Depozit bancar – Ce este un Depozit Bancar?

Reprezintă depozite bancare orice sume de bani (hârtii de valoare, obiecte de valoare) depuse spre păstrare la o bancă pentru care se plătește o dobândă.

Prin depozit bancar se înțelege o sumă de bani încredințată băncii în următoarele condiții: să fie rambursată în totalitate, cu sau fără dobândă sau cu orice alte facilități, la cerere ori la termenul cuvenit de către deponent cu depozitarul și să nu se refere la transmiterea de proprietăți, la furnizarea de servicii sau acordarea de garanții.

Depozitele bancare sunt „la vedere” – caz în care sumele pot fi retrase oricând sau „la termen” – caz în care sumele nu pot fi retrase decât la expirarea termenelor pentru care au fost constituite.

Depozitele la vedere reprezintă un cont slab remunerat sau neremunerat, destinat să primească sume de la titular în vederea unei utilizări pe termen scurt.

Soldul contului poate fi retras în orice moment, fără preaviz. În lipsa unei scadențe definite, durata constituirii contului la vedere depinde de nevoile și bunul plac al titularului.

Depozitele la termen reprezintă o sumă de bani depusă de titular și blocată la dispoziția băncii până la o anumită scadență stabilită prin contract.

Spre deosebire de depozitele la vedere, depozitul la termen este remunerat la un nivel mai ridicat, care să compenseze imobilizarea fondurilor depuse.

Nivelul dobânzii se stabilește între deponent și bancher în funcție de puterea de negociere a fiecăruia ținând cont de mărimea sumei depuse.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.