Grad de indatorare – Ce este Gradul de indatorare

Gradul de îndatorare se stabilește de către o instituție financiară si presupune suma de restituire, calculată procentual, cu scopul de a returna imprumutul la termenul stabilit.

Acestă sumă poartă numele de rata creditului. Putem discuta despre un grad mediu de îndatorare și un grad maxim de îndatorare. 

Această sumă depinde de tipul creditului și de instuția bancară emitentă dar depinde și de gradul de risc al fiecărei persoane în parte.

Conform noilor reglementări, gradul maxim de îndatorare nu poate depasi 40% din venitul net pentru creditele în lei și 20% din venitul net pentru creditele în valută. 

Aceste procente maxime sunt stabilite de Banca Națională Română. Fiecare bancă are propriul sistem de calcul al gradului de îndatorare. Cel pentru refinanțare este diferit și este supus altor reglementări legale. 

Este important de precizat că aceste procente se raportează la venitul disponibil al solicitantului și este reprezentat de venitul rămas după efectuarea cheltuielilor de subsidență.

Sunt considerate cheltuieli de subsidență cele de întreținere și de mâncare ale întregii familii, dacă este cazul. 

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.