Gaj sau garantie – Ce reprezinta acest instrument financiar

Gajul este un drept legal acordat de proprietarul unei proprietăți, de o lege sau dobândită în alt mod de către un creditor.

Servește pentru a garanta o obligație de bază, precum rambursarea unui împrumut.

În cazul în care obligația de bază nu este îndeplinită, creditorul poate fi capabil să sechestreze activul care face obiectul garanției.

Odată executat, gajul devine dreptul legal al unui creditor de a vinde proprietatea colaterală a unui debitor care nu îndeplinește obligațiile unui împrumut sau al unui alt contract.

Poate avea ca obiect numai bunuri mobile corporale. Nu poate fi divizat, în sensul că nu se poate pune gaj doar pe o parte din bun. 

Un gaj este adesea acordat atunci când o persoană fizică ia un împrumut de la o bancă pentru a cumpăra un bun. Această persoană achiziționează acel bun și plătește vânzătorului folosind fondurile de la bancă, dar acordă băncii un gaj pe respectivul bun. 

Dacă persoana fizică nu rambursează împrumutul, banca poate executa garanția, confiscă bunul și îl poate vinde pentru a rambursa împrumutul.

Dacă persoana fizică rambursează împrumutul în întregime, deținătorul de credite (banca) eliberează atunci garanția sau gajul, iar persoana fizică deține proprietatea în mod liber și liberă de orice împrumut.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.