriilor de oameni.
Cartea a aparut in 2006, astfel ca sfaturile legate de investitiile imobiliare nu se mai aplica neaparat pe piata imobiliara de azi. Restul sfaturilor merita citite si puse in practica.
Cartea a fost destul de criticata intrucat el nu discuta despre probleme cu care persoanele trecute de 40-45 de ani se confrunta: grija pentru parintii in varsta, grija pentru copiii lor care sunt deja la liceu sau facultate si grija pentru problemele de santate care apar o data cu inaintarea in varsta.
In general cartea oferta niste viziuni optimistice si ofera niste idei bune despre cum sa iesi cu bine dintr-o situatie grea, si anume faptul ca majoritatea populatiei nu se pregateste adecvat pentru pensionare.
Pentru tinerii care citesc aceasta carte poate fi un apel de trezxire la realitate, ca nu vor fi tineri pentru totdeauna, ca timpul trece repede si daca nu actioneaza din timp asupra finantelor, cu cat trec anii, cu atat va fi mai dificil.
Cartea o poţi găsi uşor pe:
Succes la citit!
Laurentiu Mihai