Fond de pensii private – Ce sunt Fondurile de pensii private

Un fond de pensii privat, cunoscut și sub denumirea de fond de pensii facultative, este un sistem de economisire și investitie administrat privat, desfășurat pe perioada activării profesionale. 

În România, există 3 tipuri de pensii, denumite piloni de pensionare, numerotate de la 1 la 3. Pensiile facultative fac parte din pilonul 3.

Din pilonul 2 fac parte pensiile obligatorii administrare privat, obligatorii pentru persoanele sub 35 ani și pilonul 1 este reprezentat de pensiile obligatorii incluse în taxele de salarizare.

Astfel, aceste pensii facultative din pilonul 3 reprezintă o suplimentare a veniturilor după vârsta pensionării. 

Pilonul 3 se realizează cu participarea 50-50% – din partea firmei la care eşti angajat.

Există şi pilonul 4 care se numeşte unit linked şi este o asigurare cu posibilitate de investiţie. Cuprinde şi secţiunea de protecţie, dar şi cea investiţională.

Obligatoriu este fondul de pensii private pilonul 2. Poţi verifica câţi bani ai cotizat la pilonul 2 accesând această pagină.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.