Astăzi îţi prezint un studiu foarte interesant despre cât de mult se munceşte în 20 ţări pentru un sandwich.
Studiul s-a realizat în jurul renumitului sandwich BIG MAC de la Mc Donalds şi în care se analizează numărul minim de minute pe care un om, din aceste ţări, trebuie să le muncească pentru a cumpăra un asemenea produs.
Rezultatele sunt destul de uluitoare având în vedere că în Afghanistan se muncesc 372 de minute pentru un BIG MAC iar în Australia doar 18 minute.
Mai jos ţi-am pregătit un infografic şi un grafic să observi mai bine diferenţele dintre aceste ţări şi o analiză asupra României din acest punct de vedere.
Cat de mult muncim pentru a cumpara un Big Mac!
![Cat de mult muncim pentru a cumpara un Big Mac Cat de mult muncim pentru a cumpara un Big Mac](https://laurentiumihai.ro/wp-content/uploads/2013/08/minimum-wage-minutes-big-mac_0.png)
Pentru a observa mai bine rezultatele din infografic am realizat următorul grafic unde am adăugat şi România:
![BIG MAC](https://laurentiumihai.ro/wp-content/uploads/2013/09/BIG-MAC.png)
Nu este nimic nou, însă e foarte interesant să ne mai reamintim care sunt cele mai bune ţări din punct de vedere al salariilor.
Fruntaşele sunt Australia, Franţa, Anglia, Noua Zeelandă şi Canada în care timpul pe care trebuie să-l munceşti nu depăşeşte 30 de minute.
Aceste ţări au un timp foarte bun comparat cu ultimele ţări din listă în care trebuie să munceşti până la 6 ore pentru a cumpăra un sandwich.
Asta ne arată foarte mult diferenţele de trai dintre continente şi cât de mult oamenii care locuiesc în ţările de la capătul clasamentului încearcă să ajungă în ţările de la începutul clasamentului pentru un loc de muncă.
La nivelul României
Dacă vorbim din punct de vedere la ţării noastre, România se află pe la mijlocul clasamentului. Salariul minim pe economie este de 800 de lei, reprezentând 4,74 de lei pe oră.
Un BIG MAC costă 9 lei, iar cu un calcul simplu ajungem să constatăm că un român munceşte maxim 114 minute (aprox 2h).
Este un timp bun faţă de ţările din Asia, dar un timp prost faţă de cele din occident având în vedere că noi cu ele dorim să ne asociem.
În Final
În Final doresc să termin articolul cu o întrebare deschisă la care te invit să răspunzi printr-un comentariu mai jos, şi anume:
- Ce crezi că ar trebui să facă ţara noastră pentru a se asemăna cu ţări precum: Anglia, Franţa, Spania, din acest punct de vedere?
sursa infografic