Datorie – Ce este o datorie

Din punct de vedere juridic, datoria este o obligație asumată de o persoană fizică sau juridică numita debitor, față de o altă persoană fizică sau juridică numita creditor. 

Datoria este folosită de multe corporații și persoane fizice ca metodă de a face achiziții mari pe care nu și le-au putut permite în condiții normale.

Un acord de datorie acordă părții împrumutate permisiunea de a împrumuta bani, cu condiția ca acesta să fie rambursat la o dată ulterioară, de obicei cu dobândă.

Cele mai frecvente forme de datorie sunt împrumuturile, inclusiv ipotecile și împrumuturile auto și datoria cu cardul de credit.

Pot fi: fiscale, de exploatare, sociale, salariale, față de creditori, comerciale, etc

După modul de achitare, datoriile sunt: convertibile – achitarea lor poate fi efectuată prin cedarea unei părţi din capitalul statutar (acţiuni sau cote de participaţie) și datorii neconvertibile, achitarea lor se efectuează prin alte mijloace şi nu prevede cedarea unei părţi din capitalul statutar.

Datoriile sunt evidențiate în contabilitate cu ajutorul conturilor de datorii care furnizează informații privind existența obligațiilor față de terți: datorii comerciale, datorii în cadrul grupului, datorii salariale, datorii sociale, datorii fiscale și datorii diverse.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.