Notiuni elementare referitoare la criptomonede

Criptomonedele sunt un subiect la mare modă în zilele noastre, și toată lumea a auzit de Bitcoin și evoluția sa fulminantă la bursă.

Dar ce sunt mai exact aceste monede virtuale, cum funcționează și cum s-ar putea profita de pe urma lor, nu este un subiect la fel de clar.

În timp au existat numeroase tentative de a crea bani digitali sau monede virtuale, dar toate au eșuat. Însă acestea au apărut cumva accidental ca și colateral al unei alte invenții.

Presupusul inventator al Bitcoin, Satoshi Nakamoto are meritul de a fi creat un sistem monetar digital care nu are nevoie de entitate centrală care să se ocupe de gestionarea să.

A inventat un soi de rețea directă de partajare de fișiere, de aici ideea de descentralizare.

Această descentralizare a făcut posibilă apariția criptomonedelor.

Ce sunt monedele digitale sau virtuale?

În mod concret o monedă digitală este un înscris într-o bază de date care se modifică doar dacă se îndeplinesc anumite condiții. Deși pare foarte simplu, aceasta este într-adevăr moneda virtuală.

Dacă ne gândim puțin, ce sunt banii din contul dumneavoastră bancar pe care îl utilizați în mod curent? Înscrisuri în baze de date care se schimbă în anumite circumstanțe.

Tot la fel pot fi definiți și banii în numerar.

Mecanismul pe care se bazează monedele virtuale

Tehnologia care stă în spatele monedelor digitale este blockchain – o rețea de blocuri de date. În principiu o monedă virtuală înseamnă o rețea de entități (de blocuri) și fiecare entitate conține istoricul complet al balanței fiecărui cont și al tuturor tranzacțiilor care au avut loc.

Prin tranzacție se înțelege un fișier care afirmă că “ Persoana X îi plătește persoanei Y suma Z de monedă digitală”, și este semnată cu cheia privată a persoanei X. Acesta este un exemplu clasic de criptografie bazată pe cheie publică.

Odată semnată o tranzacție se înregistrează în rețea și este transmisă către toate entitățile componente ale rețelei. Numim această arhitectură blockchain.

Blockchain înseamnă în mod concret o mulțime de blocuri de date/entități, și în fiecare dintre acestea sunt înregistrate tranzacțiile cu număr de ordine și toate detaliile aferente tranzacției, vânzător, cumpărător, sume, data executării, etc.

După ce se înregistrează un număr de tranzacții, acestea se organizează într-un bloc și acesta este adăugat în rețea. Mecanismul astfel construit garantează execuția transparentă și corectă a plăților.

Tranzacțiile cu criptomonede devin publice practic instantaneu, sunt vizibile în toată rețeaua de blocuri și se confirmă într-un interval de timp care poate fi între câteva secunde și câteva ore.

Confirmarea este crucială și reprezintă un element de bază pentru monedele virtuale. Atâta timp cât o tranzacție este în așteptare și încă nu a fost confirmată, poate fi falsă. Însă odată confirmată, nu se mai poate interveni asupra ei, nu poate fi modificată, anulată sau falsificată, devine parte din blockchain.

Pentru majoritatea criptomonedelor tranzacțiile sunt confirmate de mineri.

Doar ei pot confirma tranzacțiile în blockchain, ei le verifică, le validează și le introduc în rețea. Pentru munca lor minerii sunt recompensați cu criptomonede. Iar activitatea lor de confirmare a tranzacțiilor este foarte importantă pentru funcționarea întregii arhitecturi.

Proprietăți și caracteristici ale monedelor virtuale

  • Libertate maximă, sunteți singurul care are acces la conturile dumneavoastră și nimeni altcineva nici o autoritate nu poate să intervină asupra lor.
  • Grad mare de securitate. Sumele deținute în criptomonede sunt foarte dificil de furat dacă nu imposibil, grație combinației dintre o criptografie puternică (criptografie bazată pe cheie publică plus cheie privată pe care o are doar proprietarul) și șiruri de numere lungi.
  • Anonime. Este foarte dificil să se facă legătura între conturile de monede virtuale și identitatea deținătorului de cont.
  • Se execută foarte rapid la nivel global. Tranzacțiile sunt confirmate în câteva minute și se diseminează instantaneu, indiferent de locația fizică pe glob.
  • Ireversibilitate. După ce sunt confirmate tranzacțiile cu criptomonede nu mai pot fi modificate sau anulate
  • Se „minează„. Cele mai multe monede virtuale sunt generate electronic cu ajutorul algoritmilor matematici, adică sunt “minate”.

Prin codul programat inițial, cele mai multe criptomonede au definit un volum limitat de monede care poate fi generat.

Având în vedere proprietățile de mai sus, este evident că criptomonedele sunt revoluționare, limitând controlul autorităților publice asupra conturilor și tranzacțiilor financiare ale cetățenilor.

Articol realizat în parteneriat cu admiralmarkets.ro.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.