Curs de schimb sau cursul valutar

Cursul de schimb sau cursul valutar reprezintă prețul unei unități monetare din moneda unei țări, exprimat în unități monetare ale altei țări.

Există 2 tipuri de cursuri. La ora 13:00 a fiecarei zile de tranzacționare, BNR cumulează mediile aritmetice a cursurilor de schimb ale principalelor 10 bănci din sistem.

Valoarea rezultată, ca și o medie, este publicată pe site-ul BNR și în diverse sisteme,  fiind preluat și de mass-media. Acesta este cursul de schimb oficial. 

Cursul de piață, al doilea tip de curs valutar, se formează la nivel interbancar, în funcție de raportul cerere-ofertă. Se publică cu două valori, denumite curs de cumpărare și curs de vânzare.

Cele două tipuri de curs, cel oficial și cel de piață, pot fi diferite ca valoare. 

Cursurile de schimb sunt utilizate pe toate piețele internaționale, inclusiv finanțe, tranzacționare și investiții. Companiile și investitorii utilizează aceste cifre pentru a compara puterea de cumpărare a monedei lor cu cea a altei țări.

De asemenea, aceștia folosesc acest lucru pentru a determina puterea comparativă a monedei interne față de monedele străine.

Cursul de schimb poate fi fix sau flexibil.

Atunci când două țări cad de acord să mențină un anumit curs valutar, vorbim despre curs de schimb fix. Este flexibil atunci când două țări sunt de acord ca fluctuațiile pieței internaționale să determine cursul, prin intermediul cererii și ofertei. 

Ai nevoie de ajutor în gestionarea finanțelor personale și a investițiilor? Hai să discutăm într-o ședință de consultanță..

Ai găsit informații prețioase care te-au ajutat? Fă-mi cinste cu o cafea ca să-mi pot continua activitatea Fac cinste cu o cafea!.