De câteva luni m-am oprit din interviuri şi chiar îmi pare rău. Din februarie mi-am propus să reiau seria de interviuri cu oameni celebri şi să încerc să promovez prieteni/oameni frumoşi din România care încearcă să aducă un plus de valoare în vieţile noastre.
Am vorbit cu Laurenţiu Matache despre acest interviu încă din Noiembrie 2015. Mă bucur că în sfârşit am reuşit să-l facem şi cred că a ieşit foarte bine.
Este un exemplu pentru toţi tinerii care visează la afaceri online. El spune că se poate. Trebuie doar să „inovezi” şi să fii cu un pas în faţa tuturor.
Spor la citit şi la învăţat!
Interviu Laurenţiu Matache: Despre Microjoburi şi Delegato
LM: Salutare Laur, Ştiu că aşa îţi place să-ţi spună lumea. Spune-mi cum te numeşti, câţi ani ai şi cu te îţi ocupi cele 24 de ore pe care le ai în fiecare zi?
Salut Laurentiu. Si eu sunt un Laurentiu (Matache), insa prietenii imi spun Laur. O zi obisnuita pentru mine se imparte intre cele 2 startup-uri – Delegato si Microjoburi.
Majoritatea timpului il directionez catre Delegato, cel de-al doilea startup al meu. Pentru cei ce nu stiu inca, Delegato este o aplicatie pentru mobil, similara cu WhatsApp, prin care angajatii din multinationale isi pot rezolva probleme personale – cum ar fi gasirea unei bone, a unor meseriasi pentru situatii de urgenta (ex. electricieni, instalatori, mecanici auto, etc), oferte de vacanta, etc.
Aplicatia se adreseaza momentan angajatilor multinationalelor din Bucuresti. Ne vom extinde apoi si in celelalte orase din tara si inafara Romaniei.
Un procent mult mai mic din timpul meu se duce catre microjoburi.ro, primul startup care a inceput ca un marketplace de servicii, insa a devenit o platforma de promovare a serviciilor pentru freelanceri si firmele mici/mijlocii care doresc clienti noi in fiecare luna.
LM: De câţiva ani eşti implicat activ în viaţa antreprenorială. Spune-mi când ţi-ai dat seama că aceasta este calea pe care vrei să o urmezi?
Sunt implicat activ in viata antreprenoriala din toamna lui 2012. Inainte de a face acest pas, aveam un job „caldut” ca Director IT intr-o firma romaneasca de consultanta care s-a extins in mai multe domenii de activitate, acest lucru a contribuit la dezvoltarea mea insa mi-am dorit sa evoluez si mai mult, iar urmatorul pas era sa construiesc eu ceva.
Astfel, in toamna lui 2012 am renuntat la job si am demarat microjoburi.ro.
LM: Primul proiect notabil în online este microjoburi. După părerea mea este şi cel mai cunoscut site din domeniu din România. Cum ţi-a venit ideea, cât timp ţi-a luat să-l dezvolţi şi cât de greu a fost la început.
Ideea platformei microjoburi.ro a aparut in mai 2011 cand am aflat despre fiverr.com. Mi-a placut foarte mult ideea si am dorit sa o aduc in Romania, cu suma minima stabilita la 50 de lei.
Dezvoltarea platformei a durat o luna de zile, iar in octombrie 2012 era deja online. Desi a inceput ca un marketplace (exact ca si fiverr), am observat ca utilizatorii doreau o discutie initiala inainte de a comanda serviciul, iar modelul marketplace limita acest lucru.
In toamna lui 2014 am decis sa schimb modelul de business, astfel microjoburi.ro a devenit o platforma de promovare a serviciilor (am renuntat si la pretul minim de 50 lei), iar monetizarea s-a bazat pe modelul freemium: un abonament gratuit si doua abonamente platite, fiecare cu beneficiile sale.
LM: Apelează românii microjoburi?
Romanii apeleaza la platforma, de la schimbarea modelului de business am atras mai multe firme care se promoveaza astfel, pentru ca avem o conversie foarte buna.
Cel mai scump abonament al nostru costa 50 lei + TVA pentru 30 de zile, iar prestatorii care au vazut deja beneficiile platformei nu au nicio problema sa il plateasca pentru ca le aduce clienti noi si venituri mai mari decat pretul abonamentului, astfel isi permit sa se promoveze astfel.
Ca o paranteza, daca o firma ar folosi acest buget de 50 lei + TVA pe alta platforma de promovare (ex. Facebook, Google Adwords), este posibil sa nu aiba nici macar un client interesat de serviciile oferite.
LM: Anul trecut ai început un nou proiect, unic în România: Delegato. Spune-mi mai multe despre el şi cum funcţionează? Ce aduce nou în piaţa din România?
Delegato este o aplicatie pentru smartphone prin care angajatii deleaga treburile personale unor operatori specializati si dedicati pentru a le rezolva. Aplicatia functioneaza ca un chat (similar WhatsApp).
Operatorii receptioneaza solicitarile prin intermediul acesteia si contracteaza mai departe furnizorii prestabiliti care rezolva solicitarile.
Aplicatia Delegato va fi exclusiv corporate pe baza unui abonament lunar oferit multinationalelor sub forma de beneficiu pentru angajatii sai.
La inceput ne orientam catre companiile medii si mari cu cateva sute de angajati. Acestea inteleg beneficiile pe care serviciul nostru le ofera si, in plus, au o politica de motivare si recompensare a angajatilor bine pusa la punct.
Ne uitam in special catre angajatorii care au birourile la marginea Bucurestiului, situatie in care un angajat care pleaca de la birou sa rezolve o treaba personala pierde mai mult timp datorat si traficului. Ulterior, ne vom axa si pe firmele mici si ne vom extinde si in afara Bucurestiului.
LM: Unde vezi proiectele peste 5 ani?
Peste 5 ani vad o extindere pentru Delegato in toata tara si in orasele importante din tarile vecine. Am in plan chiar un exit.
In ceea ce priveste platforma microjoburi, ma astept la o baza si mai mare de firme si freelanceri in cautare de clienti.
LM: Care sunt cele mai importante 3 sfaturi pe care i le-ai acorda celui mai bun prieten de-al tău care vrea să-şi dezvolte o afacere online?
- Inainte de a porni la drum pe calea antreprenoriatului, asigura-te ca ai una sau mai multe surse de venit sau ai o suma pe care te poti baza cel putin 6 luni. Sa lucrezi si sa te gandesti tot timpul la produsul si afacerea ta. In momentul in care incepi sa ii dai mai putina atentie tocmai atunci va incepe drumul spre nereusita.
- Inoveaza, inoveaza, inoveaza! Creativitatea este cea mai buna unealta de marketing si cea mai ieftina pe care si-o permite antreprenorul!
- Construieste o echipa pe care te poti baza, admite ca nu te pricepi sa faci totul si invata sa delegi.
LM: Unul dintre lucrurile cele mai discutate în această perioadă de un antreprenor în devenire este Birocraţia cu Statul român. Cum te descurci cu această colaborare? Ce sfat ai avea pentru tinerii care se gândesc că e prea grea birocraţia ca să se apuce de o afacere online?
Este adevarat ca lucrul cu Statul nu este asa fluent cum este in afara, insa pentru o afacere online este rezonabil, spre deosebire de o afacere offline.
Cei care vor sa inceapa un business online trebuie sa investeasca in pagina cu termenii si conditiile (ar fi ideal daca ar putea sa faca aceasta pagina cu avocatii specializati pe astfel de proiecte) si sa faca toate demersurile pentru a deveni operatori de date cu caracter personal, chiar inainte de a incepe colectarea datelor.
LM: Ce obiective antreprenoriale ai pe viitor?
Obiectivul principal il reprezinta cresterea Delegato cat mai mult si un eventual exit. Urmatorul proiect va fi unul international, insa nu pot sa zic acum care va fi, voi urmari oportunitatile 🙂
LM: După toate menţionate mai sus, mai ai timp şi pentru viaţa personală?
Am timp si pentru viata personala, chiar daca nu atat de mult ca inainte, insa incerc pe cat posibil sa mentin un echilibru intre cele doua.
LM: Un mesaj pentru cititorii laurentiumihai.ro?
Ii incurajez cititorii sa te urmareasca in continuare pentru ca au ce invata, mai ales pe partea de educatie financiara.
Mi-as dori sa vad mai multi tineri care au habar de educatia financiara, iar cu ajutorul tau si a materialelor deja existente acest lucru nu mai este asa greu de atins.
LM: Mulţumesc de interviu!
Eu iti multumesc pentru interviu si continua cu blogul pentru ca faci o treaba excelenta!