Cat trebuie sa muncim pentru o locuinta in marile orase din Europa

Un studiu interesant realizat de Gândul.info arată că un român, fără să cheltuiască nici un ban, reuşeşte să-şi cumpere un apartament de 50 de metri pătraţi situat în Bucureşti după 13 ani, analiză realizată pe baza salariului mediu pe economie (320 de euro).

Mai pe înţelesul tuturor, orice român cu un salariu mediu trebuie să nu mănânce şi să nu cheltuiască nici un ban timp de 13 ani pentru a-şi cumpăra un apartament de 50.000 de euro în Bucureşti.

Timpul ar putea să fie mai mic în cazul în care acesta optează să-l investească sau să-l depoziteze în diverse conturi pentru dobândă, dar asta este o altă discuţie.

Studiul realizat de Gândul.info prezintă o analiză cu privire la cât de repede îşi poate cumpăra un salariat mediu în cele mai mari capitale din Europa.

Mai jos ţi-am pregătit câteva grafice să vezi cât repede îţi poţi cumpăra un apartament în alte capitale comparat cu România.

Cat trebuie sa muncim pentru o locuinta in marile orase din Europa

Cat trebuie sa muncim pentru a ne cumpara o locuinta in marile orase din Europa

Pentru a observa mai bine rezultatele din imaginea de mai sus am realizat următorul infografic:

Cat trebuie sa muncim pentru a ne cumpara o locuinta in marile orase din Europa

 

Este foarte interesant acest infografic pentru că de foarte multe ori se vorbeşte că „dincolo” este mai bine. Se pare că în multe cazuri este mai rău.

Din punct de vedere al ţărilor, cele mai bune ţări din punct de vedere al achiziţionării unei locuinţe sunt: Belgia (3,83 ani), Ungaria (4,16 ani) şi Germania (5,63 ani).

Acestea sunt ţările cele mai bune când vine vorba de a cumpăra un apartament într-o capitală. Sunt uimit că Ungaria o duce aşa bine şi cred că este un factor foarte important pentru care lumea este atrasă din ce în ce mai mult de Budapesta.

La capătul celălalt, cele mai nefavorabile ţări în care ne-am putea stabili domiciliul sunt: Cehia (29,23 ani), Franţa (26,95 ani) şi Polonia (20,23 ani).

3 capitale cu tradiţie şi în creştere, dar în care este foarte greu să te stabileşti în cazul în care eşti tânăr sau eşti nou venit în ţară.

La nivelul Romaniei

Dacă vorbim din punct de vedere al ţării noastre, România se află la mijlocul clasamentului ca şi în studiul Cat de mult muncim pentru un Big Mac.

Pentru un apartament din Bucureşti, un român cu un salariu mediu trebuie să strângă puţin mai mult de 13 ani. Este o cifră relativ mică faţă de celelalte ţări precum Franţa, Polonia sau Slovacia dar este destul de mare dacă ne gândim că trebuie să aşteptăm 13 ani pentru a ne cumpăra un apartament.

Totuşi aceste date sunt destul de diferite şi din cauza costului pe metru pătrat al apartamentelor.

Din punct de vedere al costului pe metru pătrat, România are o poziţie destul de bună fiind clasată pe locul 3 în clasamentul cu cele mai ieftine apartamente.

Top capitale ieftine

La polul celălalt, cele mai scumpe ţări sunt:

Top capitale scumpe

Analizând toate datele de mai sus, sunt de părere că România se situează foarte bine din acest punct de vedere şi cred că acest lucru se va îmbunătăţi şi mai mult de acum înainte.

În final

În Final doresc să termin articolul cu o întrebare deschisă la care te invit să răspunzi printr-un comentariu mai jos:

  • Ce părere ai despre poziţia România din acest studiu şi ce crezi că ar trebui să facă pentru a scade acel număr de ani pe care un român trebuie să-l muncească pentru a cumpăra un apartament în Bucureşti?

Despre Autor: , pasionat de finanţe personale, management financiar şi marketing. Pe plan profesional, sunt Consultant de Afaceri la DR Consultants şi Project Manager&Trainer la Cabinetul de Business. Dacă vrei să socializăm, mă poţi contacta pe Facebook, Twitter sau LinkedIn.

sursa articol: Gândul.info.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.