Brokerajul bancar este un domeniu prea puțin cunoscut de publicul larg, tocmai de aceea, pentru a înțelege mai bine importanța acestui domeniu de activitate și conceptul de broker de credite bancare, am apelat la cunoștințele unei cititoare din comunitatea mea online, care este și broker la AVBS Credit (avbs.ro), compania de brokeraj bancar numărul 1 din România cu capital 100% românesc.
Imaginându-mi că sunt un potențial client, unul obișnuit, care nu cunoaște informațiile necesare pentru luarea unei decizii, m-a interesat în primul rând să aflu ce face mai exact un broker financiar-bancar pentru clientul său, care sunt costurile lui și cum se desfășoară această colaboare cu un broker.
Deși nu sunt neapărat fanul creditelor bancare și/sau non-bancare, în foarte multe momente și situații de viață, un împrumut bancar poate fi cea mai bună sau chiar singura soluție pentru un proiect important sau pentru soluționarea unei nevoi personale.
Atunci când realizezi că ai nevoie de un credit și te decizi să acționezi în acest sens, ai în primul rând nevoie de cineva care să te ajute să faci cea mai bună alegere. Ba chiar mai mult decât atât, trebuie să analizezi cât mai multe oferte bancare și, astfel, să identifici cea mai bună variantă de finanțare pe termen lung sau scurt, în funcție de nevoia ta de creditare.
Timpul nostru, al tuturor, este atât de limitat încât nu avem nici puterea și nici energia de a merge de la o bancă la alta pentru a afla care ne sunt opțiunile de finanțare, tocmai de aceea brokerul de credite este ajutorul ideal.
Un ajutor GRATUIT pentru fiecare dintre noi.
Apelând la un broker, drumurile tale se rezumă la o singură destinație și un singur birou!
Iata Cum Te Poate Ajuta Un Broker De Credite Bancare:
În procesul de creditare brokerul de credite are un rol foarte important încă din momentul în care te-ai decis să iei un credit și până în momentul în care l-ai obținut și ai primit, deja, banii necesari în cont.
Atribuțiile unui broker de credite sunt:
- Identifică tipul de credit de care ai nevoie (credit de nevoi personale, credit ipotecar, prima casă, refinanțare, credit IMM, etc.)
- Îți dezvăluie cele mai bune 3 oferte de credite bancare existente în acel moment pe piața financiar-bancară din România.
- Îți explică fiecare cost / comision și realizează pentru tine un tabel de rambursare. (Pentru un non-economist este un ajutor foarte important.)
- Te ajută să înțelegi termenii financiari-bancari și îți explică pe înțelesul tău cum se va desfășura procesul de creditare.
- Îți întocmește dosarul de creditare. Cu cât este mai bine întocmit, cu atât șansele tale de a obține un credit bancar cresc.
- În anumite cazuri, poate negocia pentru tine anumiți termeni și/sau costuri din contractul de credit astfel încât să obții cel mai bun împrumut pentru tine.
- Studiază împreună cu tine contractul de creditare și îți dezvăluie toate informațiile necesare pentru ca tu să înțelegi pe deplin fiecare punct contractual.
- Dacă este necesar, în cazul unui credit ipotecar, te pune în contact cu cei mai buni notari și/sau evaluatori.
- Te susține pe toată durata semnării contractului de creditare.
- Este alături e tine până în momentul încasării banilor aferenți creditului, dar și după, dacă intervin probleme contractuale.
Așadar, brokerul de credite te ajută cu toate aspectele importante în procesul de creditare, pentru ca tu să faci cea mai bună alegere pentru tine și, astfel, să eviți toate riscurile și neplăcerile, dar și zecile de drumuri și discuții pe care le-ai face dacă ai trece singur prin această experiență.
Brokerul financiar-bancar este cel care centralizează proiectul tău și oferă soluții de finanțare pentru implementarea acestuia.
Cat Costă Serviciile Unui Broker de credite?
Costul pentru serviciile un broker financiar-bancar este ZERO pentru clienți!
Brokerul de credite este comisionat de instituția bancară de la care s-a obținut împrumutul. Munca pe care el o depune salvează efortul, energia și munca angajaților din băncile și IFN-urile din România. De aceea băncile creditează prin brokeri și comisionează brokerii de credite pentru fiecare dosar intermediat, pentru că este mai profitabil să achiți un comision pentru dosarele de creditare intermediate, decât să deschizi noi sucursale bancare și să plătești salariile a zeci de angajați.
Nu este obligatoriu să apelezi la serviciile unui broker de credite bancare pentru a obține un împrumut, dar este indicat să o faci dacă vrei să te asiguri că faci cea mai bună alegere. Mai mult decât atât, ai libertatea de a-ți schimba brokerul de credite dacă așa consideri că este mai bine pentru tine. Relația broker-client este vitală într-un proces de creditare de succes. Relația trebuie să se bazeze pe încredere și respect reciproc, astfel lucrurile se vor desfășura exemplar.
Însă repet, brokerul este comisionat de bancă, NU de tine. Creditul contractat are aceleași costuri și același plan de rambursare ca atunci când te duci singur la banca sau apelezi la orice alt broker de credite.
Principalul avantaj este acela că brokerul de credite are acces la foarte multe oferte bancare și/sau non-bancare de pe piața financiar-bancară din România datorită parteneriatelor sale numeroase și, astfel, te poate ajuta să faci cea mai bună alegere pe termen lung.
Cum Se Desfasoara Colaborarea cu un broker de credite?
Cu ajutorul prietenilor de la AVBS Credit (avbs.ro) am realizat un exemplu de caz pentru a ne ajuta să înțelegem mai bine munca și implicarea unui broker de credit.
Studiul îl are în calitate de client pe Bogdan. Bogdan dorea să achiziționeze o locuință:
„Bogdan a ajuns la mine prin recomandarea unui vechi client. Deoarece nu avea timp să meargă la toate băncile din București pentru a identifica cele mai bune oferte de creditare și profitând de faptul că serviciile mele, în calitate de broker de credite, sunt gratuite pentru clienți, Bogdan m-a contactat imediat ce a aflat de existența mea.
Fiind prima locuință pe care urma să o cumpere, aceasta devenea din start casa visurilor lui. Așadar, eu trebuia să îl ajut să obțină într-un timp cât mai scurt finanțarea dorită pentru locuința mult așteptată.
Având banii de avans strânși, puțin mai mult de 15% din valoarea imobilului, Bodgan avea neapărată nevoie de finanțarea unei bănci. Dorința lui impunea contractarea unui credit ipotecar de achiziție.
În urma discuției cu mine, Bogdan îmi trimite toate informațiile și documentele necesare, iar eu reușesc să îi identific cele mai avantajoase 3 oferte pentru cazul lui.
După discuția detaliată privind ofertele identificate, a urmat discuția despre proprietatea pe care Bogdan dorea să o achiziționeze, tema fiind valoarea evaluată a proprietății și modalitățile prin care este realizat raportul de evaluare.
Pentru a facilita relația dintre Bogan și proprietarul de unde avea să cumpere locuința, i-am oferit clientului meu sprijin total privind antecontractul și recomandările de notari.
Primul pas a fost obținerea aprobării financiare, aprobare pe care Bogdan a primit-o în 3-4 zile din momentul transmiterii aplicației de credit. În timp ce se lucra la aprobarea financiară, actele proprietății au fost parcurse, au fost solicitate completări de la proprietar și ulterior acestea au fost trimise la notariat, cel de-al doilea filtru aferent actelor juridice, pentru realizarea antecontractului. La puțin timp după semnarea antecontractului s-a obținut avizul juridic care a fost urmat de evaluarea imobilului.
Înainte de avizul final al băncii, i-am retrimis lui Bogdan lista cu toate costurile creditării rămase de achitat în momentul semnării contractelor finale – credit, ipotecă și vânzare-cumpărare – și am parcurs din nou împreună draft-ul contractului de credit, trimis încă din momentul în care am determinat varianta de creditare „câștigătoare”.
Procesul de organizare al semnării a decurs fără cusur deoarece ziua și intervalul orar au fost facile tuturor părților implicate – Bogdan, vânzător, notar, unitate bancară. După ce am trimis băncii și notariatului informațiile necesare, cele două unități au comunicat pentru întocmirea actelor.
Atât Bogdan, cât și vânzătorul, au primit draft-ul contractului de vânzare și au stabilit împreună cu mine, brokerul, că nu sunt clauze pe care doresc să le adauge și/sau să le modifice.
Semnarea contractelor a durat aproximativ 1 oră pentru Bogdan și doar 15 minute pentru vânzător. A durat 1 oră deoarece Bogdan a primit toate informațiile privind datele care sunt trecute în contractul de creditare de la mine. Clientul este informat de broker cu privire la toate aspectele.”
Doar atat?
Da, brokerajul bancar este un serviciu GRATUIT de care poți beneficia oricând ai nevoie de un credit, indiferent de tipul de împrumut, fără să mai vizitezi toate băncile existente.
Ce părere ai despre brokerii de credite din România?
Lasă-mi un comentariu mai jos privind experiența ta cu brokerii financiari-bancari.
Articol realizat cu sprijinul companiei AVBS Credit (www.avbs.ro) care mi-au oferit exemplul de caz, răspuns la toate întrebările și suport pentru scrierea articolului.
Succes la bani!