Încă din startul articolul îţi spun că perioada 18-24 de ani este cea mai importantă etapă din viaţa noastră la nivel de dezvoltare personală şi profesională, dezvoltare care duce la succesul nostru ca persoane pe termen lung.
Hai să vedem şi de ce zic eu că este foarte importantă această perioadă din viaţă.
Să facem o paralelă între un tânăr care la 18-19 ani îşi alege viitorul şi un antreprenor cu o afacere la început de drum. Poate te întrebi de ce tocmai această comparaţie?
Cred că este una foarte bună deoarece în ziua de astăzi în ambele cazuri este greu să porneşti, iar dacă porneşti cu stângul s-ar putea ca rezultatul final să nu fie prea satisfăcător.
Hai să intră puţin în detaliu şi să vedem de ce se aseamănă aşa de mult cele două:
Dacă vrei să lansezi o firmă trebuie să te gândeşti cât de mult investeşti în ea. S-a făcut o analiză la nivel global şi se spune că în medie o firmă are nevoie de 2-3 ani de activitate şi de investiţii ca să ajungă la un nivel de auto-susţinere şi de creştere.
Dacă eşti antreprenor la început de drum trebuie să te gândeşti pe termen lung şi să vezi încotro te îndrepţi şi ce vrei să obţii în câţiva ani.
Trebuie să te intereseze zilnic cum îţi vei dezvolta afacerea, cum să atragi mai mulţi clienţi şi, cel mai important, cum să aduci bani în firmă.
Dacă stai şi te gândeşti puţin, procesul este destul de îndelungat pentru ca un antreprenor să ajungă la profit. Sunt cazuri în care trebuie să investeşti 2-3 sau chiar 4 ani ca să poţi spune că firma se autosusţine.
Acum să revenim puţin la motivul pentru care eu spun că un startup se aseamănă foarte mult cu un tânăr la 18 ani.
La 18 ani ai în mâinile tale cea mai importantă decizie care îţi poate schimba viaţa pe termen lung, şi anume facultatea. Unii se gândesc ce facultate să aleagă, alţii se gândesc să nu mai facă facultate.
Facultatea reprezintă după părerea mea mişcarea pe care cei mai mulţi tineri o greşesc cu cea mai mare lejeritate.
De ce? Pentru că nu au gândirea necesară pe termen lung şi nici nu sunt ghidaţi cum trebuie şi de cine trebuie.
La persoane care ne ghidează, mă gândesc la părinţi. Din păcate cei mai mulţi tineri sunt ghidaţi de părinţi care au lucrat într-o firmă zeci de ani şi pentru ei succesul îl reprezintă un loc de muncă stabil.
Însă de multe ori stabil în ziua de astăzi nu mai reprezintă şi convenabil.
Îmi pare rău să spun asta, dar cei mai mulţi dintre prietenii mei fac cu totul altceva decât au studiat în facultate, iar acel altceva este sub aşteptările pe care ei le aveau la 18 ani.
Dar hai să nu dăm vina doar pe părinţi, deoarece cea mai mare vină o are fiecare tânăr în parte. Până la urmă părinţii te-au sfătuit cum au putut, însă te-au ajutat în facultate cu bani şi cu toate cele necesare.
Acum urmează să dăm vina pe stat, deoarece ei sunt de vină pentru că viitorii absolvenţi de facultate nu au locuri de muncă şi nimeni nu-i angajează pentru că nu au experienţă practică şi aşa mai departe…
Sincer, nu vreau să vorbesc nici despre stat/politică, deoarece discuţia este lungă, iar sistemul educaţional se dezvoltă cu viteza mersului cu spatele.
Însă ce cred eu este că fiecare tânăr este responsabil de viaţa lui, aşa cum este un antreprenor responsabil de afacerea lui.
Un tânăr trebuie să-şi cunoască ţelurile, să cunoască de ce vrea să facă o facultate şi nu cealaltă, şi cel mai important, să cunoască exact care este planul său de dezvoltare pe termen lung în perioada 18-24 de ani.
Dacă un antreprenor îşi investeşte tot venitul acumulat în primii ani de activitate, aşa trebuie să-l facă şi un tânăr. Trebuie să investească zilnic în educaţia lui, iar ca investiţie nu mă refer doar la bani, mă refer mai mult la timp.
Timp pe care îl poate folosi în diferite programare de educaţie sau chiar în parcurgearea de diferite cursuri online
Din păcate rata de şomaj în rândul proaspeţilor absolvenţi este imensă (25-30%), iar răspunsul companiilor către un tânăr este „nu ai experienţă suficientă pentru acest post”.
Totodată sunt şi tineri care nu au aceste probleme şi pentru ei un job după facultate este doar o formalitate.
Ce fac tinerii de succes că au ajuns să-şi găsească un job rapid?
- Îşi aleg o facultate care este în trend şi de viitor (exemplu în domeniu IT) (exemplu negativ: economist – ştiinţe economice – puţine joburi în acest domeniu şi slabe şanse să găseşti un job bine plătit încă din start);
- Pe timpul facultăţii au intrat în tot felul de asociaţii studenţeşti care să-i ajute să-şi dezvoltate abilităţile de comunicare, de lucru în echipă şi chiar de management (exemplu de Asociaţii: AIESEC, VIP, etc);
- Pe timpul facultăţii au făcut 1-2 internship-uri neplătite de 2 luni la diferite firme pentru practică.
- Pe timpul facultăţii au fost chiar într-un intership în altă ţară sau au plecat un semestru prin ERASMUS;
- Pe timpul facultăţii au încercat pe cont propriu tot felul de metode de a câştiga bani şi de a se autosusţine (uite AICI câteva metode);
- Pe timpul facultăţii poate chiar şi-au deschis un mică afacere. Poate că nu au avut prea mare succes cu ea, dar experienţa managerială şi practică tot au obţinut.
- Pe timpul facutăţii au tot făcut servicii de freelancing pentru un ban în plus (Aceste persoane cu siguranţă au propriile afaceri acum);
- Plus multe altele pe care nu le mai menţionez pentru că ai înţeles ideea.
Însă cea mai mare parte dintre studenţi nici nu ajung să facă nici măcar una dintre cele 7 mici lucruri menţionate mai sus pe care le-ar putea face în perioada studenţiei.
Tot ce îşi doresc este să se distreze cât mai mult, să ajungă prin tot felul de cluburi şi să trăiască pe spatele părinţilor.
Cred că ar fi cazul să se ia măsuri încă de la 18 ani.
Eu am încredere în noua generaţie. Una care nu este prea departe de a mea, dar care are nevoie de puţină libertate, înţelegere şi încredere.
Dacă eşti tânăr îţi propun să te gândeşti foarte bine atunci când îţi alegi o facultate. Trateză cei 3-4 ani cu maxim de interes şi preocupă-te mereu să te dezvolţi.
Înainte să-ţi alegi facultate sau la început ei gândeşte-te că ai în mâinile tale propria afacere. O afacere care are nevoie de un plan de activităţi foarte bine pus la punct şi de 2-3 obiective pe termen lung.
Setează-ţi obiectivele pe termen lung. Spune ce vrei să se întâmple cu viaţa ta peste 3-4 ani (ex. vreau să am un job la care să câştig 3000 de lei pe lună, sau vreau să am propria afacere).
Aceste obiective te vor ajuta pe tine să te gândeşti ce anume ai nevoie pentru educaţia ta. Dacă vrei un job bine plătit gândeşte-te ce cerinţe au angajatorii ca să ofere un salariu bun. Dacă afli cerinţele trebuie să începi să te pregăteşti pentru ele.
Pe această bază îţi poţi alege şi facultatea. Dacă cauţi un salariu mare, te gândeşti ce domeniu este cel mai căutat şi după îţi alegi facultatea. Pe timpul facultăţii încerci să te dezvolţi şi din alte puncte de vedere că poţi să fii diferit.
Până la urmă DIFERIT este cuvântul cel mai potrivit care ar trebui să-ţi rămână întipărit în minte.
Până la urmă numai atunci când eşti diferit eşti băgat în seamă. Încearcă ca student să te diferenţiezi şi să faci mai mult decât toţi din jurul tău. Îţi garantez că dacă încerci să fii mereu diferit din punct de vedere al educaţiei la final de facultate nu vei mai ajunge în postura să nu-ţi găseşti un loc de muncă bine plătit.
Dacă ai trecut de perioada tinereţii nu te întrista, niciodată nu e prea târziu să începi să te diferenţiezi de cei din jurul tău. Educaţia este un proces continuu ceea ce ne poate ajuta să ne diferenţiem şi să fim pata de culoare dintr-un întreg cenuşiu.
Dacă eşti eşti părinte, interesează-te mai multe de viitorul copilului tău. Nu mai este chiar aşa uşor în ziua de azi să-şi găsească un loc de muncă.
Încearcă să-i oferi tot sprijinul în dezvoltarea lui şi susţine-l în toate activităţile. Doar aşa vei putea să te mândreşti cu realizările lui profesionale.
La cuvântul diferenţiere te poţi gândi şi tu ca părinte, deoarece numai aşa îi vei da undă verde atunci când copilul va veni la tine să-ţi povestească despre ce vrea să facă în viaţa lui.
Update: În continuare articolul am scris şi despre: Vreau sa-mi deschid o afacere, dar in ce domeniu?.
Mulţumesc că ai ajuns până la sfârşitul articolul.
Sper că te-a inspirat puţin şi că te-a ajutat. Dacă a făcut-o, m-ar ajuta şi mult dacă l-ai trasmite prietenilor tău pe facebook.
Aştept mesajele tale despre acest subiect mai jos.
Succes la bani!