Impozitele sunt taxe involuntare percepute persoanelor fizice și persoanelor juridice aplicate de o entitate guvernamentală – locală, regională sau națională – pentru a finanța activitățile guvernamentale.
Pentru a ajuta finanțarea lucrărilor și serviciilor publice și pentru a construi și întreține infrastructurile utilizate într-o țară, guvernul își impozitează de obicei rezidenții individuali și companiile. Impozitul colectat este utilizat pentru îmbunătățirea economiei și pentru toți cei care trăiesc în ea.
Impozitele sunt aplicate unei forme de bani primite de un contribuabil. Banii ar putea fi venituri obținute din salariu, câștiguri de capital din aprecierea investițiilor, dividende primite ca venit suplimentar, plata pentru bunuri și servicii etc.
Un procent din câștigul sau banii contribuabilului este luat și remis guvernului. Plata impozitelor la ratele percepute de stat este obligatorie, iar evaziunea fiscală – eșecul deliberat al plății obligațiilor fiscale totale – este pedepsită de lege.
Impozitele în România pot fi directe și indirecte.
Câteva exemple de impozite directe: impozitul pe venit aplicat persoanelor fizice – pe salarii, pe venituri din drepturile de proprietate intelectuală, etc., impozitul pe venit aplicat persoanelor juridice – impozitul pe profit, impozitul pe dividente, etc.
Câteva exemple de impozite indirecte: accize, TVA, taxe vamale, etc.