Evaziune Fiscala – Ce este evaziunea fiscala

Evaziunea fiscală este o activitate ilegală în care o persoană sau o entitate evită în mod deliberat să plătească o adevărată obligație fiscală.

Cei prinși care evadează impozitele sunt, în general, supuși acuzațiilor penale și pedepselor substanțiale.

Evaziunea fiscală implică declararea veniturilor, profiturilor sau câștigurilor mai mici decât sumele câștigate efectiv sau supraevaluarea deducerilor.

O măsură a gradului de evaziune fiscală este valoarea venitului nedeclarat in mod real..O alta masura este evitarea fiscala, adica nedeclararea absolută.

Atât declararea nereală cât și nedeclararea pot fi privite ca fiind forme de neconformitate fiscală, întrucât descriu o serie de activități care intenționează să submineze sistemul fiscal al unui stat, deși o astfel de clasificare a evitării fiscale nu este incontestabilă, având în vedere că evitarea este legală. 

Nivelul evaziunii depinde de o serie de factori, inclusiv suma de bani pe care o persoană sau o corporație o deține: eforturile de a sustrage scăderea impozitului pe venit atunci când sumele implicate sunt mai mici, nivelul evaziunii depinde și de eficiența administrației fiscale, corupția de către funcționarii fiscali îngreunează controlul evaziunii. 

În acest sens, administrațiile fiscale folosesc diferite mijloace pentru a reduce evaziunea și a crește nivelul de executare.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.