Datorie publica – Ce Este Datoria Publica

Prin datorie publică se înțelege datoria pe care o are statul față de terți, precum persoane private, persoane juridice, bănci, întreprinderi, din țară sau din străinătate, care au cumpărat obligațiuni emise de stat pentru a acoperi nevoile financiare ale statului.

Datoria publică reprezintă totalitatea obligațiilor financiare interne și externe ale statului, la un moment dat, provenind din împrumuturi contractate direct sau garantate de Guvern, prin Ministerul Finanțelor Publice sau de autoritățile administrației publice locale de la diverși creditori, persoane fizice sau juridice rezidente sau nerezidente în România.

Contractarea directă de împrumuturi are ca scop: refinanțarea datoriei publice guvernamentale în condiții acceptate de Ministerul Finanțelor, menținerea în permanență a unui sold corespunzător în contul curent general al Trezoreriei Statului, stabilit de Ministerul Finanțelor, finanțarea unor proiecte sau a altor necesități de interes central sau local, susținerea balanței de plăți și a rezervei valutare, înlăturarea urmărilor unor proiecte economice de mare amploare, refacerea economiei distruse de calamități naturale, alte situații prevăzute de actele normative.

Titlurile de stat sunt instrumente financiare care atestă datoria publică. Prin vânzarea lor se atrag resurse financiare sub forma datoriei publice. Deținătorii lor sunt creditorii statului.

Pot fi emise pe piața internă, participând la formarea datoriei publice interne sau pe piața externă participând la formarea datoriei publice externe și pot fi emise în lei sau valută.

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.