Cum a fost 2023 + Planurile Mele pe 2024

La mulţi ani prosperi şi cu randamente cât mai mari îţi doresc! 

Anul 2023 a fost un an în care toți investitorii au avut de câștigat la bursă. Bursa din România a atins noi maxime și cea din US a avut creșteri exponențiale după un 2022 cu minus.

Eu revin cu acest articol la început de an la fel cum am facut-o de fiecare dată și sper să te ajute și pe tine să-ți faci un mic plan.

Chiar dacă 2023 a fost anul cu randamente bune la bursă, creșteri foarte bune pe zona aceasta, dar a fost și anul în care am investit mult pe zona imobiliară, ocupându-mi mult timp cu această zonă.

Dacă la bursă doar am continuat și am făcut mișcări în portofoliul de acțiuni individuale, pe imobiliare am fost foarte activ și deja portofoliul meu este cam direcționat pe partea respectivă.

Este un an în care am acumulat mai multe imobile și am avut parte de mai multe șantiere: strategia fiind de a achiziționa imobile distruse și de a le reabilita de la zero.

Un lucru important de menționat este și faptul că am încercat să-mi aloc mult timp familiei. Am avut un moment negativ în începutul anului 2023, dar ulterior am încercat împreună să trecem peste și cred că am reușit cu succes. Nefiind un moment legat de partea financiară, nu voi intra în detalii.  Fetița noastră, Maia, are deja 4 ani și este nevoie de mult timp de joacă cu ea – lucru ce îmi place foarte mult.

2023 a fost despre familie, imobiliare și creșteri la bursă.

Un al doilea focus important a fost podcastul Banii Vorbesc unde am avut episoade foarte bune cu invitați de renume. M-am ocupat personal de înregistrarea episoadelor, realizarea întrebărilor, iar cu ajutorul lui Sorin am reușit să le expunem atât audio, cât și pe youtube unde suntem în creștere.

A fost anul în care avut un sponsor principal și am avut peste 30 de episoade – cele mai multe episoade într-un an. Planificăm un 2024 la fel de interesant pentru podcast.

Un focus a fost si pagina de instagram care s-a bucurat și ea de o creștere frumoasă și de conținut specific.

Un minus a fost faptul că nu am scris la fel de mult, dar din octombrie am revenit și am început să scriu articole lungi, pline de detalii care sper că au avut un plus pentru tine. Voi continua să fac acest lucru de acum înainte.

Am lansat și canalul de youtube Laurentiu Mihai în februarie, dar nu am reușit să-l continui foarte mult ulterior. Nu va fi un canal cu content constant, dar aș dori să fac ceva în plus.

Împreună cu Rareș Mihăilă, am organizat conferința Invest Strategy Forum care a fost un succes și pe care dorim să o replicăm în fiecare an.

Cele mai importante activități din acest an pe plan profesional:

 1. Pentru agenția The Pharmacy pe care o conduc a fost un an de consolidare. Cred că în acești ani, piața se schimbă și noi ne schimbăm. Am revenit cu servicii noi și cred că 2024 va fi un an la fel de interesant având în vedere că sunt alegerile de toate tipurile în România.
 2. Cursul Strategii și Tipuri de Investiții – s-a bucurat de multe aprecieri și de mulți absolvenți. Mă bucur că am ajutat la dezvoltarea a peste 700 de investitori.
 3. Programul de Consultații s-a bucurat și el de succes. Am avut zeci de consultații cu oameni foarte faini care își doresc mai mult de la ei și vor să investească pentru viitorul lor. Sunt orele pe care le petrec cu mult drag pentru că mă ajută și pe mine să înțeleg ce se dorește și ce pot oferi eu în plus.
 4. Podcastul Banii Vorbesc a ajuns la 168 de episoade în cele 8 sezoane, cu mii de ascultători la fiecare episod. A fost anul în care am crescut cel mai mult și care ne motivează să continuăm în aceeași direcție și anume: Creștere accelerată.
 5. Prima ediție a conferinței Invest Strategy Forum. Urmează cea de-a doua în toamna anului 2024.

A trecut și un an de la lansarea apartamentului meu în Regim Hotelier. Un an în care am învățat foarte multe în acest domeniu și în care, pot spune că am făcut o treabă foarte bună. Despre primul meu an în regim hotelier găsești în acest articol: 1 an de Gazda/Host Airbnb & Booking – Ce am invatat

După cum observi, un an plin pe zona de investiții antreprenoriale și activități în care am fost implicat direct.

Consider că venitul activ este cel mai important și că acesta are nevoie de cea mai mare alocare a timpului. A fost un an în care venitul pasiv a crescut și sunt foarte aproape de îndepinirea primului nivel de independență financiară – acela ca veniturile pasive să-mi acopere toate cheltuielile de bază și să trăiesc liniștit fără anumite plăceri sau vacanțe extravagante.

Venitul activ a avut și el un salt de  20% – ceva mai puțin față de rata de care eram învățat, însă rata de economisire a crescut și se află undeva la 65% în acest moment.

Venitul a crescut în special din investițiile imobiliare realizate și din chiriile pe care le primesc odată cu ele.

Dar hai să vedem și cum arată portofoliu în 2023 – care în continuare este unul axat pe imobiliare datorită acestor investiții.

Portofoliu Actual final 2023

Acesta este portofoliul meu de investiții & cash din Ianuarie 2023, care nu include partea de investiții antreprenoriale despre care am menționat mai sus.

Dacă în 2022 la final aveam peste 55% imobiliare, acum a ajuns undeva la aproape 67%. Planul de a echilibra și mai mult portofoliul a fost puțin amânat. Am avut câteva oportunități foarte bune și nu puteam să le refuz 🙂

În 2023 am:

 • Continuat să investesc conform strategiei de investiții pasive setată de mai mulți ani.  Strategia DCA pe scăderi este cea mai potrivită 🙂
 • Am lichidat o mare parte din portofoliul de acțiuni internaționale la niște randamente foarte bune
 • Continuat să îmi cresc investițiile mai riscante. Roboțelul nu a mers conform asteptărilor pe 2022-2023, multe poziții deschise în acest moment și așteptăm niște schimbări de trenduri.
 • Nu am mai achiziționat crytomonede – dar portofoliul a crescut datorită creșterii de preț din ultima perioadă
 • Am investit în mai multe imobile – recondiționat și închiriat ulterior.

La nivel de Rezultate:

 1. 7,9 % în euro randament net doar din chirii (fără aprecierea imobilelor)
 2. 10% euro randament net apartament regim hotelier
 3. 60% în euro acțiuni companii individuale internațional – am avut inspirația de a cumpăra companii tech în momentele cheie ale acestora
 4. 20% în euro creștere etfs internațional
 5. 46.23% în RON creștere portofoliu BVB – un portofoliu semi activ care este format din 80% acțiuni și 20% etf-ul indicelui bet

Un an cu randamente excepționale la bursă dacă este să comparăm cu 2022.

Acum să vedem planurile pe 2024:

Dar ce urmează în 2024?

2024 vreau să fie anul în care dezvolt tot ce am făcut până acum. Nu cred că voi avea planuri noi antreprenoriale și nici nu aș dori în acest moment. Vreau să mă axez doar pe dezvoltarea proiectelor actuale și pe maximizarea acestora cât se poate de mult.

Având în vedere portofoliul meu care este mult axat pe imobiliare, vreau ca în 2024 să rebalansez, dacă vor exista oportunități sau chiar corecții.

Anul 2024 vreau să fie despre educație mai mult. Simt că 2023 nu am citit la fel de mult și nici nu am participat la prea multe evenimente pentru dezvoltare – cred ca acesta ar fi un minus pe care mi-l recunosc.

Vreau să-mi elimin timpul petrecut în activităţi care nu-mi aduc o satisfacţie (monetară sau emoţională).  Vreau să învăț să fac meditații și să am grijă mai mult de mintea mea.

Sportul va fi la fel de important și în acest an. Este un lucru care îmi oferă o satisfacție foarte bună și mă bucur de fiecare moment în care fac mișcare (în 2023 mi-am făcut propria mea sală de Crossfit acasă – un alt vis îndeplinit).

Planul va rămâne în continuare: creştere venit activ (ca în fiecare an) şi dezvoltare surse venit pasiv (ca în fiecare an).

Mereu cu obiective clare și procente clare pentru fiecare lucru pe care îl fac.

Priorităţile anului 2024:

 • Agenţia de Performance Media – The Pharmacy – mereu prioritatea nr. 1.
 • Dezvoltarea continuă a venitului pasiv – mai jos voi scrie cam care sunt planurile pentru anul care urmează.
 • Dezvoltarea Blogului laurentiumihai.ro – este locul unde intru cu mare drag şi scriu articole în urma experienţei mele.
 • Realizarea unui curs pentru laurentiumihai.ro  – o să fie despre cum să ieșim din anumite tranzacții – adică cum să facem Scale out – revin cu detalii la momentul potrivit
 • Să facem o noua ediției a conferinței Invest Strategy Forum alături de prietenul meu Rareș Mihăilă.
 • 2024 va fi, cel mai probabil, cel mai bun an al podcastului Banii Vorbesc. Am planificat peste 27 de interviuri și sperăm să fim cât mai curând cu înregistrări dintr-un studio adevărat.

La nivel de investiţii în instrumente financiare, ce urmează în 2024

”Dacă la început de 2022 nu pot spune că eram nostradamus și vedeam o inflație așa de mare sau o scădere a burselor internaționale asa de interesantă, în 2023 prevăd ca lucrurile vor continua să meargă în jos (cel puțin o perioadă).

O să continui să cumpăr pe scădere până în vara anului 2023 și atunci poate voi reanaliza situația. 2023 va fi ori la bal, ori la spital – ori vom avea o revenire a piețelor începând cu toamna viitoare, ori ne vom înfunda și mai tare în această recesiune.

Eu sunt mai optimist și văd o revenire. Dar vom vedea ce va fi..”

Mai sus este un paragraf din articolul asemănător de anul trecut. Se pare că am avut un an total diferit față de ce anticipam. Am avut creșteri foarte bune încă de la început.

”Sindromul” Ai a ajutat bursa să crească exponențioal în sus.

Acum pare că se anunță cel puțin o corecție. Așteptăm să vedem!

Ce este clar este faptul că strategia cea mai bună este și va rămâne DCA pentru mine – cumperi în tranșe mici, în scădere, în funcție de sumele pe care le poți aloca. Piața mereu a avut momente de scădere și trebuie să știm cum să profităm de ele.

Vom vedea ce oportunități vor fi .

Ce urmează:

1. Rebalansare portofoliu

Prea mult sunt pe clasa de active pe imobiliare și vreau să rebalansez acest lucru.

Aș dori să ajung cu portofoliul:

 1. 40% imobiliare
 2. 20% bursa România
 3. 20% bursa Internatională
 4. 10% cash
 5. 10% instrumente cu grad mai mare de risc

2.  Imobiliare – doar dacă voi avea oportunități foarte bune – minim 8% randament chirii + potențioal de creștere a valorii

3. Voi continua să investesc în ETF-uri străine prin xtb.

Strategia este cât se poate de clară și eficientă în direcția aceasta.

4. Voi continua să investesc în anumite acţiuni de pe BVB. În special în cele care oferă dividende mari.

5. Criptomonedele – în funcție de cum va merge în prima parte a anului, vreau să reiau acțiunea de a cumpăra periodic.

6. Investiţie în Educaţie – mai mult în 2023 decât 2024. Deja am planul făcut și vreau să încep cât se poate de curând să-l pun în practică. Chiar dacă este numărul 6, mereu este numărul 1 în mintea mea.

Deja am o listă cu anumite cursuri, evenimente și cărți, de participat și de citit.

7. Investiţii în Călătorit – în 2023 mi-am propus să plec o lună în ”work and travel” – călătorit cu familia și muncă în același timp.

Partea bună este că am fost plecat o lună, dar nu am luat și munca cu mine – a fost doar travel.

1 lună și jumătate este planul pentru 2024.

8. Sportul – pentru mine înseamnă ceva important. Mă ajută să îmi mențin mintea în formă, dar și corpul.

Vreau să continui să fac sport intens de cel puțin 3 ori pe săptămână + să particip la cel puțin 5 competiții de alergare dintre care una cu obstacole și un triatlon.

Triatlonul a fost în plan și în 2023 – l-am amânat pe 2024.

Acesta este planul meu pentru 2024.

Acum urmează să-mi spui ce îţi propui tu în noul an. Orice comentariu este bine venit puţin mai jos.

Succes la investiţii în 2024!

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.