De ce ai nevoie de management financiar in firma ta?

Management FinanciarArticolul porneste de la un studiu realizat pe factorii care stau la baza falimentarii unei firme. Conform studiului, falimentul apare in urmatoarele locuri:

  1. 60% din numarul total: din cauza luarii unor decizii financiare nereusite de catre managementul firmei;
  2. 20% din cauza evolutiei nefavorabile a pietei;
  3. 10% fenomenele naturale, calamitati, etc;
  4. 10% alte cauze.

In concluzie, managementul unei firme, mai preciz, deciziile financiare ale acestuia au efectul negativ cel mai mare cand vine vorba de falimentarea unei firme.

Cauza majora -> managementul financiar deficitar si ineficient au avut un impact negativ asupra profitabilitatii firmelor.

Dar mai intai sa vedem ce inseamna mai exact management finaciar:

Managementul financiar reprezinta un asamblu de principii, metode, tehnici, instrumente si actiuni prin intermediul carora se fundamenteaza deciziile financiare in contextul realizarii unor obiective organizationale, formulate printr-o strategie de firma.

Mai pe inteles, managementul financiar sta la baza gestiunii tuturor operatiunilor financiare a unei firme cu scopul de a creste cat mai mult profiturile acestora.

La baza managementului financiar sta si analiza financiara care are ca scop diagnosticarea starii de performanta a unei firme la incheiere exercitiului financiar (al unui an calendaristic).

In urma analizezi financiare ar trebui sa-ti resasa diagnosticul financiar al firmei, adica punctele tari si cele slabe a tot ce s-a intamplat la nivel de gestiune financiara.

Mai jos iti prezint tot procesul de implicare a analizei financiare in luarea de decizii financiare de o firma:

Rolul analizei financiare

Obiectivul managementului financiar este stabilit in functie de tipul organizatiei, si anume:

  • pentru firmele mari (corporatiile) managementul financiar are obiectivul de a maximiza (creste) valoarea companiei (a actiunilor sale);
  • pentru intreprinderile mici si mijlocii, acesta are obiectivul de a asigura rentabilitatea si autonomifa financiara a firmei.

Atributele managementului financiar

Analizand obiectivele de mai sus, putem spune ca atributele managementului financiar sunt:

  • evalueaza eforturile financiare ale tuturor actiunilor care au fost realizate;
  • urmareste modul de utalizare a finantelor dintr-o firma si asigura utilizarea eficienta a acestuia;
  • asigura si mentine un echilibru financiar pe termen scurt si pe termen lung in concordanta cu necesitatea organizatiei;
  • urmareste permanent rezultatul financiar al firmei (profitul).

Pe final, va pot spune ca managementul financiar dintr-o entitate este la fel de important ca orice proces de productie sau de marketing alte acesteia.

Fara un management financiar eficient, o firma poate cadea foarte usor intr-un colaps financiar care poate duce la insolventa si apoi la faliment.

Este important sa stii care iti sunt cheltuielile si veniturile firmei, si mai ales fluxul de rotatie a acestora, este important ca fiecare decizie financiara pe care o iei sa se bazeze pe o analiza financiara si este important ca intotdeauna sa fi constient de gradul de profitabilitate a afacerii tale.

Daca ai intrebari legate de acest subiect nu ezita sa le adresezi printr-un comentariu mai jos.

Sper ca aceste informatii să îti fie de folos în gestiunea financiara pentru firma ta. Pentru mai multe detalii despre cum sa ai un management financiar eficient, mă poţi contacta la adresa laurentiu.mihai@drconsultants.ro.

PS. Scuze de diacritice, la calculatorul la care am scris articolul nu am putut sa le pun.

Articol sponsorizat de firme Bulgaria. Societate care te poate ajuta sa-ti faci propria ta firma in Bulgaria.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.