Construirea portofoliului de investiții presupune să știi și câteva detalii despre Dollar Cost Averaging, lucru ce face referire la riscul care există pe piață și o diminuare al acestui risc pe cât mai mult posibil.
Această strategie este foarte utilă pentru investitorul care își dorește să cumpere la un preț mai mic și să vândă la un preț mai mare pentru că nimeni nu poate prezice cum va funcționa piața și ce turbulențe vor apărea pe piață de-a lungul timpului. Se aplică foarte mult și la investitorii pasivi, pe termen foarte lung, care vor să-și dezvolte un portofoliu echilibrat.
Este strategia de investiții cea mai des întalnită, ușor de monitorizat și analizat.
Cum investești ținând cont de această strategie?
Ideea strategiei de Dollar Cost Averaging este destul de simplă și anume investești aceeași suma de bani la intervale regulate de timp, ignorând posibilele fluctuații care ar putea apărea la preț.
De exemplu, chiar dacă o acțiune scade sau crește, tu vei pune aceeași suma de bani mereu în valoarea acțiunilor.
Banii alocați cumpărării de acțiuni vor fi aceeași, de aceea, atunci când costurile acțiunilor vor fi mai mari, vei cumpăra mai puține acțiuni, iar când acestea vor fi mai mici, vei putea cumpăra mai multe acțiuni.
Această strategie este perfectă pentru investițiile de tip long-term, ea fiind una atractivă pentru investitorii care abia încep să-și pună banii la bursă.
Este o modalitate de a-ți construi o avere destul de mare în timp, chiar dacă începi să investești sume mici de bani în fiecare lună.
Este o metodă bună chiar și pentru cei care vor să se ferească de volatilitate și celor care vor să-și asume un risc foarte mare cu o sumă mare de investit încă din start.
Mai jos sunt câteva exemple pe care le-am dezvoltat (fictiv) pentru a întelege cum funcționează această strategie.
Hai să luăm un exemple:
Să presupunem că decizi să investești 1000 de lei lunar în acțiunile unei firme, începând din ianuarie. Ca orice acțiune, aceasta va avea un preț mai mare sau mai mic de la lună la lună.
În ianuarie prețul acțiunilor respective pot fi de 13 lei, în februarie de 16 lei, în martie de 10 lei, în aprilie pot ajunge la 17 lei, iar în mai ajung la 21 lei.
Continui să investești aceeași sumă în fiecare lună, sumă cu care vei cumpăra 76,92 actini in ianuarie, 62.5 acțiuni la firma respectivă în februarie, 100 acțiuni în martie, 58.8 acțiuni în aprilie și 47.6 acțiuni în mai.
Ținând cont de aceste lucruri, ai reușit să acumulezi în timp 345,92 acțiuni și ai transformat cei 5000 lei investiți în aceste luni în 7264 lei (345,92 actiuni * 21 lei – prețul acțiunii din luna martie). Costul mediu al acțiunilor a fost de 14.45lei.
Nu ai cheltuit cei 5000 lei într-o singură tranzacție, iar profitul a fost unul destul de mare, în timp ce riscul investiției a fost diminuat semnificativ.
După cum poți vedea, strategia de Dollar Cost Averaging a fost eficientă în acest caz. Nu mai eficientă decât dacă ai fi investit 5000 lei în ianuarie la suma de 13 lei care ar fi venit în mai să acumulezi 8067 lei la pretul de 21 lei. Dar riscul este mai mic iar tu ai fost nevoit să cumperi acțiuni lunar, cu sume mai mici de bani.
Un alt exemplu:
Să presupunem că dispui de o suma de 10.000lei cu care dorești să cumperi acțiuni de 40lei.
Vei achiziționa în acest fel 250 de acțiuni. Dacă în momentul în care vinzi acțiunile achiziționate la 40 lei, ajung să coste 30 lei, atunci vei pierde 2500 lei.
De asemenea, dacă acțiunile cresc și ajung de exemplu la 60 lei acțiunea, atunci când vei vinde, vei face un profit de 5000 lei.
Aplicând însă strategia de Dollar Cost Averaging, lucrurile par că se schimbă în bine.
Să spunem că vei achiziționa acțiuni tot de 10.000 lei, dar nu investești toți banii odată ci câte 2500 lei în fiecare lună până când ajungi la suma de 10.000 lei.
Vei cumpăra în acest fel acțiuni care vor avea lunar prețuri diferite precum: 40lei, 30lei, 27lei și 25lei, deci suma de 2500 lei îți va aduce 62,5+83,3+92,5+100=338,3 acțiuni, cu mult mai multe decât dacă ai fi investit toți banii aceștia deodată.
Dacă vinzi acțiunile după această perioadă la 25lei, vei avea o pierdere de 1542 lei.
Dacă le vinzi la 40lei, vei avea un profit de 3532 lei, iar dacă le vinzi la 70lei, vei câștiga 13,681 lei.
După cum poți vedea, banii s-au dublat la această suma.
Totul depinde de momentul de vanzare in acest caz, dar și de momentul de cumpărare. Am cumpărat mai multe acțiuni pentru ca prețul a fluctuat în tot acest timp.
Unde poți aplica strategia Dollar cost Averaging (DCA)
Strategia DCA este perfectă pentru piața de capital. Exemplele de mai sus au fost realizate pe achiziția unei acțiuni pentru a avea o imagine foarte bună a acestuia, însă strategia se poate folosi cu mai multe instrumente și anume:
- Acțiuni,
- Indici,
- ETF-uri bazate pe indici, acțiuni, etc.
- Fonduri Mutuale pentru achiziția a unităților de fond (atenție la comisioanele de achiziție)
- Orice instrument financiar a cărei valoare este una dinamică.
Care sunt avantajele principale ale strategiei?
În ceea ce privește avantajele, acestea sunt clare și anume:
- Nu va trebui să îți mai faci griji cu privire la creșterea sau scăderea pieței,
- Din punct de vedere emoțional, nu vei mai fi afectat de creșteri sau de scăderi,
- Vei învăța să te obișnuiești cu mentalitatea „long-term”.
Aspectul psihologic este unul foarte important atunci când vorbim despre investiții, pentru că investitorii au mereu tendința de a dori să-și mărească veniturile sau li se poate întâmpla să li se facă frică și să renunțe la investiții pentru că sunt în pierdere.
Această strategie te scapă de orice problemă, iar pe termen lung ea este foarte utilă pentru că în acest fel vei vedea investițiile cu mai puțin risc și cu mai puțină frică.
Există și dezavantaje ale acestei strategii?
Dezavantajele sunt destul de puține, dar ele există totuși.
În primul rând, investind sume mai mici, pe o perioadă mai lungă de timp, vei avea parte și de mai multe costuri adiționale. Cu toate acestea însă, costurile în plus vor fi foarte reduse. Trebuie doar să te asiguri că toate comisioanele să nu fie mai mari de 1% din total investiții.
E posibil să pierzi anumite câștiguri mai mari pentru că, de exemplu, dacă investești o sumă mare, iar acțiunile cresc foarte mult imediat după ce ai investit, vei avea parte de un profit mai mare. Trebuie să știi însă că piața nu poate fi ghicită, de aceea sunt șanse mari să ai mai multe de pierdut decât de câștigat dacă procedezi în acest fel.
Cum începi să aplici strategia?
Aplicarea strategiei este ușor de pus în practică și tot ce vei avea nevoie va fi să începi să investești la bursă după ce ți-ai deschis contul la un broker.
Dacă ai posibilitatea și brokerul te ajută în acest sens, poți chiar să-ți setezi plăți automate către broker la un interval de 30 de zile (o dată pe lună). Achiziția de instrumente va trebui să o faci tu. Doar dacă vei aplica strategia pe fonduri mutuale ar putea sa fie automat complet.
În caz de nevoie, poți suspenda aceste plăți automate. Nu uita să faci setările potrivite și anume să investești indiferent dacă prețul acțiunii pe care o dorești este mai mic sau mai mare.
Unele acțiuni plătesc și dividente, de aceea poți reinvesti aceste dividente automat, lucru care îți va permite să achiziționezi mai multe acțiuni pe termen lung.
Dacă vei alege investiții pe termen lung și pe piața externă, îți recomand ETF-urile cu acumulare pentru că astfel vei fi mai protejat cu privire la comisioane și impozite.
Bineînțeles, această strategie poate fi schimbată în funcție de criteriile tale. Nu trebuie neapărat să investești lunar, poți investi o anumită sumă de bani chiar și la două luni, o dată pe trimestru sau dacă capitalul tău este mai mare, poți face acest lucru săptămânal.
Dollar cost averaging – de 4 ori pe an
Hai să mai luăm un ultim exemplu unde alegem să investim de 4 ori pe an.
Să presupunem că ai investi de patru ori pe an, timp de 3 ani.
În primul an, cumperi acțiuni (sau orice alt instrument financiar) de 1250 lei de patru ori (5000 lei pe an). Prețul acțiunii variază de la 50 lei (25 de acțiuni), la 40 lei (31.25 acțiuni), 70 lei (17.86 de acțiuni) și 50 lei (25 de acțiuni).
În anul 2, faci același lucru, cumperi acțiuni la 30 lei (41.6 acțiuni), 20 lei (50 de acțiuni), 25 lei (62.5 acțiuni) și 32 lei (39.06 acțiuni).
În anul 3, cu aceeași suma investită, cumperi acțiuni la 35 lei (35.71 acțiuni), 51 lei (24.51 acțiuni), 65 lei (19.23 acțiuni), 50 lei (25 acțiuni).
50 lei este prețul acțiunii la finalul celor 3 ani – același preț cu cel de la începutul investiției.
Investind direct 15.000 lei, ai fi cumpărat 300 de acțiuni la 50 lei acțiunea, lucru care ar fi însemnat că la sfârșitul perioadei ai fi rămas cu aceeași bani.
Dacă ai fi achiziționat acțiuni de 15000 lei, timp de 3 ani, de 4 ori pe an, atunci ai fi avut 396.70 de acțiuni, lucru care ar fi însemnat că ai fi ajuns la 19.839 lei la finalul celor 3 ani.
Metoda Dollar Cost Averaging este foarte utilă pe termen lung, te scapă de stresul investiției mari dintr-o tranzacție și te ajută să investești constant sume mai mici.
Nu trebuie să acumulezi sume mari ci doar să investești constant sume mai mici de bani.
Concluzii
Dollar Cost Averaging sau DCA (prescurtat) este una dintre cele mai apreciate strategii de investiții care sunt recomandate începătorilor sau investitorilor long term.
Îți oferă un grad de risc mai mic și o siguranță contra fluctuațiilor care pot apărea.
DCA este o strategie care ar trebui aplicată pe o perioadă de minim 10 ani. Diversificarea portofoliului este și el important, el fiind necesar să fie cât mai diversificat și mai global. 2 indici care îți oferă expunere în toată lumea ar fi MSCI World ETF și MSCI Emerging markets.
Atenție foarte mare la tipurile de instrumente pe care le vei alege în dezvoltarea acestui plan.
Dacă vrei să afli toate detaliile despre 20 de instrumente financiare și strategii de investiții, îți recomand cursul online Strategii și Tipuri de Investiții care se bucură de un succes foarte bun de la lansare. Zeci de persoane îl parcurg și mă bucur de acest lucru.
Succes la bani!
Laurentiu Mihai