Faliment – Ce inseamna cand dai Faliment

Falimentul este procedura legală care implică o persoană sau o afacere care nu este în măsură să ramburseze datoriile restante. În România, falimentul persoanelor fizice a fost reglementat în 2018.

Depunerea falimentului este un curs legal întreprins de companie pentru a se elibera de obligațiile datoriei. Este legiferat diferit în fiecare țară. 

Înainte de declararea falimentului, trebuie parcursă procedura insolvenței, falimentul fiind ultima etapă a procedurii. Insolvența poate fi începută de debitor, dar si de creditor sau de alte institutii abilitate. 

Procedura insolvenței poate fi simplă sau generală. În cazul celei simple, debitorul intră direct în faliment, fie la începutul procedurii de insolvență, fie după o perioadă de observație de 50 de zile.

În cazul procedurii generale, falimentul poate fi întârziat de procedura de reorganizare a persoanei juridice. Falimentul este, deci, ultima etapa a insolvenței, urmat de radierea din registrul în care este înmatriculat. 

Motivele pentru care o companie ajunge în faliment pot fi: strategia incorectă, respectiv deciziile de investiții greșite, costurile prea ridicate, finanțările acordate și obținute din ce în ce mai greu, management nepotrivit și multe altele.

După declararea falimentului, creanțele debitorului trebuie plătite într-o anumită ordine stabilită prin lege, ultimii care vor fi despăgubiți sunt asociații și acționarii. 

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.