Interviu David Mitran: Despre Cartea „Ghidul Antreprenorului Online”

Astăzi vreau să-ţi fac cunoştinţă cu David Mitran. Un băiat foarte activ în viaţa personală, dar şi în online şi care încearcă să inspire cât mai multe persoane să facă ce le place.

Acum 1-2 luni mi-a spus că urmează să lanseze o carte şi m-a întrebat dacă doresc să-l ajut. Nici nu am stat prea mult pe gânduri şi am fost unul dintre primii donatori.

Îmi doresc ca aceste proiecte să prindă viaţă. Sper doar să citeşti şi tu următoarele cuvinte şi poate te va convinge şi pe tine.

Cartea este foarte utilă celor care au nevoie de o mână de ajutor pentru a începe un proiect online.

Spor la citit şi învăţat!

LM: Salut David. Povesteşte-mi mai multe lucruri despre tine şi spune-mi cum arată o zi din viaţa ta.

Salutare, Laurențiu.

Am 24 de ani și sunt pasionat de o grămadă de lucruri, printre care scris, alergat, citit, vorbit în public și multe altele.

În marea majoritate a zilelor, mă trezesc dimineața între 6 și 7, iar uneori mănânc cereale imediat după ce mă trezesc, alteori rămân în pat pentru încă 30-60 de minute și citesc.

Lucrez de acasă, ceea ce mă ajută să-mi mut fundul din pat la birou (în doar câteva secunde) și să-mi fac task-urile din ziua respectivă, cu mult spor, astfel încât să am timp de pasiunile mele.

Dacă trebuie să ajung în oraș, mă sui pe bicicletă și pedalez cu drag. Consider că e o mică experiență în fiecare moment al pedalatului urban.

LM: Care sunt proiectele la care ai lucrat cu mult drag şi spor?

În toate proiectele în care mă implic lucrez cu drag și spor.

Fie că organizez organizez un workshop sau că mă implic în proiectele altora, îmi pun toată energia.

Cel mai de curând proiect, la care am lucrat cu zâmbetul pe buze, a fost cartea pe care am terminat-o de scris recent. Am investit în ea mult timp și energie, însă mi-a plăcut tare mult.

Și ca orice lucru pe care-mi place să-l fac, tare cred că nu va fi singura carte pe care o voi scrie în viața asta.

LM: Sunt unul dintre susţinătorii tăi pentru cartea pe care o vei lansa în curând. Mulţi dintre cei care citesc aceste rânduri nu au auzit de ea, spune-ne mai multe despre ea.

Cartea se numește „Ghidul Antreprenorului Online – Cum să faci ce-ți place fără să mori de foame” și, așa cum zice și titlul, este mai mult un ghid decât o carte.

Carte david mitran

În scrierea acestei cărți am pornit atât de la o nevoie pe care am identificat-o la mine, cât și la cei din jurul meu. Și anume nevoia de face un ban în plus, măcar de buzunar, în cazul în care nu ești mulțumit cu ce ești plătit la job sau pur și simplu vrei un venit în plus.

Ghidul este structurat în două volume:

  • Primul, cel în care se găsesc informații ce au legătură cu felul în care ar trebui să gândești și acționezi în fiecare zi din viața ta, astfel încât să poți dobândi titlul de mic antreprenor;
  • Al doilea, cel în care se găsesc informații specifice despre cum să pornești mica ta afacere, de la zero.

De asemenea, sunt de găsit activități specifice și oameni (din România) care au deja mici afaceri și care au reușit să câștige bani făcând ce le place.

LM: Cui i se potriveşte cartea? Cine este publicul ţintă care ar trebui să o cumpere?

Ghidul Antreprenorului Online nu consider că este pentru aceia care au deja un business și câștigă mii sau zeci de mii de euro pe lună.

În schimb, acest ghid este pentru aceia care au aspirații și care își doresc să facă ceva mai mult decât să se ducă în fiecare zi la job și să treacă mereu prin aceeași rutină.

LM: Cât timp ţi-a luat să scrii aceste 2 volume şi care au fost sursele de inspiraţie? 

Scrierea efectivă a celor două volume a durat între 3 și 4 luni.

Însă informația ce se găsește în carte a fost acumulată în ultimii 4 ani. Sursele de inspirație sunt reprezentate de oamenii cu care am interacționat (o parte din ei fiind menționați în carte), de proiectele în care m-am implicat și de cărțile pe care le-am citit.

LM: După ce vom citi cele 2 volume care sunt 3 dintre ideile pe care vom putea aplica imediat în viaţa noastră.

Consider că cele mai importante trei idei din Ghidul Antreprenorului Online sunt următoarele:

  • Pasiunea te ajută să-ți dezvolți și să-ți consolidezi brandul personal, mai apoi ajutându-te să-ți dezvolți o afacere în jurul brandului personal;
  • Oamenii sunt totul – indiferent cât de independent și individualist ai fii, vei avea nevoie de oameni;
  • Mentorul, partenerul și învățăcelul sunt primele trei tipuri de oameni pe care trebuie să-i ai în jurul tău pentru a putea dezvolta ceva, orice ar fi acest ceva.

LM: Mie mi se pare o idee foarte interesantă de a lansa cartea prin intermediul crowdfounding-ului. Pentru cei care nu văd cu ochi buni acest lucru, spune-mi de ce ai ales această metodă de lansare şi nu ai plătit tu suma de tipărire.

Înainte de toate, am vrut să testez.

În România conceptul de crowdfunding nu este atât de mult pus în practică, așa că am vrut să testez să văd ce iese. În cercetarea pe care am făcut-o înainte de a lua decizia unei campanii de crowdfunding, am observat că dacă ai un proiect care vine către o nevoie a unei comunități și dacă îl prezinți cum trebuie, oamenii se implică.

În al doilea rând, am vrut să trec printr-o astfel de experiență.

Am mai participat în proiecte de crowdfunding, însă în postura de alergător în cadrul proiectelor unor ONG-uri, ci nu de autor. Fiind curios de fire, am vrut să văd care-i diferența și s-o simt pe propria-mi piele.

În al treilea rând, știam sigur că o să ajung la alți oameni la care, în mod normal, n-aș fi ajuns.

Cei de la crestemidei.ro și-au construit o comunitate frumoasă de oameni în jurul lor. Mi-am zis că dacă reușesc să îi conving atât pe cei de la crestemidei.ro să-mi accepte proiectul și totodată reușesc să ajung la oamenii care au mai donat pe respectiva platformă, atunci mi-aș fi atins unul din obiective. Lucru care s-a cam întâmplat.

LM: Să spunem că sunt un băiat care a citit multe cărţi şi site-uri de acest gen şi sunt sceptic în legătură cu subiectul cărţii, ar trebui să cumpăr cartea? 

Și eu sunt sceptic în legătură cu multe dintre cărțile de pe piață, pentru că am citit și am pus în practică o grămadă de lucruri. Multe din ele n-au funcționat și, pe moment, am fost dezamăgit.

Nu spun că ceea ce am scris eu poate ajuta pe toată lumea pentru că nu am o formulă magică care să funcționeze pentru toată lumea. Spun doar că ceea ce am scris este ceea ce a funcționat pentru mine și pentru cei pe care i-am ajutat să facă ceea ce am făcut eu.

LM: Eu am cotizat cu drag pentru lansarea cărţii şi o aştept cu drag, însă mai spune o dată cum putem să intrăm în posesia ei şi să te ajutăm să o lansezi?

În momentul de față mai sunt două săptămâni până la sfârșitul campaniei de crowdfunding și s-au strâns 2670 de lei din cei 3000 de lei necesari pentru printarea și livrarea cărții.

Oricine dorește să se implice, este rugat să intre pe CrestemIdei.ro sau să acceseze direct http://crestemidei.ro/Ghidulantreprenoruluionline și să își aleagă o recompensă din partea dreaptă a paginii. De exemplu, pentru 45 RON vor primi cele două volume în format tipărit și digital, plus transport gratuit.

LM: Un citat din carte care s-ar potrivi unui încăpător care doreşte să-şi lanseze o afacere online.

Tot ceea ce faci este pentru ceilalți. Dacă pentru o secundă ai crezut diferit, atunci ai pierdut. În schimb, rezultatul a ceea ce faci pentru ceilalți ajunge să îți revină ție.

LM: Un mesaj pentru cititorii laurentiumihai.ro🙂

Indiferent cât de dificilă ar fi situația în care se află sau cât de puțin timp consideră că ar avea, să continue să se educe pe ei înșiși pentru că doar astfel pot educa mai departe și pot schimba în bine lumea.

LM: Mulţumesc!

Mulțumesc și eu pentru ajutor, Laurențiu.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.