Acest articol este un guest post scris de Cosmin de la blogdeinstalatii.ro
Cu ajutorul acestui ghid te ajut să înțelegi cum să reduci consumul de gaz sau de electricitate. Sunt șapte sfaturi simple care o să te ghideze.
Cum reduci consumul de gaz sau de curent? Prin dezvoltarea unor obiceiuri corecte, care sunt esențiale ca să economisești, și beneficiind de un preț competitiv.
Folosind informațiile de mai jos, în câteva minute cât îți ia să citești acest articol, poți învăța să economisești sute de lei sau mai mult din factura de gaz sau curent.
1. Gândește-te să schimbi furnizorul
Majoritatea oamenilor pot să schimbe furnizorul de energie.
Vei găsi mai multe firme care pot să-ți ofere un tarif mai mic pentru energia electrică sau pentru gaz. Trebuie să verifici anual dacă poți beneficia de o reducere de preț schimbând furnizorul.
Dacă sunt mai mulți furnizori de energie electrică și gaz este un lucru bun. Înseamnă că este o competiție sănătoasă în piață, și ai șanse să găsești un tarif mai mic.
Ca să afli cât poți să economisești este simplu. Furnizezi câteva informații despre localitatea în care stai, ce factură vrei să reduci, consumul lunar aproximativ și metoda de plată.
Poți vedea apoi un estimat cu valoarea pe care poți să o economisești.
După ce aflii ce opțiuni de schimbare ai, depinde de tine dacă faci schimbarea sau nu. Este mai ușor decât crezi.
2. Controlează încălzirea
Că să economisești energie, începe cu încălzirea. Probabil jumătate din valoarea facturilor lunare este ocupată de factura pentru încălzire.
Ne gândim la factura de gaz ca fiind costul combustibilului, dar de fapt ceea ce plătim sunt pierderile de căldură.
Cu cât pierderile sunt mai mici, cu atât mai mică este factura de încălzire.
Este ideal să ai o izolație cât mai bună a casei, dar dacă stai în chirie, sau dacă nu ai cum să izolezi mai mult casa, cea mai bună opțiune este să controlezi mai bine încălzirea.
Știai că dacă reduci temperatura la termostatul centralei cu 1 grad celsius, poți scădea costul pentru încălzire cu circa 6%?
Uite alte 3 sfaturi care te pot ajuta:
- Da termostatul mai mic. Dacă nu ai un bebeluș în casă, nu este nevoie să ți 25 de grade. Poți reduce temperatura cu 1 grad și vezi cum se simte. Dacă este frig, da-l înapoi. Fiecare grad ajută.
- Folosește programarea. Nu ai nevoie de o casă caldă atunci când dormi sau dacă nu ești acasă. Montează un termostat de cameră cu programare, dacă nu ai deja unul. Și folosește-l.
- Încălzește camerele diferit. Unele camere trebuie să fie încălzite cum ar fi livingul sau baia. Dar o cameră nelocuită și încălzită este o risipă de energie. Folosește robineți cu cap termostatic ca să poți încălzi pe zone diferite.
3. Încălzește cu o sursă mai ieftină
Centralele electrice sunt din ce în ce mai populare. La fel și convectoarele electrice, panourile radiante, sau caloriferele pe ulei.
Unii oameni nu realizează cât de scump este curentul electric. Dacă folosești gaz pentru încălzire, poți să treci la următorul punct. Dar dacă încălzești cu energie electrică, citește mai departe.
În cazul în care stai la bloc, nu ai opțiuni prea multe. Însă la casă poți alege din mai multe variante.
Știi care este problema cu energia electrică? E criminal de scumpă! Defapt este de 3 sau 4 ori mai scumpă decât încălzirea cu gaz.
Pentru o casă nouă poți folosi lemne, peleti, sau o pompă de căldură care probabil este cea mai bună variantă. Dar trebuie să te gândești cu atenție la costurile echipamentelor.
4. Fă un obicei din a economisi energie
Nici o lista cu sfaturi pentru a reduce consumul nu este completă fără câteva lucruri pe care le poți face imediat.
Cateodata confundăm eficiența energetică cu reducerea consumului, dar nu sunt chiar același lucru.
De exemplu eficiența energetică este atunci când schimbăm un bec vechi cu unul cu LED (face aceeași lumina dar cu cu mai puțină energie).
Și dacă stingi lumina atunci când ieși din cameră, pur și simplu folosești mai puțină lumina.
Uite câteva opțiuni de a consuma mai puțină energie:
- Usucă hainele afară din casă
- Spăla hainele la temperaturi sazute
- Folosește mașina de spălat încărcată la maxim
- Folosește mașina de spălat vase plină
- Închide lumina când ieși din cameră
- Fă mai multe dușuri, și mai puțina căzi
- Fă dușuri mai scurte
- Folosește apă caldă la o temperatură mai mică (sub 49 grade)
- Încălzește apa doar dacă ai nevoie
- Când fierbi ceva pe aragaz, pune capac la oală (fierbe mai repede)
- Dezgheață frigiderul sau lada frigorifică dacă nu le folosești
- Deschide draperiile ziua, și închide-le noaptea
5. Cum să consumi mai puțin gaz cu centrala termică?
Sunt mai multe feluri de a economisi energie, reducând consumul de gaz metan al centralei termice.
- Fă o revizie anuală a centralei termice. Recomand ca în fiecare an să faci o revizie, iar la 2 ani trebuie să faci autorizarea de funcționare. Facând asta poți reduce consumul centralei cu până la 10%, limitezi riscul de a se strica, și extinzi durata de viață a centralei termice.
- Este bine să ai o izolație termică cât mai bună. Reduci pierderile de căldură dacă ai uși și ferestre de calitate, iar pentru clădirile noi izolația pentru pereți și acoperiș este esențială.
- Curață și aerisește caloriferele odată pe an.
- Controleaza temperatura în fiecare cameră, și oprește încălzirea când nu ești acasă.
6. Cum să consumi mai puțină energie pentru apa caldă?
Trebuie să verifici cum prepari apă caldă și la ce temperatură, pentru că vei consuma și gaz și apa.
Ca să economisești apă caldă, fă dușuri în loc de cadă, pentru ca în cadă vei consuma o cantitate mai mare de apa.
Fă dușuri mai scurte, înlocuiește capul de dus cu unul economic și robineții de chiuvetă cu unii cu amestec. Un alt mod de a optimiza consumul de apă caldă este de a seta o temperatura optimă (în jur de 49 grade).
Izolează țevile care transporta apă caldă ca să previi pierderile de temperatură, și fă telecitiri periodice ca să eviți regularizarile.
7. Cum să consumi mai puțin gaz sau curent când gătești?
Atunci când gătești folosind un aragaz pe gaz sau electric, sunt mai multe moduri prin care poți să economisești.
Primul lucru pe care poți să-l faci, este să pui un capac la vasul în care fierbi apă sau mâncare, pentru a ține căldura înăuntru.
Acest sfat este are efect important, pentru că îți salvează 20-30% din energie, și minute prețioase din timpul tău.
Apa va fierbe mai repede cu 3-4 minute în acest caz. Și mai bine, ca să încălzești rapid apa, folosește o cană electrică. Această metodă economisește multă energie.
Tot pentru a economisi energie, folosește ochiul de aragaz care are diametrul cel mai apropiat de mărimea vasului pe care-l folosești, și reglează intensitatea flăcării.
Flacăra trebuie să fie tot timpul sub nivelul vasului folosit la fiert.
Și un ultim sfat, curăță și degresează periodic ochiurile de aragaz, că să te asiguri ca sunt eficiente și ca reduci consumul de gaz.
Doar curate-le cu un burete și detergent de vase împreună cu apă caldă.
Concluzie
Este multă informație legată de acest subiect. Defapt prea multe opțiuni de multe ori duc la inacțiune.
Dacă vrei cu adevărat să reduci consumul de gaz sau curent, alege dintre sfaturile de mai sus unul care crezi tu că va avea cel mai mare impact, făcând cel mai mic efort.
Pentru majoritatea oamenilor va fi unul din acestea:
- Să schimbi furnizorul de energie,
- Să montezi un termostat de ambianță
- Să reduci consumul de gaz al centralei termice.
Succes în reducerea facturii!
Dacă ți-a plăcut articolul, intră acum să vezi mai multe pe blogdeinstalatii.ro unde Cosmin scrie săptămânal despre centrale termice, pompe, aer condiționat, și tot ce ține de instalații.