Obligatiune – Ce reprezinta o obligatiune

O obligațiune este un instrument cu venituri fixe care reprezintă un împrumut acordat de un investitor către un împrumutat (de obicei corporatist sau guvernamental).

Este o garanție a datoriei, în temeiul căreia emitentul datorează deținătorilor o datorie și, în funcție de condițiile obligațiunii, este obligat să plătească dobândă sau să restituie capitalul la o dată ulterioară, denumit data scadenței.

Obligațiile sunt utilizate de companii, municipalități, state și guverne suverane pentru a finanța proiecte și operațiuni. Proprietarii de obligațiuni sunt debitori sau creditori ai emitentului.

Detaliile obligațiunilor includ data de încheiere în care principalul împrumutului trebuie să fie plătit proprietarului obligațiunii și include, de obicei, condițiile pentru plățile de dobândă variabilă sau fixă ​​efectuate de către împrumutat.

 Dobânda este de obicei plătită la intervale fixe (semestriale, anuale, uneori lunare). Foarte des, obligațiunea este negociabilă, adică proprietatea  poate fi transferată pe piața secundară. 

Obligațiunile și acțiunile sunt ambele valori mobiliare, dar diferența majoră dintre cele două este că acționarii de capital au o participație la capital într-o companie, adică sunt proprietari, în timp ce deținătorii de obligațiuni au o participație creditoare la companie – adică aceștia sunt creditorii. Fiind creditor, deținătorii de obligațiuni au prioritate față de acționari.

Guvernele (la toate nivelurile) și corporațiile folosesc în mod obișnuit obligațiuni pentru a împrumuta bani. Guvernele trebuie să finanțeze drumurile, școlile, barajele sau alte infrastructuri.

În mod similar, corporațiile se împrumută adesea pentru a-și dezvolta afacerile, pentru a cumpăra bunuri și echipamente, pentru a întreprinde proiecte profitabile, pentru cercetare și dezvoltare sau pentru a angaja angajați.

Obligațiunile oferă o soluție, permițând multor investitori individuali să-și asume rolul creditorului. Într-adevăr, piețele datoriei publice permit mii de investitori să împrumute fiecare parte din capitalul necesar.

Mai mult, piețele permit creditorilor să își vândă obligațiunile către alți investitori sau să cumpere obligațiuni de la alți indivizi. 

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.