Esti genul de persoană care pur şi simplu nu poate să „ţină” de bani?
Eşti genul de persoană care nu are idee unde să-şi mai pună banii economisiţi astfel încât să dispară tentaţia de a-i cheltui?
Dacă răspunsul la întrebări este DA, atunci s-ar putea să te ajute acest mic accesoriu pe care eu îl îndrăgesc foarte tare.
Dacă la început eram foarte încântat acest produs, după ce am primit invitaţia lui Dani Ezer să fiu ambasador a secţiunii de Educaţie financiară, pot spune că am devenit fanul numărul 1. Le recomand oricui: atât pentru tine (pentru educaţia ta financiară), cât şi pentru a le face persoanelor dragi un cadou.
Accesoriul despre care vorbesc se numeşte Puşculiţa Nouă şi este drăguţă şi utilă (2 în 1).
Am primit-o de la un mare pasionat de bani şi de produse handmade. S-a gândit să ne facă viaţa mai uşoară şi să facă o puşculiţă care nu poate fi „spartă” aşa de uşor.
Ea este foarte drăguţ împachetată, iar dacă vrei să iei banii din puşculiţă, trebuie să o strici. Este bună idee pentru cei care nu pot să se abţină.
Eu am puşculiţa la birou şi mi-am impus să economisesc bani pentru o vacanţă. Nu ştiu cum au ghicit, dar chiar vreau să ajung în Londra anul viitor. Până atunci o să încep să strâng.
E fain că pozele alese pe puşculiţa primită chiar se potriveşte cu scopul meu. 😀
Odată cu puşculiţă, am primit şi o foaie cu nişte calcule simple ca să pot să ştiu cât ar trebui să pun în puşculiţă.

Am mai primit şi o puşculiţă intitulată Cash Flow. Este specială pentru cei care vor să economisească pentru a căpăta libertate financiară pe termen scurt.
Aşadar, dar vrei ceva drăguţ care să te motiveze să economiseşti pentru o vacanţă sau pentru un produs dorit, îţi recomand cu mare drag această mic „gadget”.
Poţi şi să-l faci cadou 🙂 Sunt convins că sunt multe persoane care au nevoie de puţină motivaţie financiară.
Mai multe detalii despre Puşculiţa Nouă găseşti pe pagina lor de Facebook.
Concurs – Ofer 3 puşculiţe pentru cei mai potriviţi oameni
Ca să aflaţi şi voi cât de interesante sunt aceste puşculiţe, am pregătit un mic concurs pentru voi.
Sunt 3 puşculiţe puse la bătaie:
Câştigătorii sunt:
Locul 1 – pentru cel mai elaborat/detaliat răspuns – cât un articol merge la Silviu Constantinescu:
„Cum economisesc? Cu un sistem de administrare a banilor. Un sistem inseamna un mod organizat, sistematic de monitorizare, economisire si cheltuire a banilor. Cum functioneaza?
Iei trei cutii de carton, plastic sau altceva in care sa-ti pui banii in fiecare luna.
Prima cutie
Scrie pe ea: „Cheltuieli lunare”. In ea vei pune 80% din tot ce castigi in fiecare luna. Imparte aceasta cutie in 2 parti. Prima parte se va numi „Utilitati”. In ea vei pune banii necesari pentru toate cheltuielile cu utilitatile: apa, caldura, telefon, lumina, internet etc. De asemenea vei pune in ea bani pentru cheltuieli care se repeta lunar: abonament la ziare, reviste, membership situri etc.
A doua parte o vei numi „Nevoi lunare”. Aici pui bani pentru nevoile curente: mancare, apa, benzina, hartie igienica etc.
Foarte important e sa te obisnuiesti sa traiesti cu 80% din venit in fiecare luna fara a-l depasi.
A doua cutie
Scrie pe ea: „Economii”. In aceasta cutie pui 10% din tot ce castigi lunar. Tot aici pui fiecare banut pe care reusesti sa-l economisesti in luna respectiva.
Exemplu:
Vrei sa-ti cumperi o pereche de pantofi. Stii ca o pereche de pantofi barbatesti costa cam 120 de lei. Iei acesti bani si pleci in oras. Te duci la un supermarket si gasesti pantofi barbatesti, care iti vin foarte bine si care costa doar 100 lei. Ii cumperi. Ai economisit 20 de lei. Iei acesti bani si ii pui in cutia de economii.
Ideal ar fi sa economisesti zilnic. La inceput e mai greu. Dar, pe masura ce te obisnuiesti, vei descoperi tot mai multe oportunitati de a economisi si vei adauga tot mai multi bani la cutia de Economii.
Ce se intampla daca intr-o zi nu reusesti sa faci nici o economie?
Se intampla foarte des, la inceput. In acest caz e bine sa-ti stabilesti o suma minima de bani pe care sa o pui in cutie zilnic, in caz ca nu reusesti sa faci nici o economie in ziua respectiva.
De exemplu, in fiecare zi in care nu reusesc sa fac nici o economie, pun in cutie doi lei. Pare putin dar se aduna si, intr-o luna, daca nu economisesti nimic altceva, vei avea 60 de lei care se vor adauga la cei 10% din venit.
De ce trebuie sa ai o suma minima de pus in cutie in fiecare zi? Pentru a-ti crea obiceiul de a economisi. Nu conteaza suma ci conteaza obiceiul. Odata obiceiul format economiile tale vor creste in fiecare luna.
Ce pui in cutia de Economii?
Cel mai bine e sa pui: 10% din castigurile tale lunare + suma minima zilnica + orice alta economie din luna respectiva.
Ce faci cu aceasta cutie?
Cel mai bine e sa-ti stabilesti o suma de bani ca un fel de prag. De exemplu, cand ajung la 500 de lei, iau banii din cutie si ii depun la o banca.
Motivul e psihologic. Cand, dupa cateva luni, vei vedea cutia plina de bancnote, tentatia de a ii cheltui va fi mare.
Daca, insa, vei depune banii la o banca, iti va fi mai usor sa rezisti tentatiei. E usor sa bagi mana in cutie sa iei bani. Daca banii sunt in banca, trebuie sa te scoli din pat, sa te imbraci, sa-ti cauti cardul, sa ajungi la banca, sa bagi cardul in bancomat, sa-ti amintesti parola etc. E mai greu si piere cheful.
Cand folosesti banii din cutie?
Cand ai o nevoie urgenta. Brusc ti s-a defectat frigiderul. Trebuie neaparat sa iei unul nou, chiar azi, altfel ti se strica toata mancarea. Ce faci? De unde iei banii? Din cei 80% pentru cheltuieli lunare? Daca esti la sfarsitul lunii? Te imprumuti la o ruda, coleg, prieten? Faci datorii? Complicat.
Pe de alta parte, daca ai pus bani in cutia de Economii timp de macar 5-6 luni, pur si simplu iei de acolo si iti cumperi frigiderul fara sa-ti afectezi bugetul lunar si fara sa apelezi la nimeni. In luna urmatoare vei pune din nou bani in cutia de economii si vei recupera.
A treia cutie
Scrie pe ea: „Placere”. In ea vei pune 10% din toate castigurile tale lunare. Ce faci cu banii de aici? Ii faci praf in fiecare luna! Ii cheltui pe ceva care te face sa te simti bine. Cel putin o placere pe luna.
De exemplu, daca iti place pizza, te duci la un restaurant bun si comanzi o pizza mare, cu blat pufos in interior si crocant la exterior, ketchup iute, plus 2 cutii din berea preferata. Ca aperitiv: bruschete si un pahar de Martini. La sfarsit o cafea mare cu frisca. Ati inteles ideea.
In functie de banii pe care ii ai, poti reusi sa-ti faci 2 placeri sau 10 placeri pe luna. Important e ca, la sfarsitul fiecarei luni, cutia de Placere sa fie goala.
Rostul acestei cutii?
Studiile psihologice au aratat ca omul nu poate economisi la infinit. Economisesti luna de luna. La un moment dat eul tau interior, disperat dupa un pic de distractie, va interveni si va zice: “Dar eu cand mai traiesc?” Bang! Intr-o singura zi vei spulbera toate economiile pe care le-ai facut intr-un an.
Pentru a preveni o asemenea situatie trista vei folosi cutia Placerii. Cutia de economii iti va satiface dorinta de a economisi si de a avea bani. Cutia de placere iti va satisface dorinta de a cheltui si de a te simti bine.”
Locul 2 – Merge la Sarah Key pentru cele mai multe idei de a economisi bani. SPer să te ajute şi puşculiţa!
„1. In primul rand, ma asigur ca nu am datorii, asa ca primul lucru pe care il fac cand iau banii e sa platesc facturile.
2. Am un wishlist cu tot ce imi doresc, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung, in ordinea importantei si a pretului. In fiecare luna pun deoparte, intr-un cont separat, o parte din banii pe care ii castig. In plus fata de asta, mereu am cate un locsor in care pun niste bani si de care incerc sa uit (mi s-a intamplat de cateva ori sa uit complet de ei si am avut o surpriza cand am facut curatenie). Cand am destui bani, tai ceva de pe wishlist cu ei.
3. Intotdeauna incerc sa am „bani de urgenta”, pentru ca nu se stie niciodata. Aceia sunt separati. Asta ma ajuta sa nu cer bani cu imprumut, deci sa nu fac datorii.
4. Ma straduiesc din rasputeri sa nu cumpar lucruri doar de dragul de a le cumpara, cu toate ca uneori cedez tentatiei, recunosc. Un lucru pe care evit sa-l mai fac de cativa ani e sa ma duc la cumparaturi fara sa fi mancat inainte. Am observat ca, daca mi-e foame, tind sa cumpar mai multe lucruri care nu sunt neaparat necesare.
5. Profit de oferte, discounturi, vouchere, transport gratuit etc.
6. Cumpar in cantitati mai mari, pentru ca e mai ieftin pe termen lung.
7. Merg la traininguri de educatie financiara, time management etc.
8. Ma straduiesc sa nu irosesc timpul cu lucruri fara sens si, atunci cand muncesc, ma asigur ca sunt platita corect. Poate la prima vedere asta nu e o tehnica de economisire, dar cu timpul am ajuns la concluzia ca, daca nu faci bani destui, nu prea ai din ce sa economisesti. Surpriza, nu ?
9. Incerc sa-mi „educ” familia si sa institui niste procese care sa functioneze si care sa ne ajute sa cheltuim mai putin si sa fim mereu constienti de cati bani mai avem si cati am cheltuit si pe ce.
10. Verific periodic cati bani mai am. Nu sunt suficient de disciplinata incat sa imi notez fiecare cheltuiala, stiu ca asa ar fi ideal, dar macar incerc sa recapitulez mental periodic cheltuielile si castigurile.
11. Scot de pe card o suma cash si ma incadrez in ei. Cand platesc cu cardul e mai usor sa cheltuiesc mai mult, pentru ca sunt bani pe care nu ii vad, iar asta nu imi da senzatia ca exista niste limite palpabile. Bineinteles, incerc sa ajung la bancomat cat mai rar si sa scot doar sumele de care am nevoie, ca sa nu fiu tentata sa le cheltuiesc aiurea.
Mai am si alte metode, dar cred ca acestea sunt cele mai relevante. Cand aveam 19 ani am reusit sa-mi cumpar o orga pentru care strangeam bani inca din clasa a sasea. Sentimentul acela a fost ceva greu de descris.”
Locul 3 – Merge la Anca Sanpetrean pentru că procesul de economisire trebuie să continue şi mai departe 🙂
„Cum am reusit sa imi adun banuti pentru o excursie, am facut o pusculita din ceramica rotunda care numa sa o sparg am putut scoate banii din ea. Din doua de genu mai am numai una, inca nu m-am gandit cand sa o sparg, probabil curand. Asa ca voi ramane fara pusculita. 🙂 Prefer sa imi folosesc pusulita in cazurile extreme decat sa ma imprumut! Ma simt mult mai bine.”
Puşculiţele vor fi trimise prin poştă/curier.
Concursul se desfăşoară până pe data de 1 decembrie. Pe 2 decembrie (într-o zi specială – de ziua mea) vei afla câştigătorii 🙂
Pentru orice fel de întrebare, îmi poţi lăsa un email pe contact@laurentiumihai.ro.
Abia aştept să vă citesc răspunsurile 🙂
Laurentiu Mihai