Atunci când activele bănești ale unei companii depășesc cheltuielile necesare permanente, putem vorbi de acea diferență ca fiind fond de rulment.
Mai exact, se referă la lichiditățile unei companii și reprezintă diferența dintre activele curente de exploatare și datoriile curente de exploatare.
Capitalul de lucru reprezintă o măsură a lichidității, a eficienței operaționale a întreprinderii și a sănătății sale financiare pe termen scurt. Dacă o companie are un capital de lucru substanțial pozitiv, atunci ar trebui să aibă potențialul de a investi și de a crește.
Dacă activele curente ale unei companii nu depășesc datoriile curente, atunci aceasta poate avea probleme în creșterea sau plata înapoi a creditorilor, sau chiar în faliment.
Pentru a calcula fondul de rulment, se compară activele curente ale unei companii cu datoriile curente.
Activele curente listate în bilanțul companiei includ numerar, conturi de primit, inventar și alte active care se preconizează a fi lichidate sau transformate în numerar în mai puțin de un an.
Pasivele curente includ conturile de plătit, salariile, impozitele și datoria curentă a datoriei pe termen lung.
Activele circulante sunt disponibile în termen de 12 luni. Pasivele curente sunt datorate în termen de 12 luni.
Majoritatea noilor proiecte majore, cum ar fi o extindere a producției sau pe noi piețe, necesită o investiție în fondul de rulment pentru că aceasta reduce fluxul de numerar.