Interviu Liviu Păsat despre educaţie financiară: Mai în glumă mai în serios răspunsul este „la muncă!!!”.

Liviu Păsat este un mare pasionat de educaţie financiară şi de psihologie şi îşi doreşte ca prin tot ceea ce face să ajute la dezvoltarea fiecărui român pe plan financiar şi educaţional.

A participat la zeci de seminarii internaţionale, a organizat seminarii în România unde a adunat peste 30.000 de persoane şi este autorul cărţii „Obiceiuri care fac toţii banii”.

Liviu pasast

Află din interviul de mai jos ce părerea are el despre datorii, despre cum să faci bani şi despre obiceiurile care fac diferenţa dintre un om înstărit şi un sărac.

Mai multe despre Liviu poţi afla şi de pe blogul lui personal: liviupasat.ro.

Spor la învăţat!

Interviu Liviu Păsat despre educaţie financiară

LM: Câteva rânduri despre tine? Cine eşti, câţi ani ai şi cu ce te ocupi în cele 24 de ore pe care le ai în fiecare zi?

Sunt Liviu Pasat, sunt de profesie inginer software, sunt autor, antreprenor, trainer, am 40 si ceva de ani si in fiecare zi ma gandesc cum sa fac sa aduc mai multa valoare in viata oamenilor prin ceea ce fac cu pasiune.

LM: Eşti un mare adept al educaţiei financiare şi vorbeşti despre acest subiect în toate locurile în care mergi. Ce înseamnă pentru tine educaţia financiară şi de ce este aşa de importantă în viaţa noatră?

Sunt un adept al educatiei in general. De-a lungul vietii am trecut prin situatii din care nu am putut iesi decat dupa ce am invatat ceva ce nu stiam.

Cred ca multe dintre suferintele noastre ale oamenilor se datoreaza lipsei de instruire. Asa ca de la un anumit moment am decis sa vad instruirea ca pe o hrana.

Asa cum te hranesti in fiecare zi ar trebui sa te si instruiesti in fiecare zi. Creierul tau are si el stomacul lui si trebuie sa il hranesti cu hrana de calitate.

In plus, prin faptul ca am fost la multe seminarii in strainatate, am avut acces la informatii din domeniul financiar cu care simteam ca pot aduce imbunatatiri vizibile in viata oamenilot, pe toate planurile.

Asta e motivul pentru care insist ca oamenii sa se educe mai mult pe tema banilor.

LM: Cu siguranţă cunoşti oameni care spun mereu că „Liviu, nu am bani destui. Vreau să fac mai mulţi bani ca să-mi plătesc datoriile şi să trăiesc mai bine. Ce sfat îmi poţi da ca să câştig mai mult?” Care este răspunsul tău?

Mai in gluma mai in serios raspunsul initial este „la munca!!!”. Dupa ce se uita la mine crucis, le explic ca domeniul financiar nu e un sprint ci un maraton. Iar primul lucru e sa iti definesti exat ce vrei, si unde esti, si abia pe urma poti sa iti faci un plan de actiune.

Oricum prima dintre recomadari e sa isi gestioneze banii cu intelepciune.

LM: Tot mai mulţi oameni apelează la credite, iar după 2-3 ani nu mai reuşesc să le plătească. Alţii îşi fac firme, iar la nici măcar 1 an eşuează. Iar alţii îşi investesc economiile pe bursă şi constantă că au avut un randament sub 0% după 1 an. Ce sfaturi le-ai oferi acestor oameni care iau anumite decizii care nu aduc rezultate?

Raspunsul o sa sune vag, dar e foarte ancorat in realitate: depinde. Depinde de la om la om, de la situatie la situatie.

In general nu recomand credite de consum si nici tranzactionarea pe bursa, dar in particular orice recomandare o pot face doar in functie de situatia personala, de obiective, de modul cum gandeste si cum isi gestioneaza emotiile, de rezistenta lui la risc si asa mai departe.

Daca e un sfat pe care il recomand tot timpul e „plateste-te mai intai pe tine insuti”. Adica economiseste in mod consecvent.

LM: Eşti unul dintre cei mai cunoscuţi autori din domeniul educaţiei financiare din România. Povesteşte-mi mai multe despre cartea „Obiceiuri care fac toţi banii”. Care sunt cele mai importante informaţii pe care le putem învăţa din carte?

Cartea reflecta experienta mea de mai bine de 7 ani in zona antreprenoriatului si a seminariilor pe domeniul financiar in fata a peste 30.000 de oameni.

Si sintetizeaza principalele probleme ale omului din Romania care se trezeste ca nu stie cum sa se mai descurce cu banii. Si apoi vine cu solutii de bun simt argumentate puternic.

Un aspect pe care il vei gasi foarte mult scos in evidenta este legatura dintre bani si emotii. Cu provocarile si solutiile de rigoare.

LM: Care sunt principalele obiceiuri ale unui om de succes/bogat pe care ar trebui să le învăţăm cu toţii?

Sunt multe obiceiuri. Tocmai asta dezvolta cartea, dar daca ar fi sa scot cateva in evidenta ar fi: instruirea, managementul emotiilor, managementul banilor, comunicarea cu oamenii, a fi recunoscator.

LM: Care sunt instrumentele financiare de care are nevoie orice persoană în gestionarea finanţelor personale?

Cred ca mai intai are nevoie de un excel sau o aplicatie de gestionarea veniturilor/cheltuilelilor. Apoi depinde, in functie de personalitatea fiecaruia se poate merge catre vanzari sau investitii sau oricum, o metoda de a crea mai multa valoare in viata celorlalti.

LM: Ştiu că organizezi şi multe evenimente. Spune-mi mai multe despre ele şi care sunt planurile pe 2016?

Deocamdata intentia pe 2016 e ca „Obiceiuri care fac toti banii” sa ajunga la cat mai multi oameni. A fost primita foarte bine, are niste feedback-uri extraordinare, am inteles ca ii ajuta pe oameni si cand nu sunt eu de fata asa ca in directia asta imi concentrez eforturile.

Pe urma o sa mai vedem, contextul s-a schimbat si se schimba continuu, oamenii au nevoie de ceva nou.

LM: Cele mai importante sfaturi pentru un cititor care este la început de drum în educaţie financiară.

Cel mai important: instruirea e esentiala! Pana nu iti hranesti mintea cu hrana de calitate e greu sa ai succes.

Apoi defineste cat mai clar ce vrei, vezi unde esti si fa-ti un plan de actiune.

Orice directie ai alege, alege sa iti gestionezi banii cu responsabilitate. Cu bucurie si cu responsabilitate.

LM: Un mesaj pentru cititorii laurentiumihai.ro

Fiecare om de pe planeta asta a venit cu un rost. Instruieste-te, exploreaza, actioneaza, fa tot ce e necesar in asa fel incat sa afli care e rostul tau pe-aici. Si-apoi vezi cum ai putea folosi asta in folosul tau si al oamenilor.

LM: Mulţumesc de interviu!

Mulţumesc şi eu!

Succes la bani!

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.