Dividende – Ce sunt dividendele si cum le poti obtine

Un dividend este o plată făcută de o corporație către acționarii săi, de obicei ca o distribuție a profiturilor care revine fiecărui actionar în raport cu actiunile pe care le are. 

Pot fi emise ca plăți în numerar, ca acțiuni de acțiuni sau alte proprietăți, deși dividendele în numerar sunt cele mai frecvente.

Suma este calculată în funcţie de numărul şi tipul specific de acţiuni deţinute.

Consiliul de administrație poate alege să emită dividende pe diverse intervale de timp și cu rate diferite de plată. Dividendele pot fi plătite la o frecvență programată, cum ar fi lunar, trimestrial sau anual.

Poate fi o recompensă simbolică plătită acționarilor pentru investiția lor în capitalurile proprii ale unei companii și, de obicei, provine din profiturile nete ale companiei.

În timp ce cea mai mare parte a profiturilor este păstrată în cadrul companiei ca venituri reținute, care reprezintă banii care vor fi folosiți pentru desfășurarea activității și viitoarele activități ale companiei, restul poate fi alocat acționarilor sub formă de dividend. 

Cu toate acestea, uneori, companiile mai pot efectua plăți de dividende chiar și atunci când nu realizează profituri adecvate. Dividendele aferente profiturilor realizate din detinerea de actiuni sunt impozitate cu o cotă de 16%.

Adunarea Generală a companiei decide ce parte din profit se repartizează ca dividende. Această sumă se împarte la numărul total de acțiuni, rezultând dividendul pe o acțiune. 

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.