Idei de a economisi bani recomandate de comunitatea LaurentiuMihai.ro

Cu puţin timp în urmă am organizat un concurs foarte interesant, din punctul meu de vedere, în care îi rugam pe participanţi să-mi spună cum economisesc ei bani şi cum îi administrează.

Din păcate, am avut doar 3 premii. Dacă era după mine, ofeream premii la toată lumea, însă acesta a fost concursul.

Totuşi, am aflat o sumedenie de răspunsuri faine de la comunitatea laurentiumihai.ro. Fiind atât de faine, am zis să nu se piardă într-un articol de concurs şi să realizez un articol special cu aceste recomandări.

Îţi recomand să le citeşti şi să începi să aplici cele care ţi se potrivesc. (Învăţăm unu de la altu)

Idei de a economisi bani recomandate de comunitatea LaurentiuMihai.ro

1. Cu un sistem de economisire în 3 cutii de carton – Silviu Constantinescu

“Cum economisesc? Cu un sistem de administrare a banilor. Un sistem inseamna un mod organizat, sistematic de monitorizare, economisire si cheltuire a banilor. Cum functioneaza?
Iei trei cutii de carton, plastic sau altceva in care sa-ti pui banii in fiecare luna.

Prima cutie
Scrie pe ea: “Cheltuieli lunare”. In ea vei pune 80% din tot ce castigi in fiecare luna. Imparte aceasta cutie in 2 parti. Prima parte se va numi “Utilitati”. In ea vei pune banii necesari pentru toate cheltuielile cu utilitatile: apa, caldura, telefon, lumina, internet etc. De asemenea vei pune in ea bani pentru cheltuieli care se repeta lunar: abonament la ziare, reviste, membership situri etc.
A doua parte o vei numi “Nevoi lunare”. Aici pui bani pentru nevoile curente: mancare, apa, benzina, hartie igienica etc.
Foarte important e sa te obisnuiesti sa traiesti cu 80% din venit in fiecare luna fara a-l depasi.

A doua cutie
Scrie pe ea: “Economii”. In aceasta cutie pui 10% din tot ce castigi lunar. Tot aici pui fiecare banut pe care reusesti sa-l economisesti in luna respectiva.

Exemplu:
Vrei sa-ti cumperi o pereche de pantofi. Stii ca o pereche de pantofi barbatesti costa cam 120 de lei. Iei acesti bani si pleci in oras. Te duci la un supermarket si gasesti pantofi barbatesti, care iti vin foarte bine si care costa doar 100 lei. Ii cumperi. Ai economisit 20 de lei. Iei acesti bani si ii pui in cutia de economii.
Ideal ar fi sa economisesti zilnic. La inceput e mai greu. Dar, pe masura ce te obisnuiesti, vei descoperi tot mai multe oportunitati de a economisi si vei adauga tot mai multi bani la cutia de Economii.

Ce se intampla daca intr-o zi nu reusesti sa faci nici o economie?
Se intampla foarte des, la inceput. In acest caz e bine sa-ti stabilesti o suma minima de bani pe care sa o pui in cutie zilnic, in caz ca nu reusesti sa faci nici o economie in ziua respectiva.
De exemplu, in fiecare zi in care nu reusesc sa fac nici o economie, pun in cutie doi lei. Pare putin dar se aduna si, intr-o luna, daca nu economisesti nimic altceva, vei avea 60 de lei care se vor adauga la cei 10% din venit.
De ce trebuie sa ai o suma minima de pus in cutie in fiecare zi? Pentru a-ti crea obiceiul de a economisi. Nu conteaza suma ci conteaza obiceiul. Odata obiceiul format economiile tale vor creste in fiecare luna.

Ce pui in cutia de Economii?

Cel mai bine e sa pui: 10% din castigurile tale lunare + suma minima zilnica + orice alta economie din luna respectiva.

Ce faci cu aceasta cutie?
Cel mai bine e sa-ti stabilesti o suma de bani ca un fel de prag. De exemplu, cand ajung la 500 de lei, iau banii din cutie si ii depun la o banca.
Motivul e psihologic. Cand, dupa cateva luni, vei vedea cutia plina de bancnote, tentatia de a ii cheltui va fi mare.
Daca, insa, vei depune banii la o banca, iti va fi mai usor sa rezisti tentatiei. E usor sa bagi mana in cutie sa iei bani. Daca banii sunt in banca, trebuie sa te scoli din pat, sa te imbraci, sa-ti cauti cardul, sa ajungi la banca, sa bagi cardul in bancomat, sa-ti amintesti parola etc. E mai greu si piere cheful.

Cand folosesti banii din cutie?
Cand ai o nevoie urgenta. Brusc ti s-a defectat frigiderul. Trebuie neaparat sa iei unul nou, chiar azi, altfel ti se strica toata mancarea. Ce faci? De unde iei banii? Din cei 80% pentru cheltuieli lunare? Daca esti la sfarsitul lunii? Te imprumuti la o ruda, coleg, prieten? Faci datorii? Complicat.
Pe de alta parte, daca ai pus bani in cutia de Economii timp de macar 5-6 luni, pur si simplu iei de acolo si iti cumperi frigiderul fara sa-ti afectezi bugetul lunar si fara sa apelezi la nimeni. In luna urmatoare vei pune din nou bani in cutia de economii si vei recupera.

A treia cutie
Scrie pe ea: “Placere”. In ea vei pune 10% din toate castigurile tale lunare. Ce faci cu banii de aici? Ii faci praf in fiecare luna! Ii cheltui pe ceva care te face sa te simti bine. Cel putin o placere pe luna.
De exemplu, daca iti place pizza, te duci la un restaurant bun si comanzi o pizza mare, cu blat pufos in interior si crocant la exterior, ketchup iute, plus 2 cutii din berea preferata. Ca aperitiv: bruschete si un pahar de Martini. La sfarsit o cafea mare cu frisca. Ati inteles ideea.
In functie de banii pe care ii ai, poti reusi sa-ti faci 2 placeri sau 10 placeri pe luna. Important e ca, la sfarsitul fiecarei luni, cutia de Placere sa fie goala.

Rostul acestei cutii?
Studiile psihologice au aratat ca omul nu poate economisi la infinit. Economisesti luna de luna. La un moment dat eul tau interior, disperat dupa un pic de distractie, va interveni si va zice: “Dar eu cand mai traiesc?” Bang! Intr-o singura zi vei spulbera toate economiile pe care le-ai facut intr-un an.
Pentru a preveni o asemenea situatie trista vei folosi cutia Placerii. Cutia de economii iti va satiface dorinta de a economisi si de a avea bani. Cutia de placere iti va satisface dorinta de a cheltui si de a te simti bine.”

2. Idei de la Sarah Key

  1. In primul rand, ma asigur ca nu am datorii, asa ca primul lucru pe care il fac cand iau banii e sa platesc facturile.
  2. Am un wishlist cu tot ce imi doresc, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung, in ordinea importantei si a pretului. In fiecare luna pun deoparte, intr-un cont separat, o parte din banii pe care ii castig. In plus fata de asta, mereu am cate un locsor in care pun niste bani si de care incerc sa uit (mi s-a intamplat de cateva ori sa uit complet de ei si am avut o surpriza cand am facut curatenie). Cand am destui bani, tai ceva de pe wishlist cu ei.
  3. Intotdeauna incerc sa am “bani de urgenta”, pentru ca nu se stie niciodata. Aceia sunt separati. Asta ma ajuta sa nu cer bani cu imprumut, deci sa nu fac datorii.
  4. Ma straduiesc din rasputeri sa nu cumpar lucruri doar de dragul de a le cumpara, cu toate ca uneori cedez tentatiei, recunosc. Un lucru pe care evit sa-l mai fac de cativa ani e sa ma duc la cumparaturi fara sa fi mancat inainte. Am observat ca, daca mi-e foame, tind sa cumpar mai multe lucruri care nu sunt neaparat necesare.
  5. Profit de oferte, discounturi, vouchere, transport gratuit etc.
  6. Cumpar in cantitati mai mari, pentru ca e mai ieftin pe termen lung.
  7. Merg la traininguri de educatie financiara, time management etc.
  8. Ma straduiesc sa nu irosesc timpul cu lucruri fara sens si, atunci cand muncesc, ma asigur ca sunt platita corect. Poate la prima vedere asta nu e o tehnica de economisire, dar cu timpul am ajuns la concluzia ca, daca nu faci bani destui, nu prea ai din ce sa economisesti. Surpriza, nu ?
  9. Incerc sa-mi “educ” familia si sa institui niste procese care sa functioneze si care sa ne ajute sa cheltuim mai putin si sa fim mereu constienti de cati bani mai avem si cati am cheltuit si pe ce.
  10. Verific periodic cati bani mai am. Nu sunt suficient de disciplinata incat sa imi notez fiecare cheltuiala, stiu ca asa ar fi ideal, dar macar incerc sa recapitulez mental periodic cheltuielile si castigurile.
  11. Scot de pe card o suma cash si ma incadrez in ei. Cand platesc cu cardul e mai usor sa cheltuiesc mai mult, pentru ca sunt bani pe care nu ii vad, iar asta nu imi da senzatia ca exista niste limite palpabile. Bineinteles, incerc sa ajung la bancomat cat mai rar si sa scot doar sumele de care am nevoie, ca sa nu fiu tentata sa le cheltuiesc aiurea.

3. Idei de la Lavinia Gaby

  1. In fiecare luna pun 10% din salariu deoparte.
  2. Tin o lista cu toate cheltuielile lunare si acolo unde se mai poate economisii , economisesc.
  3. Plec la cumparaturi cu lista si nu ma abat de la ea. Cumpar doar ceea ce trebuie….si nu neaparat branduri de renume.
  4. Cafeaua o beau acasa la filtru, mancare imi iau de acasa … merg pe jos la serviciu cind se poate .

4. Idei de la Mari Svr

  1. gatesc acasa, astfel nu dau bani pe catering sau mancat in oras;
  2. pun in fiecare zi 5 lei intr-o pusculita;
  3. pun in fiecare zi de luni 100 de lei intr-o a doua pusculita 🙂 ;
  4. am direct debit intr-un cont de economii multiplan, mi se iau 200 de lei la fiecare salar;
  5. mai pun inca vreo 5 – 6% pe luna deoparte in bani cash, pentru fondul de urgenta;
  6. cumpar obiecte mai scumpe (parfumuri, haine) doar la reduceri;
  7. merg pe jos daca drumul dus e mai scurt de 30 de minute (astfel nu dau bani pe transport public sau pe benzina); si ultima,
  8. (in speranta in care nu mi-a scapat nimic!, niciodata nu mi-am analizat foarte detaliat stilul de economisire) – imi stabilesc un buget de cumparaturi pentru domeniile din care se „scurg” cel mai usor banii (de exemplu: mancare) si scot banii respectivi cash, astfel vad exact cat imi mai raman pentru luna respectiva

5. Idei de la Balint Andreea

  1. merg la cumparaturi cu LISTA (90%)
  2. inchid device-urile cand nu le folosesc.
  3. imi schimb banii pe care vreau sa ii economisesc, in euro; sigur nu ii cheltui asa. si imi iese.
  4. cumpar produse care chiar imi trebuie (90%), cum ar fi vase de bucatarie, linguri de lemn noi, prosoape de bucatarie, produse de igiena.
  5. merg la cumparaturi cu o prietena, care imi atrage atentia ca nu am nevoie de un anumit produs/ serviciu. de fiecare data imi iese si ma bucur foarte mult.
  6. platesc cu CASH oriunde merg.
  7. am REGISTRU DE CASA. notez fiecare banut care intra si iese din buzunarul meu.
  8. am cont de economii in banca(100.00 ron/luna) si un borcan (pusculita) cu economii cash – pt zile negre. in Borcan nu am o suma fixa pe care o economisesc. nu inca.
  9. mi-am facut PENSIE PRIVATA (100.00 RON/luna).
  10. am FILTRU DE APA, asa ca nu cumpar apa. L-am primit de ziua mea. 😀
  11. am avut si venituri suplimentare (i.e. 2 joburi).

6. Idei de la Vlad Arhire

  1. Eu economisesc bani prin faptul ca aleg sa merg mult pe jos decat cu masina. ( bani pentru combustibil).
  2. De obicei plec de acasa cu o bancnota mare pentru a nu fi tentat sa o schimb pentru 5-10 lei :)) ( pentru dulciuri sau o bere).

7. Idei de la Monica Ionescu

  1. Asigurare de viata cu capitalizare
  2. Economisire prin Dinamic Invest – la Allianz Tiriac
  3. 50 ron/luna intr-un cont de economii la ING
  4. Maruntisul (monede) puse ~ zilnic intr-o sticla de 1.5L :))
  5. 60 EUR/luna la DreamTrips
  6. 3 conturi deschise la BCR – Banca pt locuinte
  7. si din cand in cand cotizez la C.A.R. CFR
  8. si cam atat…incerc sa ma pregatesc din timp pt cadourile de Craciun, urmaresc cand sunt discount-uri

8. Idei de la Ciorney Vasile

  1. Acum 3 ani si ceva, m-am lasat de tigari pentru a economisi. Zilnic puneam cate 10 lei deoparte, banii care i-as fi dat pe tigari, de altfel. Nu a durat mult, si odata cu dorinta de a fuma a pierit si dorinta de a mai pune cei 10 lei deoparte. In afara faptului ca nu mai merg la cumparaturi cand imi este foame, alta metoda de a economisii nu mai am, dar imi place ce vad pe foaia cu calcule de mai sus, pe termen lung, asa ca de azi ma reapuc de economisi

9. Idei de la Oana Pauna

  1. Cand iau salariul intai pun deoparte vreo 40% si apoi imi platesc datoriile.
  2. Pun pe lista lucrurile imperios necesare si le bifez cand mi le iau. Incerc sa nu mai iau la munca sau in oras prea multi bani pentru a nu cheltui prea mult.
  3. Mereu las ceva pe card in caz ca e vreo urgenta, altfel ii strang acolo.
  4. Am un depozit peste care pun mereu si nu mai cheltui din el.
  5. Incerc sa imi cumpar doar lucruri care au raport calitate-pret avantajos, caut reduceri si oferte si cand am nevoie de bani decat sa ma imprumut, mai bine vand ceva vechi sau chiar din carti.

10. Idei de la Mihaela Enea

  1. Imi notez toate cheltuielile pentru a le putea analiza la finalul lunii.
  2. Nu actionez la impuls. Inainte sa imi achizitionez ceva ma gandesc daca intr-adevar am nevoie sau e doar o alegere de moment.
  3. Ma interesez de cele mai bune preturi si am in vedere si lucruri precum: discount-uri oferite, transport gratuit sau nu, produse cu gratuitate, oferte, etc.
  4. Nu folosesc cardul cand fac cumparaturi pentru ca nu vad banii si instinctiv, „vor pleca” mai multi. Tin cash in portofel pentru a vedea efectiv banii: cat am, cu cat mai raman etc.

11. Idei de la Marian Barnea

  1. Eu folosesc o agenda unde îmi scriu intrările si iesirile. Adica notez cati bani intra in casa si ce cheltuieli, facturi, impozite am de achitat. Planific toate aceste cifre cu o luna inainte, pentru ca eu stiu exact ce facturi tai către companiile cu care lucrez. Scad cheltuielile din venituri si din banii care rămân pun cea mai parte pe contul de economii, un cont pentru care nu mi-am făcut card.
  2. Înainte nu aveam cont in economii, dar aveam um cont in USD in care puneam deoparte banii de care nu trebuia sa ma ating.
    Contul de economii functioneaza ca o pusculita virtuala.
  3. Eu am inceput sa îmi planific cheltuielile acum 3-4 ani când am văzut prima data un model de „buget personal” făcut in excel. Modelul îmi venise pe mail când m-am abonat la acest site, site care consider eu ca este cel mai bun din Romania pe nisa de educatie financiara. Felicitări Laurențiu Mihai!

12. Idei de la Andras Anca

  1. Economisesc lunar 10% din venitul meu într-o asigurare de viaţă, pe termen lung. Banii se acumulează prin investiţii în programe diferite în funcţie de profilul meu de risc, care la rândul lor generează randamente consistente pe termen lung. În plus familia mea este şi protejată în cazul unui deces s-au invaliditate.

13. Idei de la Chiriac Ionut

  1. Folosesc o aplicatie pentru telefon, si in momentul in care obtin venituri le inregistrez in aplicatie. Aplicatia imi permite sa creez mai multe portofele, astfel am un portofel pentru activitatile zilnice, si un portofel pentru economii. In momentul inregistrarii venitului in aplicatie, transfer din portofelul pentru activitatile zilnice 20%, din suma venitului, in portofelul destinat economiilor. Astefel, pentru mine nu conteaza suma incasa si existenta in contul bancar, ci conteaza suma ramasa disponibila pentru diverse cheltuielui, dupa economisire. Astfel dintr-un venit 20% il economisesc si restul de 80% ramane pentru acoperirea diverselor cheltuieli (cheltuieli cu casa, distractie, etc.).

14. Idei de la Cristian Ursan

  1. Avand in vedere ca lucrez ca si freelancer, primesc platile aleatoriu luna de luna, si cel mai usor mod de a economisi este ca in momentul in care banii mi-au fost virati, sa pun deoparte un procent intre 10% si 20%, in functie de suma primita. Astfel, va trebui sa ma descurc cu cei 80%/90% ramasi. In felul acesta, am reusit sa adun niste sume frumusele.

2500 de cuvinte doar cu idei de a economisi bani. Mulţumesc tuturor care au contrinuit la această listă.

Spor la citit şi la bani!

Laurenţiu Mihai

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.